Antikorozivna zaštita i koji auto odabrati?

Pitanje: Poštovani gospodine Todoroviću, Možda nije mesto za pohvale Vašem radu, ali ne mogu a da ne počnem tekst pohvalama. Od kako se interesujem za automobile preko interneta, a ima tome 7-8 godina, prvo ime koje mi je ostalo u sećanju je ime Aleksandra Todorovića. (čini mi se sa sajta automarket.co.yu).

BMW: Vraćena kilometraža za preko 160.000 km!

PLIVAJUĆI ZAMAJAC: Pitanja, zablude i odgovori

Testoviautomobila-RS-LOGO

 

Vaši tekstovi, analize, testovi itd. su izuzetno kvalitetni i profesionalno urađeni. Veoma realan prikaz testiranih automobila je takođe dopunjen fotografijama, koje često prikazuju više od fotografija na oficijelnim sajtovima proizvođača automobila. Nameravam da promenim automobil. Posedujem škodu fabiu classic 1.2 htp.

Suzio sam izbor na tri modela: Škoda octavia, Opel astra i Hyundai i30 1.4 (109ks). Dvoumim se između tradicionalno kvalitetnih automobila i novosti sa istoka sa puno više opreme. Prvo pitanje je vezano za hyundai i30: – “Koliko je kvalitetna antikorozivna zaštita, bez obzira na garanciju od proizvođača? Da li hyundai ima pocinkovanu karoseriju i zaštićenu voskom ili nešto slično, kao recimo škoda fabia?”. – “Kakva je opel Astra po istom pitanju?” Auto mi stoji napolju, bez garaže. Vozim ga i leti i zimi, uglavnom po gradu. Prelazim godišnje 10-12000 km i u tom slučaju mi se ne isplati kupovati dizel varijantu. Bilo kakva sugestija, van ovih mojih pitanja, sa Vaše strane je dobro došla. Unapred zahvalan na odgovoru, želim Vam puno uspeha u daljem radu.

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi gospodine nemate razloga za brigu, jer moderna auto industrija je cinkovanjem karoserija, te raznoraznim premazima, i “plastičnim” materijalima našla načina da reši problem korozije. Na žalost, kod modernih modela, pojavljuje se problem sa bojom. U colju da uštede, proizvođači automobila nanose sve tanje, i tanje slojeve boje. Takva vrsta laka je jako osetljiva na površinska oštećenja, a još veći je problem kada zbog sunčeve svetlosti krene da menja nijansu, ili još gore da se guli.

Svaka vam čast ako se sećate sajta Automaket koji sam uređivao pune tri godine od 2003. god 2006.god, svakako paralelno sam pisao i za B92, ali sam više traga ostavio na ovom potonjem sajtu (koji danas nema moje rubrike), jer sam za Automarket pisao maksimalno objektivno, dok je Dejan Resta, tada urednik web-a B92 insistirao na tome da je pišem previše objektivno, i da iznosim previše mana?!

Kao što vidite, uspeo sam prošle godine da konačno napravim svoje sajtove (Pogledajte i moj drugi sajt www.Najboljiauto.com), i sada konačno mogu svoje rubrike da razvijam onako kako mislim da je najbolje, zajedno sa vama.

Iz iskustva koje imam, garancija u Srbiji kod ovlašćenih uvoznika za probleme sa bojom se retko kada poštuje, pa to što piše u garantnom listu, a u vezi sa bojom, u zemlji Srbiji možete “da okačite mačku o rep”.

Na vašu sreću Hyundai i Škoda nemaju probleme sa kvalitetom boje poslednjih godina. Hyundai trenutno proizvodi veoma kvalitetne automobile, i ono što je još važnije pouzdane. Kod njih je kontrola antikorozivne zaštite jako stroga, tako da ste sigurni što se toga tiče, i Hyundai Auto svoju garanciju od 5 godina, zaista u velikoj meri poštuje. Škoda daje garanciju od 4 godine, a Opel samo 2 godine.

