Da li da kupim Hondu ili Ford?

Pitanje: Poštovani g.Todoroviću, Molim vas da mi pomognete oko izbora automobila. Sve čestitke za vaš trud, rad i izdvojeno vreme. Hvala vam.

Konačno sam stekao mogućnosti da nabavim dobar polovan automobil. vidim da ste već pisali o Accordu i Mazdi 6, ali mene ipak najviše zanima Mondeo.  Otprilike on je moj favorit ali bi ipak veoma rado čuo vaše ekspertsko mišljenje. Dvoumim se izmedju Ford Mondea i Honde Accord. Uzeo bih dizel agregat i model sa boljom opremom. Volim udobnu i bezbednu vožnju koja nekad ima i sprortske ambicije. Dopada mi se i Mazda 6. Šta mi vi preporučujete? Puno pozdrava.

[table]Ime i prezime: Boris
Kada planirate kupovinu?: Jako brzo
Kakav auto kupujete?: polovan
Koliko novca želite da potrošite?: oko 4.000 €
Trenutno vozite?: VW Polo 1.4 2001.god
Između kojih se automobila dvoumite?: Mondeo,Accord,Mazda 6
Gde ste čuli za ovaj sajt?: Preporuka prijatelja
Da li želite da vam zakažemo probnu vožnju?: da
Da li želite da naš urednik ide sa vama na probnu vožnju?: da
Ponudu banke želite da dobijete na mejl?: ne

Odgovara Aleksandar Todorović: Pre svega uvaženi Borise, drago mi ja da ste zadovoljni mojim odgovorima, a drago mi je i što me je vaš prijatelj preporučio, prenesite mu moje pozdrave. Navedeni automobili sa pogonom na prednje točkove pripadaju srednjoj klasi, i važe za veoma pouzdane (pogotovo Mazda 6 i Accord) i kvalitetne modele. Napravili ste odličan uži izbor automobila koji zaista ispunjavaju Vaše želje. Moderni common-rail dizelaši su odličan izbor. Jer se isplate na duže staze, a pored toga ih je kasnije mnogo lakše prodati, što novinari u svojim analizama često previđaju. Dozvolite da pogodim – Vaš skriveni favorit je Mazda 6 CD 120! Niste ga naveli pod broj jedan, samo zato što vaš majstor nije oduševljen idejom da kupite Mazdu? Jesam li u pravu?

Mazda 6 Aleksandar TodorovicVerujte mi i ja smatram da je ovaj automobil “best buy” u svojoj klasi kada su dizelaši u pitanju, jer Accord ima motor od 2.2 litra, što znači da je registracija za njega gotovo 700 €. Mazda 6 ima veoma povoljnu cenu, za verziju sa dizel motorom i bogatom opremom, u koju spada klima uređaj, prednji i bočni vazdušni jastuci, ABS, servo upravljač, elektropodizači i još dosta toga, da sada ne navodim baš sve.

Ford Mondeo možete kupiti za oko 1.500 € manje, verziju 2.0 TDCi Ambiente, sa istim motorom, koji su inženjeri u Kelnu podesili na 115 KS, dok su ga japanci “nasvirarali” na 120 KS. Honda itekako može da se pohvali origanalnim dizel motor sa direktnim ubizgavanjem goriva u cilindre. Radi se o vrlo modernom common-rail agregatu od 2.2 l u ovoj klasi. Problem je što kao polovan, mislim na verziju 2.2 CTDi Sport – ne možete posle nikom da prodate. Jer je motor preko 2.0 litra a nije ni Mercedes , a ni BMW (nije lako prodati ni Mercedes sa motorom preko 2.0 litra a kamoli japanski auto)

