Automobili sa plinom u Srbiji neispravni?

U Srbiji je plin jako popularan. Potrošnja gasa se u poslednjih nekoliko godina udvostručila. Benzinci stariji od 10 godina su mahom konvertovani na plin. Oni sa starijim automobilima, koji nemaju ni Euro 3 normu imaju manje probema sa ugrađenim plinskim instalacijama. Jasno je da je glavni motiv prelaska, konverzije na plin bio novac, odnosno male plate.

Srbi sa platom od 30.000 din kupuju TDI dizelaše!

Renault zabranjuje ugradnju gasa!

Testoviautomobila-RS-LOGO

Ljudi, vozači u Srbiji ne žele da pešače, niti da koriste voz, gradski prevoz, pa uporno voze svoje stare automobile. Benzin je skup, plin je dva puta jeftiniji. Ali niko ne postavlja ono pravi pitanje: da li vlasnici takvih automobila imaju novca da održavaju te automobile u ispravnom stanju? Da li vlasnici takvih vozila proveravaju redovno letvu volana, trap, gume?

Ovo pitanje vam postavljam, jer sam samo u poslednjih desetak dana , video dva slučaj da čoveku pukne osovina, i da auto sleti sa puta. Oba puta niko nije bio povređen, i oba slučajeva bio je u pitanju Golf II sa plinom.

Dakle, ako nemaš za benzin, imaš za plin, ali to ne znači da imaš dovoljno novca da kupiš neki mlađi automobil, i da ga redovno održavaš?

Neću sada da pišem o tome kako vozila na plin prosto mile po putu, usporavaju druge učesnike u sabraćaju, a time i više zagađuju životnu okolinu. Bolja protočnost saobraćaja manja zagađenja.

Ja poštujem želju svakoga od vas da ima automobil, i da se vozi u njemu, ali ako je vaš auto neispravan, vi ugrožavate i druge, a ne samo sebe.

plin

Tehnički pregled u Srbiji i dalje može da se odradi samo se papirima. Vozilo nije obavezno da dođe na pregled? Kako je to moguće? U Srbiji je sve moguće, a moguće je i da automobili koji ne mogu da prođu tehnički pregled, jer imaju ozbiljne nedostatke, isti prolaze uz samo jednu “crvenu”. Dakle bezbednost svih nas košta 1 000 dinara?

Jednako su opasni vozači koji sebe ubeđuju da im je auto u fabričkom stanju, a zapravo voze dotrajao, i star automobil, koji je realno nezbedan. Prestanite da verujete u bajke, prestanite da kupujete polovne gume. Opasno je voziti neispravan automobil.

Evo zašto ugradnja gasa nije dobra

Volvo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.