Da li je Corsa dobra kupovina?

Pitanje: Poštovani gospodine Todoroviću, redovni sam čitalac vaših tekstova imate sve pohvale od mene i punu podršku da i dalje ovako nastavite! Sada je došlo da Vam se obratim za pomoć jer imam jednu dilemu. Kako sam dosad vozio juga, stvorili su se uslovi za kupovinu modernijeg automobila. Inače nisam neki zahtevan vozač, kod automobila su mi bitni, pouzdanost, jeftino održavanje i mala potrošnja. Za automobil sam spreman da izdvojim maksimalno 4000 evra. Godišnje bih prelazio oko 15 000 km. Od modela koji sam najviše gledao su tojota jaris druge generacije, svestan sam njegovih kvaliteta ali ovo što se nudi na našem tržištu za te pare nisam siguran da li je dobro. Međutim u međuvremenu mi je isksrsla jako zanimljiva ponuda. U pitanju je Opel Corsa D, 2010. godište, uvoz iz Nemačke, prešla je 170 000 km, sa 1.3 CDTI motorom. Jako je bogata opremom, mislim da je COSMO oprema u pitanju. Nudi mi je proveren čovek koji dugo uvozi opel automobile, majstor, pošteno radi i imam sve preporuke za njega.

Auto sam pogledao i proverio, stvarno je u jako dobrom stanju, nije havarisan, farban, kilometraža nije vraćana, jako se lepo vozi, motor je tih i lepo radi. Urađen je mali i veliki servis, i stavljen nov lanac. Auto je sređen u potpunosti, i bez ulaganja, kao što bi se reklo, znate šta kupujete i od koga. On za njega traži 4300 eura. Međutim dolazimo do problema zašto se lomim da ga kupujem. Poznato je da je taj motor jako dobar i izdržljiv, ali ima plivajući zamajac.

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Pitajte Aleksandra Todorovića

On je sada u dobrom stanju, kao i nosači motora, ali ne znam još koliko može da traje i kad će morati da se menja. Nisam siguran da li je pametno kupiti takav auto, koji je za naše uslove relativno mlad, proveren, sa originalnom kilometražom, ali sa potencijalnom nagaznom minom-u vidu plivajućeg zamajca. Takođe, ne znam ni koliko će ostali delovi trajati-turbine i dizne. Sve je to u ovom trenutku u jako dobrom stanju, ali je pitanje da li preuzeti rizik i kupiti takav auto sa ovim navedenim eventualnim problemima. Naravno, sve to ne mora da znači, može se desiti da me jako dobro služi. I ako ga uzmem, neću ga voziti više od 6-7 godina.

Majstor tvrdi da je lanac puko, da je auto vozila neka žena u Nemačkoj, i da je on to sve sredio.

Dizele nisam ni gledao, ovo mi je iskrslo i baš sam u dilemi. Da li možda mudrije da iskoristim priliku i kupim ovaj auto, ili da sačekam i da dalje tražim nekog polonog i dobrog jarisa? Unapred hvala na odgovoru, verujem da će mi pomoći da rešim dilemu! Srdačan pozdrav! P.S. Zamoliću Vas da moje prezime ne objavljujte na sajtu. Miroslav.

Foto: drive2

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi gospodine hvala vam na zanimljivim pitanjima i poverenju. Dobili ste tri odgovora u roku od 3h, kada ste mi poslali pitanje, a sada ću vam navesti i koje su alternative ovom modelu.

Nema potreba da komentarišem da niste ni prvi ni poslednji koji veruje majstorima, koji su prevaranti još veći od dilera koji muvaju sa kilometražama.

Rekao vam je da je lanac pukao na Opelovom motoru? On je vama proveren majstor? Imate poverenja u njega? Lanac ne može da pukne. Može da se istegne. Polovan auto je polovan auto, i dakle zahteva uvek ulaganja. Ko tvrdi da je polovan auto bez ulaganja, njemu pošaljite advokata, napravite poseban ugovor, pa na sud, kad god se desi kvar.

Srbi vole da veruju najviše onima koji ih najviše lažu, od političara do majstora. Ali ostavimo sad političare, i vratimo se majstorima. Pod broj jedan zar vam nije bolje da kupite auto koji nije preživeo havariju? Potom, zašto se uhvatili Toyote Yaris? Yaris je preskup i precenjen, kao i VW-ovi automobili. VW-i i Toyote se kupuju novi! Zašto? Jer odlično drže cenu. Polovnu Toyotu odavno nisam preporučio, posebno ne Yaris. Odličan je Yaris, ali za 4.000 e ne možete naći Yaris u odličnom stanju, ali možete Ford, Peugeot, Renault, Nissan……..

 

OVO JE NARAVNO SAMO UVODNI DEO ODGOVORA. KOMPLETNE ODGOVORE NIKADA NE STAVLJAM NA SAJT,  JER JE NEKO PLATIO ZA TAJ ODGOVOR, I NJEGOVO JE PRAVO DA LI ĆE PODELITI ODGOVOR SA DRUGIMA.

 

Broj računa je: 285233504000148510 Sberbank

Pitajte Aleksandra Todorovića

Volvo