Da li da kupim Astru J?

Pitanje: Poštovani g-dine Todorović, hitno mi je potreban odgovor/savjet za kupovinu automobila. Htio sam da uzmem Citroen C4 1.6HDI star 4-5 godina sa kilometražom oko 140000km kojih na našem tržištu (BiH) ima prilično i svi su kao preslikani, teretni sa motortrade-a, različitih paketa opreme. Nude ih skoro svi placevi, a čak ih u ponudi ima i ovlašteni zastupnik za Citroen. Svuda je ista priča, garantovana kilometraža, dozvoljene sve provjere, imaju servisne knjige. Cijene su im od 7-9000eura sa PDV-om Vjerujem da je i u Srbiji slično i da tačno znate na koja auta mislim.

Već dugo vozim Astru g 1.6 16V (2000g 240000 na satu) i veoma sam zadovoljan takvim performansama. S obzirom da benzinaca skoro pa i nema u ponudi već sam se pomirio da ću morati uzeti dizelaša, a onda se pojavila jedna Astra J (http://www.olx.ba/artikal/23132738/astra-j-enjoy-1-4-turbomt6-140-ks-2011-god/) koja mi je privukla pažnju i koju bih volio pogledati ali je u Bijeljini pa bih prije puta ipak volio čuti vaše mišljenje.

Njena kilometraža je krajnje sumnjiva i ne bih je ni gledao da prodavac nije renomirani ovlašteni Opelov zastupnik. Dakle možete li mi (čak i nevezano za ovu Astru sa linka) da mi uporedite ova dva motora (francuski 1.6hdi i opelov 1.4 turbobenzinac) prvenstveno u smislu cijene održavanja, pouzdanosti i sl Ukratko šta mogu očekivati od njih u sledećih 3-4 godine. Performanse me manje zanimaju, naviknuću se i na jedan i na drugi. Godišnje prelazim jako malo, ispod 10000km. Š

Ovaj odgovor mi čak ne morate ni pisati, možete mi dati broj telefona i ja ću vas nazvati da mi ukratko kažete vaše cijenjeno mišljenje. S poštovanjem, Siniša Mihajlović.

Pitanje iz Sarajeva: Golf V ili Astra H?

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženom g.Mihajloviću sam poslao detaljan odgovor, ali pošto sam mu napisao jako vredne informacije, i spasio ga silnih problema, i pogrešnog izbora (u njegovom slučaju), ništa od toga neće biti objavljeno na mojim portalima. Ovo je jedan od nekoliko stotina primera, gde 25 evra, odnosno 3.000 dinara jeste samo simbolična nadoknada za nešto što može da vam spasi na hiljade evra.

Moj vam je savet, da ne donosite sami zaključke na osnovu mojih odgovora, jer su odgovori na mojim sajtovima znatno skraćeni, i jer su vaše dileme, ipak za nijansu drugačije od već postavljenih pitanja, a ponekad te nijanse jesu “odgovorne” za skroz drugačiji odgovor.

Na vama je da procenite, želite li da vas spasim bede ili ne. Odgovore ne pišem besplatno, i zbog jako malo vremena koje imam, ali i zbog uverenja da je ovo smešna cena, imajuću u vidu sa kojim znanjem raspoložem.  Slobodno odoberete neku drugu redakciju, ali valjan odgovor nećete dobiti.

Srećnu kupovinu svima želim, posebno onima koji su veći eksperti od mene!

Vaš Aleksandar Todorović urednik Najboljiauto.com i Testoviautomobila.rs

Volvo