Bojan Vukosavljević: Uporedite mi Lagunu i Megane

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi gospodine Milisavljeviću nikako nije moguće uporediti Lagunu i Megane. Zašto? Zato što je velika razlika između ovih automobila. Laguna pripada D segmentu, dok je Megane u “Golf” klasi odnosno pripada C segmentu. Pored Lagune je Megane nebezbedan, neudoban, nekomforan, bučan, i zapravo je pravo pitanje kakav automobil vama zapravo treba?

Testoviautomobila RS LOGO

Najbolje bi bilo da razmislite da li želite veliki automobil za duža putovanja, ili možete da se zadovoljite sa nekim manjim modelom, recimo ako se uglavnom vozite po gradu. Megane je sasvim dobar izbor za putovanja do nekih 1.000 km, naravno ukoliko ste u dobroj fizičkoj kondiciji. Laguna je ozbiljan automobil, za duže relacije, zamara vozača mnogo manje.

Odabrali ste opciju od 1.900 dinara, za kraći odgovor. Ja sam vam savetovao da napišete novo pitanje, i da navedete sa kojim modelima želite da vam uporedim Megane, odnosno Lagunu. Zapravo bi bilo najbolje, i za vas, i za mene, da razrešite dilemu sami sa sobom koliko veliki automobil vama treba. Niste mi naveli ni koliko veliku porodicu imate, niti koliko ste visoki, teški.

Želim da mi nađete auto za 4.000 evra

Ako ste posetili moju stranicu Pitajte Aleksandra Todorovića, vidili ste da ovo piše:

Ako vam je hitno potreban odgovor, u roku od 24h cena je 2 500 dinara. Za 1 899 dinara dobijate kratak odgovor. Ako uplatite 3.000 din, dobijate TEMELJNU ANALIZU svih modela iz vašeg pitanja. Vaše ime i prezime neće biti objavljeno na sajtu, ako tako želite! Ako insistirate da vaše pitanje ne bude objavljeno na mojim sajtovima, onda su cene dva puta veće. Rok za odgovore je u proseku 7 radnih dana, a zavisi od toga, kakva ste pitanja postavili. Odgovor za 24h je 2 500 din, u kraćoj verziji.

Uplatili ste 1.900 dinara za kraći odgovor, ali ću se ja potruditi da vam dovoljno detaljno opišem oba modela.

Pokušao sam da vas kontaktiram mejlom pre mesec dana, ali niste mi odgovarali, pa sam bio primoran da kompletan odgovor stavim na sajt Najboljiauto.com još pre meseca dana.  Link je dole. Pošto ste mi se danas javili sa tvrdnjom posle više od mesec dana da vam nisam poslao odgovor, i da tražite novac nazad, objavljujem odgovor koji vam je bio poslat pre više od mesec dana i na mom drugom portalu www.Testoviautomobila.rs.

Bojan Vukosavljević: Uporedite mi Lagunu i Megane

Kompaktni Renaultov bestseler godinama se uspešno prodaje širom EU u nekoliko karoserijskih izvođenja. Velika paleta odličnih agregata samo upotpunjuje Renaultovu ideju da sa Méganom ponudi “idealan” automobil za skoro svakog. Iako se naši kupci mnogo češće odlučuju za Berlinu, odnosno verziju sa petoro vrata i sa motorima skromnije snage, praktičniji karavan je još avangardniji

Kupe, i “vetrovitiji” kabriolet. Uspeo kompromis prefinjene udobnosti i dobre vozne dinamike, oličenje je i ovog Megana, nudeći dokaz da inženjeri mogu spojiti i nespojivo.

Mégane 1.5 dCi nudi vozačima decenijski predmet želja – brz auto koji “troši kao upaljač”. Ovaj model je jedan od najštedljivijih u klasi, uz umerenu vožnju zaista troši oko 5,0 litara evro dizela. Francuski agregat je i dovoljno elastičan zahvaljujući obrtnom momentu od 240 Nm pri samo 1.750 o./min radilice., pa su međuubrzanja vrlo dobra, uprkos prenosnim odnosima koji su dugačko proračunati a sve radi niže potrošnje, i manje obrtaja motora.

