Branislav Bartul: Koji nov auto kupiti?

Poštovani gospodine Todoroviću, hteo bih da ove godine kupim nov auto iz B klase (gradski auto) po ceni do 12.000€. Trenutno vozim Hyundai i20 i jako sam zadovoljan tim vozilom. Nisam imao nikakvih većih problema (uz redovno održavanje vozila), a ispunjava sve moje potrebe. Zbog toga ponovo tražim auto u toj klasi. Eventualno sam mislio da uzmem auto sa malo jačim motorom (do 1400 kubika, odnosno 100 KS). Ja mislim da je za moje potrebe najbolji benzinac.

Kola koristim svakodnevno za gradsku vožnju u Kikindi i jednodnevna putovanja do 300 km (2 do 3 puta mesečno). Nekoliko puta godišnje idem na putovanja gde prelazim oko 1.000 km u jednom pravcu (npr. letovanje i zimovanje).
Kod vozila mi je bitno da ima dosta sigurnosnih sistema (ABS, ESP, što više vazdušnih jastuka, pomoć pri kretanju uzbrdo, itd.), servo upravljač, klima uređaj (ne mora biti automatski), radio/CD/MP3, prednja i zadnja svetla za maglu, centralnu bravu. Bitno mi je i da imam metalik boju, jer je vozilo svo vreme parkirano napolju.

Po onome što sam ja našao među trenutnim ponudama (sa sajamskim akcijama), nekako mi se najviše svideo novi Hyundai i20 1.4 L sa paketom opreme STYLE+, po ceni od 11.480 € (sa metalik bojom). Imam utisak da za tu cenu dobijam najviše opreme i najveću snagu motora.
Zanima me vaše mišljenje o mom izboru i da li smatrate da su vozila od nekih drugih proizvođača iz te klase bolji izbor za mene. Ja sam gledao ponude od raznih proizvođača (KIA, Opel, Ford, Peugeot, Toyota, SEAT, VW, Suzuki, Nissan, Citroen, Fiat, Renault). Najviše me zanima vaše mišljenje o kvalitetu tih vozila i njihovih motora, ali je potrebno i da po nivou opreme mogu da se porede sa paketom koji daje Hyundai (ne u putpunosti, ali što je više moguće uz uklapanje u planiranu cenu).

Ime i prezime: Branislav Bartul
Mejl adresa: b#####@mts.rs
Telefon: 0628######
Kada planirate kupovinu?: Ove godine, po mogućstvu dok traju sajamske akcije
Kakav auto kupujete?: Nov
Koliko novca želite da potrošite?: do 12.000 €
Šta trenutno vozite?: Hyundai i20 1.2 DOHC 5VR GL iz 2010 godine
Između kojih se automobila dvoumite?: Hyunda i20, KIA Rio, OPEL Corsa, Peugeot 208
Koliko kilometara godišnje prelazite?: do 10.000 km

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi g.Bartul, hvala vam na poverenju, i zanimljivim pitanjima. Konkurencija u B segmentu je jako velika. Novi Rio bi mogao da preotme kupce pre svega sestrinskom brendu Hyundai, jer je kvalitetnije izrađen, i jer ima garanciju od 7 godina. Kia poslednjih par godina proizvodi bolje automobile, ali su oni i sve skuplji. Nisam siguran da će novi Rio moći da se probije na tržištu Srbije i Evrope, jer se na njega plaća carina, jer nije nije proizveden u Evropi, kao na primer veći ceed, koji je neuporedivo bezbedniji, veći, udobniji, pa čak i jeftiniji ako uporedimo verzije sa sličnim motorima i opremom.

Peugeot 208 je izvrstan automobil, nudi više udobnosti ali i zaabave za volanom od korejskog automobila, mislim na i20. Novi Rio nisam još testirao, pa ne mogu da dam nikakav ozbiljniji sud, test možete očekivati za par meseci, iako ću ga ja testirati znatno ranije, ali one najvažnije informacije ću sačuvati samo za one koji pošalju pitanje u rubriku Pitajte Aleksandra Todorovića.

Istina je da kupci u Evropi sve češće biraju automobile srcem, pa dobar dizajn i maštoviti enterijer lako prodaju automobil, a toga u ovoj 208-ici ima “za izvoz”. Nikako ne treba sumnjati da će mlađi kupci poleteti ka ovom automobilu – naravno, ne i oni koji smatraju da nema automobila do nemačkih. Kad već pominjem nemačku konkurenciju, moram reći da je Peugeot 208 apsolutna suprotnost konzervativnom, ali inače kvalitetnom VW Polu. Opel Corsa je možda najbolji izbor, jer nudi nemački kvalitet.

Francuski šarmer je namenjen nekim sasvim drugačijim kupcima – onima koji su čuli i za neku drugu auto-industriju sem nemačke, a žele da iskoriste šansu da voze jedan ovako moderan i atraktivan automobil za oko 10.000€ dobija se zaista mnogo. Jednako je dobar izbor i Clio IV. Naravno da je najvalitetniji automobil u ovom poređenju Toyota Yaris. Mazda 2 je solidan izbor, ali loši servisi, i manji komfor nego kod Yarisa je nekako guraju u drugi plan.

Peugeot 208 je pravi vozački automobil, pa stoga daleko više impresionira kada ga poterate autoputem, a još i više kada ga vozite planinskim putevima, jer ima snage za velike uspone sa HDI motorom naravno, ali i moćne kočnice za snažno i sigurno kočenje. U odnosu na Peugeot 207, napredak je ogroman, a razlika nije samo u temeljnijem ogibljenju, koje pruža bolji prenos snage na podlogu, već i u mnogo mirnijem, neutralnijem ponašanju u krivinama. Iako 208-ica nudi bolja, udobnija sedišta od 207-ice, na lošijim putevima ćete ipak primetiti da je nešto tvrđe podešena od penzionisanog modela.

Paketi opreme su izdašni i sadržajniji od proseka klase, a bogata ponuda motora Peugeota 208 na srpskom tržištu biće potpuna do kraja jeseni i obuhvatiće sledeće turbo dizel common-rail HDI agregate.

OVO SU SAMO NEKI DELOVI ODGOVORA KOJE SAM POSLAO G.VASILJEVIĆ. ONO NAJVAŽNIJE NIJE OBJAVLJENO NA SAJTU. UPLATITE MI 3.000 DIN, POŠALJITE MI VAŠE PITANJE, I POSLAĆU VAM SVE INFORMACIJE NA MEJL, I OPIS MODELA SHODNO VAŠIM POTREBAMA. AKO VAM SE ŽURI I ŽELITE JOŠ VIŠE INFORMACIJA POZOVITE ME TELEFONOM, CENA JE 4.000 EVRA. UKOLIKO STE VEĆ DONELI ODLUKU, ONDA VAM NISU POTREBNI MOJI SAVETI. MOJ CIL JE DA VAM PRUŽIM INFORMACIJE, A VI NARAVNO ODLUČUJETE KOJI AUTO JE NAJBOLJI ZA VAS.

Broj računa je: 285233504000148510 Sberbank

Pitajte Aleksandra Todorovića

Volvo