Foto: Aleksandar Todorović

Accord crni DSCN3893Mašina u ovoj prelepoj Hondi jeste zaista hi-tech ili bolje reći savršenstvo tehnike, ali pitanje je da li i vredi toliko? Maksimalnu snagu od 140 KS postiže pri 4.000 o/min, a ima i impresivni obrtni moment od 340 Nm pri 2.000 o/min. Ovaj motor radi izuzetno tiho, i ravnomerno razvija snagu te imate utosak da i nije toliko jak. Međutim on zaista ubrzava Accord do stotke za 9,3 sekundi, i na auto putu potera ovu sportsku limuzinu do 210 km/h kao od šale. Isto je tako ubedljiva i Honda Accord sa benzinskim motorom od 2.0 litra, čak postiže i veću maksimalnu brzinu (217 km/h), ali je u svakodnevnoj vožnji sporija. Jednostavno agregat 2.2 CDTi je elastičniji, što znači da ima primetno bolja međuubrzanja, a sve to opet zahvaljujući velikom obrtnom momentu. Pored toda, moderni dizelaš troši oko 6,5 litara evro dizela (kad ga nađete) a benzinac u proseku popije 8,5 litara skupljeg bezolovnog benzina.

Ford Mondeo 2.0 TDCi ima nešto siromašniji osnovni paket opreme, ali zato nudi najviše mesta za putnike, kako napred tako i na zadnjim sedištima. Motor od 115 KS, je dovoljno snažan za ovu karoseriju. Ima maksimalni obrtni moment od 280 Nm pri 1.900 o/min, i dosta dobar odziv na gas. Nije tako tih kao onaj u Hondi, ali proizvodi manje vibracija i buke nego ultra popularni VW-ovi TDI agregati. Troši nešto manje od 7,0 litara evro dizela, i ubrza Mondeo do brzine od 100 km/h za 10,8 sekundi. Sa lakoćom dostiže brzine primerene auto putu, a ako baš insistirate sa pritiskanjem gasa do “daske” može dohvatiti i 197 km/h! Ukoliko Vam ove performanse nisu dovoljne, možete se opredeliti za snažniji motor od 130 KS iste radne zapremine. Sa njim postiže maksimalnu brzinu od 208 km/h.

Mazda 6 CD 120 ima Fordov motor. Međutim to nije nimalo loše, pogotovo jer su japanci uspeli da ga dobro ukomponuju sa menjačem i sportskim karakterom automobila. Troši u proseku 7,5 litara, a do stotke ubrzava za 11,0 sekundi. Ukoliko Vam je maksimalna brzina od 196 km/h dovoljna, predstavlja odličan izbor. Sva tri automobila  u  krivinama leže odlično, stim da Honda ima za nijansu precizniji upravljač, i da je nešto upravljivija. Najbolje kočnice ima Mazda 6, ali ostala dva konkurenta ne zaostaju puno. Međutim, uprkos dobrim sedištima Accord je ipak malo tvrd za naše puteve, prilično puno registruje neravnine, iako leži kao prikovan za asfalt. Mazda 6 i Mondeo imaju nešto mekši ali ipak sportski nastrojeni trim. Ukoliko Vam treba limuzina za duža putovanja, onda za dlaku pobeđuje Ford. Jednostavno najkomforniji je, i najmanje zamara. Pravi automobil za brze auto puteve. Svi navedeni modeli su na uglednom EURO NCAP-e testu osvojili 4 zvezdice, što je sasvim dobro. Trenutno po statističkim podacima, najpouzdanija je Mazda 6, čak je ispred Honde. Ford je tek prosečan, ali je kod nas češći gost na putevima, i za njega je lakše pronaći delove, koji su nešto jeftiniji.

Ukoliko bih ja kupovao dizel odabrao bih Mazdu 6, košta najmanje a najzabavnija je za vožnju. Pored toga ima skladan dizajn, koji dugo vremena neće zastareti. Ukoliko bi kupovao benzinca, izbor bi bio Accord 2.0, a kada bi hteo da štedim, sigurno bih se opredelio za Ford Mondeo, jer košta zaista malo, manje nego što vredi.

puklo.

Dušan Sremčić: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Šta mogu da dobijem od vas: ” hvala i dovidjenja” ?. Malo mi je nejasno,za tih 15 hiljada dinara sta ja dobijam? Savet,sve su to krsevi uzmi neki drugi model za te pare ovo nista ne valja? Ili nešto konktretno,tipa ovo je prava stvar za vas,i odvedes me do kola i objasnis zasto ja kuci ne idem peske i postanem vlasnik auta koji mastam od 5 razreda osnovne skole?Mislim ako treba da dam 1000 evra da bi mi nasao auto od 4000 hiljade,batali i kola.

