Biljana Cebić: Koji nov auto za 8000 evra?

Pitanje: Imam 8000 evra i zelim nov auto, da nije Fiat? Ne znam koji odgovaraju ceni.

Ime i prezime: Biljana Cebic
Mejl adresa: Vizantij#####
Telefon: 064281####
Kada planirate kupovinu?: do 10.3.2018.
Kakav auto kupujete?: Nov
Koliko novca želite da potrošite?: 8000 evra
Šta trenutno vozite?: Chevrolet Kalos
Između kojih se automobila dvoumite?: da nije Fiat
Gde ste čuli za ovaj sajt?: ukucala u net
Koliko kilometara godišnje prelazite?: 22000
Da li biste platili da vam pronađem auto?: Da

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvažena gospođo Ćebić, hvala na poverenju. Kupovina, izbor, analiza i poređenje automobila je nešto jako komplikovano. Kod automobila imate bar sto karakteristika koje možete uporediti, oceniti, i na kraju odabrati onaj koji ispunjava najviše vaših potreba. Upravo mi niste napisali ono najvažnije, kakve su vaše potrebe. Da li je vama bitno da auto može da postigne 200 km/h, ili vam je bitnije da gepek ima korisnu zapremunu od bar 500 litara jer vam je treće dete na putu?

Kineski automobili se više ne uvoze u Srbiju, pa nema automobila za 8000 evra u Srbiji, bar nema novih. Razumem vas što ne želite FIAT, vaš Chevrolet Kalos ima daleko bolju, kvalitetniju plastiku, bolju finalnu obradu, pa biste se recimo u Pandi osećali kao da su vas prevarili, jer za 8000 e koliko košta FIAT Panda, kupac bi mogao da dobije bar malo moderniji motor, i bar malo bolji kvalitet.

Za pojmove u Srbiji prelazite pristojnu kilometražu, ali je to opet malo, 22 000 km godišnje, je nedovoljno da bi vam preporučio kupovinu novog automobila, pre svega jer gubite 20% od vrednosti posle samo prve godine eksploatacije, morate bar 3 godine u ovlašćeni servis, gde vam ono osnovno naplate po tri puta većoj ceni, i onda imate utisak da vam neko dere kožu sa leđa. Još je gore kad pogledate naše puteve, koji su iz godine u godinu sve gori, i gori, valjda zato što novac od putarina odlazi na penzije. Kad sve to imate u vidu, ja vam toplo preporučujem nekoliko stvari. Pod broj jedan: da pored FIAT-a precrtate i Daciju, jer možete kupiti samo Daciju Sandero za 8200 evra, a kvalitet na rumunskom automobilu je nešto lošiji od onoga kod Pande. Pod broj dva: Razmislite o Mercedesu, Audiju ili BMW-u, eventualno VW-u. Zaslužujete da se vozite u nekom premijum automobilu, a ne u nekoj limenoj kanti, koja ne bi trebalo ni da se proizvodi. Ali uvek ima genijalaca koji misle da je bolje kupit loš novi auto, neki odličan polovan auto. Dobar Mercedes može da pređe bar 500 000 km, vam preporučujem da kupite onaj koji ima upola manje, i da ga vizite u miru i veselju 10 godina.

Naravno, angažujete vrhunske majstore, da vam pronađu jedan takav BMW, Audi ili Mercedes. To vi nećete učiniti, napravićete glupost, i kupićete prvi koji vam bude izgledao kao da je nov. A polovni automobili nisu kao cipele, jer ono što sija ne znači da je kao novo.

Niste mi poslali vašu mejl adresu, već vašu kućnu adresu, koja meni nije potrebna, jer mene zanima da vam napišem odgovor, i da vam isti pošaljem elektronskim putem, eventualno ako neće ni jedan majstor da vam pomogne, da vam lično ja pronađem automobil, naravno uz prisustvo moje supruge, jer ja sa ženama ne umam da izađem na kraj.

Pošto je ovo praznično raspoloženje ovaj uvodni deo odgovora vam pišem besplatno. Kad vidim vašu uplatu od 3 000 din, pišem vam detaljniji odgovor narednih dana, ili 4000 din za usmeni odgovor, a onda se možemo čuti već sutra.

 

Po meni bolje je kupiti Pandu, nudi manje mesta za putnike, ali je autić koji bolje drži cenu, i koji se manje kvari od Dacije. Zanimljiv je i spisak dilera koji prodaju ovaj automobil. Posebno onaj u Subotici, mene stvarno zanima da li sam tim imenom treba nastupiti na tržištu:

Annus
Vareška 18
Subotica
Radno vreme: 09:00-17:00
Spisak dilera imate ovde: fiatsrbija.rs/dileri/    Zanimljivo je da FIAT nigde ne želi da otkrije kupcu koje su cene automobila koje nude. Sasvim nenormalno i nekonkurentno. Pa niko valjda neće poželiti da kupi FIAT zbog dizajna ili kvaliteta, već zbog eventualno najniže cene. I na kraju FIAT i Dacia ne prave tako loše automobile, Kineski automobili nude daleko slabiju bezbednost i kvalitet, pa je dobro što ih ne možete kupiti u Srbiji. Dovoljno je što uvozimo na tone kineskog smeća, samo nam fale još njihove šklopocije na 4 točka.
Ja lično nikada ne bi kupio nov auto, ukoliko prelazim manje od 50 000 km, ali ni tada ne bi kupio Pandu, Punto, Sandero ili slično. Ako želite da budem iskren, Ja bi odabrao BMW.
Jednom se živi, a imamo premalo dana pred nama da bismo vozili neke loše automobile. Zaslužujete mnogo bolje automobile gospođo Ćebić, a to što živimo u Srbiji, pa moramo da se zadovoljavamo novim automobilima koji koštaju manje od 10 000 e to je naša realnost, i dokaz da smo na samom dnu Evrope. A i takvi ljudi koju to mogu, poput vas, spadaju u 3% imućnijih. Pa kad ste već “imućnija dama” vozite BMW, Mercedes ili Audi, potrebno je samo jednom godišnje da ih temeljno održavate u servisu i biće sve u redu. Naravno ako kupite dobar primerak.
Volvo