Da li je Focus 1.5 TDCI malo slabiji od Giuliette 2.0 MJTD?

Pitanje: Da li je Ford Focus 1.5 TDCI od 120 KS uporediv sa Alfa Romeom Giulieta 2.0 MJTD, odnosno ja smatram da razlika u snazi nije velika? Dimitrije Spajić. 

Odgovara Aleksandar Todorović: Poštovani gospodine Spajiću, ogromna je razlika između motora 2.0 MJTD i malenog 1.5 TDCi motora, koji je napravljen samo da bi se smanjila emisija C02, kao neko iznuđeno rešenje. Po meni elastičnost motora 1.5 TDCI je na nivou 1.6 HDI odnosno 1.6 TDCI motora (isti motor sa dve oznake), a u nekim režimima rada i slabija. Motor 2.0 MJTD ima veći obrtni moment, koji je na raspolaganju u većem opsegu obrtaja radilice. Osim toga FIAT-ov motor u Alfi je mnogo dugovečniji, kvalitetniji, uglađeniji.

Moje mišljenje je da je motor 1.6 TDCI već sam po sebi nedovoljno snažan i elastičan za automobil kao što je Focus, a 1.5 TDCi je jednako loše, pa i malo gore rešenje.  Ford je sa ovim motorom napravio loš izbor. Anemičan motor, u dobrom automobilu, u zbiru daje loš utisak, i podmotirozovan automobil, sa kojim je mučenje putovanje na more, usred letnjih gužvi. Osim toga, verzija 1.5 TDCi se veoma slabo, retko uvozi, jer oni koji se bave uvozom automobila, gledaju da prodaju modele koji imaju dugovečne, kvalitetne motora, a 1.5 TDCi to sigurno nije.

TESTIRALI SMO: Volvo XC60 B4 AWD

Testirali smo: Alfa Romeo Giulietta 1.4 TB

 

 

ODLIČNA ALFA NA PRODAJU: Giulietta 2.0 JTDM 6.600 evra

Volvo