 

Odgovora Aleksandar Todorović: Shvatam vas vrlo dobro g.Jovane šta želite da kažete. Da bi razmatrao uopšte da li nekom tražim auto ili ne, potrebno je da odgovorim na pitanja čitalaca. Kad on dobije moje odgovore, preporuke za možda neke druge modele, postavlja mi nova pitanja, a sve to ide brže usmenim putem. Ako su vaši zahtevi nerealni, recimo hoćete Golf / za 6 000 e, ja vam ne tražim auto.

  • Nemojte dozvoliti da vas prevare. Nemojte kupovati mačku u džaku. Postoji i dobar polovan auto, za više novca postoji i odličan polovnjak, ali morate imati malo strpljenja i puno znanja, ako nemate dovoljno isksustva sa najmodernijim automobilima, postoje majstori koji vam mogu pomoću, zajedno samnom.

Ako je ponuda nekog modela loša kako mislite da vam ja nađem auto? Da ga nacrtam? Ja gaospodine treba da garantujem da je taj i taj auto dobar, a to činim sa zaradom od 100 ili 200 evra malo bi bilo mnogo zar ne? Nakon što uplatite 4000 din za usmeni odgovor, procenjujemo da li vredi da vam pomažem ili ne. Ako rešite da me angažujete uplaćujete za moje majstore 18 000 dinara unapred. to su troškovi za njih.

Placevi koji prodaju kola bez greške NE POSTOJE!

Kad kupite auto, meni plaćate honorar od 100 evra (za kola do 4500 e) 150 e (za kola do 8000 ev) 200 e za kola do 10 000 evra, 250 e za kola do 15 000 evra. Naravno, lepo pišem, nemam nameru da vam tražim auto ako nemate u mene maksimalno poverenje. Što znači ako ne kupite auto ja sam radio besplatno a ja to ne želim. Obezbeđujem vam VELIKI SERVIS kod mog majstora, i održavanje kola kod mog majstora, Preventivni pregledali na 6 meseci su poželjni, ako to ne želite nemojte mi se javljati zbog problema.

 

 

Dodatno pitanje g.Petrovića:

A.Todorović: Ja imam majstore koji pregladaju auto koji Vam ja pronadjem, a oni se trebaju platiti G. Jovane Jovan Petrovic ili mislite da bih se brukao time što bih uzimao taj novac za sebe, to je ispod mog nivoa.Dobijate pregled automobila za koji smo se prethodno dogovorili.
Jovan Petrovic: Dakle  vi nađete kola,majstor da zeleno svetlo i ja odem na plac i pazarim kola, posle ovi vaši majstori odrade prevenciju i mirna Bosna
  • Najbolji Auto Jovan Petrovic Pa još bolje od toga gospodine Jovan Petrovic . Ja vas sačekam na placu da pogledate ta kola, ako je ikako moguće i da ih provozate na vaš rizik (znate da nije moguće izvaditi dva puta probne tablice na jednom automobilu, debilan zakon R.Srbije) . Ako kupujete auto, odmah ga plac prebacuje kod mog majstora na Veliki servis! Obezbeđujem vam tehnički pregled, sve papire za registraciju, ako mogu i odlazak u MUP organizujem, tako da vas do kraja dana čeka auto sa urađenim VELIKIM SERVISOM i tablicama. Ali moj majstor provera i trap, i sve ostalo. Dakle ako treba još nešto da se zameni pored velikog servisa on menja, cenu tačno u dinar dobijate pre servisa. Za kola starija od 6 godina preporučujem preventivni servis kod mog majstora na 5-6 meseci. Ako niste iz Beograda, onda je to teško da ispunite, ako jeste, morate, inače vam ne tražim auto.jer meni je bitno da vas AUTO DOBRO SLUŽI! Ako vi imate iste takve cilje onda smo se dogovorili. PS.pošto ste mi postavili jako dobra pitanja gospodine Petroviću za vas je odgovor od 3000 din besplatan, ali morate platiti 18 000 dinara jer mene često majstori koštaju i više ( ne može besplatno pitanje bez uplate 18 000 din, ali ne mora 3 000 din + 18 000 din).
Ljiljana StojanovicOd A do Š. Automobili me ne interesuju, četiri smo kupili posle 15min gledanja. Dobro je ispalo, koliko se ne razumemo.
Čitala sam jer je prezentacija usluge savršena, što stilom, što rečnikom, što gramatikom. Lepota, u moru primitivizma i negativnosti. Gospodine, želim Vam veliki uspeh u poslu, zaslužili ste ga. Svako dobro
  • Testovi Automobila Srbija Ljiljana Stojanovic Hvala g.Ljiljana Stojanovic vama i vašoj porodici želim sve najbolje! PS. meni je primarno kod automobila da vam preporučim NAJBEZBEDNIJI auto za vašu porodicu, ljudu su neuki ne umeju da pročitaju euro ncap rezultate sa mnogo se gine. Nije ideja da auto samo ide i da se kvari, nego da vas spasi zaštiti u sudaru, a gine se puno…
    ——————————————————————————————————