Ono čime Mégane osvaja kupce nije samo štedljiv common-rail agregat 1.5 dCi, već i avangradan, i pomalo ekstreman dizajn koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Francuski kompakt nudi dovoljno mesta u kabini i prtljažniku za prosečne porodice, pa je dorastao dužim putovanjima.

U gradu se Mégane III takođe dobro snalazi zahvaljujući prečniku okretanja od 11,2 metara, što je neznatno više od proseka klase. Zato je prava šteta što zaista veliki C stub kvari preglednost, ali elegancija se mora “platiti”.Utisak kvari i krov koji se relativno naglo spušta, ali ga ipak glavom nećete dodirivati ukoliko ste niži od 195 cm, što verujem da se može primeniti na značajan procenat stanovništva. Dakle, mane su ostale iste, kao kod starog modela.

Za razliku od nekih evropskih proizvođača automobila, Renault nudi jako bogatu opremu čak i u baznom modelu.

Prednji i bočni vazdušni jastuci su postali standard u ovoj klasi, ali Megane ima i vazdušne zavese, aktivne naslone za glavu, regulator i ograničivač brzine, farove za maglu, električne podizače prednjih i zadnjih stakala, vozačevo sedište podesivo po visini, i podesivo u lumbalnom delu, upravljač i ručicu menjača u koži, radio CD plejer sa komandama na upravljaču, i sve ono što se podrazumeva u ovoj klasi.

Koju god opremu odabrali, na raspolaganju vam je pouzdani agregat od 1,5 litra i 16 ventila sa varijabilnim vremenom otvaranja usisnih ventila i 106 KS. Motor je uparen sa šestostepenim menjačem, dugih prenosnih odnosa, tako da su međuubrzanja, za nijansu ispod proseke klase, uprkos velikom maksimalnom obrtnom momentu od 240 Nm koje postiže već pri 1750 o./min. radilice, što znači da ne morate baš često da posežete za ručicom menjača. U gradskim uslovima vožnje troši oko 7,0 litara, dovoljno je jeftin za održavanje i jako je pouzdan, jer sada brizgaljke proizvodi Siemens, a ne više Delphi. Odlično izbalansirano ogibljenje, najbolje u klasi, podešeno da dobro apsorbuje neravnine sa naših “puteva”, zaslužuje najbolju moguću ocenu, kao i ergonomija.

POSTAVITE DRAGI ČITAOCI I VI PITANJE (KLIKNITE OVDE).

Šta kupiti: C4, Focus ili Astru?

Šta kupiti: Passat B 5.5 ili BMW?

Da li je Toyota zaista kvalitetna?

Šta kupiti: Alfu 156 ili Volvo V50?

Da li da kupim Mitsubishi Colt ili Daihatsu Sirion?

G.Todoroviću preporučite mi karavan za 4.000€

Plivajući zamajac: sve prevare 

Pitali ste A.Todorovića: Grande Punto 1.2 Vs Clio 3 1.2 16V?

Renault Capture ili Škoda Yeti?

Remont plivajućeg zamajcaajstora

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA

Kupujem polovan automobil: šta da kupim Peugeot 406 ili Lybru?

Polovni automobili: G.Todoroviću uporedite mi Accord 2.0 i Octaviju II 1.9 TDI

Golf V bolja kupovina od Focusa i Astre H ili ne?

Ford Kuga 1.5 EcoBoost troši 12 litara?

Pitanje iz Travnika: Qashqai 1.2 Vs Qashqai 1.5 DCI

Da li kupiti Mondeo 1.8 TDCI sa 143.000 km?

Kakva je Opel Vectra C?

Polovan automobil: Dodge Caliber 1.8

Šta kupiti: Accord, Avensis, Lacetii ili…

Testoviautomobila RS LOGO

Volvo