Kupite model sa belom bojom, ona je najzahvalnija za održavanje, a ako vam neko ogrebe auto na parkingu farbanje sa belom bojom košta dva puta manje nego kada je u pitanju neka metalik nijansa.

Dizel u vašem slučaju ne dolazi u obzir, jer prelazite jako malo kilometara godišnje, osim toga navikli ste na motor skromne snage, i malog obrtnog momenta, tako da bilo koji benznski motor od 1.4 litra za vas će biti više nego dovoljno snažan.
Najbolji motor za najmanje para nudi Opel, 1.6 16V od 115 KS.

Octavia je skuplja od pomenutih modela, ali nudi i najveći prtljažnik, i najbolje drži cenu. Lično, jako cenim sva tri navedan modela, tako da koji god odaberete nećete pogrešiti. Ipak ja bih odabrao Hyundai.

Kupci su na velikom dobitku, jer će pet ili više godina, eventualne kvarove plaćati neko drugi. Vrhunski kvalitet izrade modela i30 će naterati čak i tradicionalne kupce japanskih automobila da malo razmisle o ovom Evropljaninu azijskog porekla. Oni bez predrasude biraće upravo ovaj automobil za svoj porodični auto, jer za ovaj iznos niko ne nudi više. Male plate su naše kupce naterale da razmišljaju racionalno i dugoročno, pa se oni koji su dobri iz matematike odlučuju za i30.

Opel Astra je mnogo bolji izbor za one koji puno putuju, i one koji su često na auto putu, a vole ponekad i da pritisnu gas do poda. Naime Astra je ponaša bolje od Škode, a primetno bolje od Hyundaija na brzinama preko 170 km/h. Takođe Opel, bolje i sugrnije koči pri maksimalnoj brzini. Opel ima i jako dobru izolaciju, i odlično ogibljenje, koje jeste tvrđe podešeno nego kod Hyundoaija, ali je auto zato jako stabilan pri velikim brzinama, ali i na oštrim krivinama. Sad i Opel daje garanciju od 5 godina, a u nekim Opelovim servisima, cene održavanja su niže nego za Škodu ili Hyundai.

Detaljan odgovor sam poslao gospodinu direktno na mejl, ovo je samo sažetak, kraći deo odgovora.

Ako uplatite 1 899 din, dobijate TEMELJNU ANALIZU svih modela iz vašeg pitanja, I mogućnost da mi do kraja meseca postavite do 5 dodatnih kraćih pitanja, besplatno.
 
Za korisnike iz Srbije:
RAČUN: 285 – 0331662360001 – 85
Sberbank

DRAGI ČITAOCI, POŠALJITE I VI VAŠE PITANJE, I DOBIĆETE ODGOVOR KLIKNITE OVDE.

Pročitajte odgovore na neka od zanimljivih pitanja koje ste mi poslali:

Iskoristite vredne savete – Pitajte A.Todorovića

BMW: Vraćena kilometraža za preko 160.000 km!

PLIVAJUĆI ZAMAJAC: Pitanja, zablude i odgovori

Toyota Yaris ili Mazda 2?

G.Todoroviću: Eko pneumatici vrede ili ne?

Kako izabrati polovni automobil?

Kakav je Roomster u odnosu na Logan MCV?

Poređenje:Honda Jazz 1.4 i Civic 1.4

TESTIRALI SMO: Ford Focus 1.6 TDCi

Testoviautomobila.rs: Da li je Ibiza bolja od Punta?

Otkrivamo vam zašto nije mudro ugraditi gas

Plivajući zamajac za Škodu košta 2 100 maraka?

Koji polovan auto odabrati: Scenic ili Accord?

Alfa Romeo 159 nije Best Buy – Scenic možda jeste

Koji auto preporučujete za 3.500€?

Saveti za kupovinu polovnog automobila

Da li preporučujete 406 Coupe sa dizel ili benzinskim motorom?

Grande Punto ili Ford Focus?

Kupovina polovnog vozila

Testoviautomobila-RS-LOGO

Volvo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.