 

Vladimir TodorovicKo bre kome sta vise garantuje za polovnu stvar danas moze da radi.sutra ne i to je to .dobar poznavaoc kola moze da proveri dal je farban ili.ne i osnovne stvari sve ostalo je macka u dzaku niti ce ko.na placu da da da se meri kompresija proveravaju dizne turbine i.ostalo.kod nas ide to sto vidis toje stojepro eri osnovno i teraj ako.ti se svidja
  • Testovi Automobila Srbija>Moji majstori proveravaju dizne, turbine. Prebacimo auto u servis. Pregledamo i trap, dignemo da na dizalicu. Ali ne možemo da procenimo da li će turbina da radi još 50 000 ili 150 000 km, jer to ZAVISI OD VLASNIKA I NAČINA VOŽNJE! Aleksanndar Todorović urednik www.testoviautomobila.rs  i www.najboljiauto.com PS. Osim toga obezbeđujem vam preventivne servisne na 6 meseci kod mojih majstora. Obezbeđujem vam Veliki servis, i garanciju mojih majstora na isti. Kao i svu papirologiju za registraciju. Kad kupite auto, čeka vas posle podne sa urađenim Velikim servisom i tablicama na njemu, ako ste iz Beograda, ako niste sa probnim tablicama. Da li je to dovoljno? PS.za mlađe automobile od 6 godina dobijete i garanciju od na motor od 12 meseci. Od dilera gde vam nađem auto. 

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

 

Placevi koji prodaju kola bez greške NE POSTOJE!

Pronalazim za vas polovne automobile

Kad se bira, gleda polovni automobil čak i kada imate iskusne majstore mnogo toga ostaje pod znakom pitanja….

jedina je šansa da gledate automobile kod dilera koji deceniji ili dve radi korektno
i koji ima zadovoljne kupce

Placevi koji su se otvorili juče, a promenili ime posle godinu, ili dva, da bi potom promenili i lokaciju
su dileri za izbegavanje……

Priredio: Aleksandar Todorović

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Nije realno da mogu da procenim svaki auto 100%, jer ne mogu, čak i kad imam tri moja majstora pored sebe, možemo da pregledamo ono što možemo, možemo da provozamo auto.

i možemo da gledamo kola tamo gde nismo imali problema u poslednjih 20 godina

Ljudi će reći, pa daj nam kaži koji su to dileri…. pa zar ono što sam otkrivao 20 ak godina, treba javno da obznanim….
ipak ne. Jer tih mojih 20 godina je 20 godina rada, provera, i testiranja auto placeva.

Možete samo da birate polovni auto
i naravno da ćete naći nešto što vam odgovora. Ali verovali ili ne, ja vam mogu naći primetno bolji automobil za isti novac, a mogu vam i preporučiti bolju alternativu, model koji više ispunjava vaše potrebe, a da to vi niste znali.

Može da vam održava automobil moj majstor, ali možete da to prepustite majstoru, koji sigurno nema znanje mog majstora, jer se ja razumem u automobile više od vas, verovaili ili ne.

ŽELIM DA ,MI PRONAĐETE PROVERENI POLOVNI AUTOMOBIL!

Priznajem, 99% vas smatra da su eksperti za automobil, i da kada se desi kvar, uvek sebi kažu da je to normalno. Uvek svako može da nađe izgovor za svoj propust, lošu procenu, i onda je sve na svom mestu.

Dakle u pitanju je vaš ego, i vaš novac. Ako vam je ego važniji od vašeg novca, onda morate da auto tražite sami. Procena automobila je posao kao i svaki drugi. Provera automobila je delotvorna samo ako znate šta morate da gledate, i kako taj motor mora da radi kako je u skoro fabrićkom stanju.

Mogu vam naći i auto sa ugrađenim gasom. To je vaš izbor. Moje je da vam predočim sve prednost i mane ugrađenog gasa. Prednosti su sasvim jasno, i ušteda nije mala. Ali morate biti svesni i da mogu da se pojave ozbiljni problemi.

Pitanja u zahteve za traženje polovnog automobila sa proverenom kilometražom šaljite na www.najboljiauto.com/pitajte

I znajte ja vam ne tražim najjeftniji mogući auto, nego najbolji. U tome se razlikuje moj i vaš cilj. moj je cilj da vas AUTO ODLIČNO služi. A vaš cilj je da prođete što jeftnije danas, a sutra…? Za sutra ćete tek videti, a možete da se napravite zaboravni, pa da kvarove koje će tek uslediti zanemarite, ili kad ih sanirate, da prosto ne upamtite koliko ste sve to platili.

DRAGI ČITAOCI, POŠALJITE I VI VAŠE PITANJE, I DOBIĆETE ODGOVOR KLIKNITE OVDE.

Pročitajte odgovore na neka od zanimljivih pitanja koje ste mi poslali:

Menjam kola na 2 godine

Polovni automobili: Civic ili S60?

Yaris, Jazz ili C3?

Polovni Sandero za preporuku ili ne?

Koji polovnjak za 800€?

Audi A4 3.0 TDI ili 2.0 TFSI?

Uporedite mi Civic i Auris sa Accordom

Šta kupiti za 8.000 evra?

Polovna Škoda Yeti 1.2 TSI dobra kupovina?

Pitanje iz Hrvatske: Astra H Vs Focus II

Pitanje iz Splita: Da li Volvo XC60 vrijedi 39.000 evra?

Focus, Astra H ili Grande Punto?

Peugeot 308 sa motorom 1.6 VTi nije za preporuku?

U paklu sam: Koji karavan da kupim za 7000€

Pitanje iz Splita: Volvo XC60 je zaista toliko dobar?

Polovni automobili: Fabia, Yaris, Jazz

Polovan BMW X3 ili Corolla 1.6?

Šta kupiti: Nov Sandero ili polovan auto?

Dopada mi se Zafira i C-Max: Koji je bolji?

Đorđe Živković: Izgleda da je nameštena priča oko VW-a

Sa “konja na magarca”: Astru H menjam za Audi A3

G.Maksimović: Hvala vam g.Todoroviću na odgovorima koji su bili presudni za izbor Forda

G.Branislav Ilkić: G.Todoroviću jako ste mi puno pomogli pri izboru automobila

Iskoristite vredne savete – Pitajte A.Todorovića

Da li moj Peugeot 307 2.0 HDI 90 KS ima plivajući zamajac?

Testoviautomobila.rs: Da li je Ibiza bolja od Punta?

Otkrivamo vam zašto nije mudro ugraditi gas

Plivajući zamajac za Škodu košta 2 100 maraka?

Koji polovan auto odabrati: Scenic ili Accord?

Alfa Romeo 159 nije Best Buy – Scenic možda jeste

Koji auto preporučujete za 3.500€?

Da li preporučujete 406 Coupe sa dizel ili benzinskim motorom?

Šta da kupim: Logan, Fabiju ili Merivu?

Najbolji auto za 10.000€: šta preporučujete?

Kakav je auto Citroen Xsara Picasso?

Šta da kupim: Logan, Fabiju ili Merivu?

 

Testoviautomobila RS LOGO

Volvo