Da li je Toyota zaista kvalitetna?

Pitanje: Poštovani G.Todoroviću, do pre nekog vremena zaista sam mislio da je Toyota jedan od najboljih izbora prilikom kupovine automobila. A onda sam čuo iskustva drugih ljudi i pročitao puno tekstova, o milionskom povlačenju automobila zbog svakakvih kvarova, o problemima sa D4D motorima, pucanju blokova, potrošnji ulja, itd. Ako imate nekog u Hemofarmu-Vršac, pitajte ih kako su zadovoljni svojim Toyotama (mislim da imaju RAV4-ke), čuo sam da su jako puno problema imali sa njima, tj. sa motorima D4D.
Dalje, poznanica je kupila novu Toyotu Aygo pre nekih godinu-dve, ta Toyota je više vremena provela u servisu čekajući na zamene, menjan joj je motor, pa na novom motoru vodena pumpa, pa homokinetički zglob!!! I kaže da joj je i potrošnja bila mnogo veća od obećane.

Moguće je da Toyota još uvek uživa imidž kvalitetnog automobila zbog ranijih modela, ali kad prođe par godina verujem da će se to promeniti s obzirom na sadašnju situaciju! Da li ste i vi možda čuli loše stvari o Toyotinim automobilima? Pozdrav. Marko.

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi g.Marko, žao mi je što niste naveli vaše pravo ime, i prezime, da znam kome pišem odgovor, ali to nikako ne umanjuje moju želju da vam pomognem u razrešenju misterije.  Morate shvatiti da Toyota jedina daje garanciju bez ograničenja kilometraže punih 5 godina. Zašto Mercedes daje garanciju od samo 2 godine.  Pod dva, Toyotini kupci jesu veoma zahtevni, imaju ideju da se Toyotini automobili nikada ne kvare, što nije tačno. I Toyota ima lošu seriju modela, motora, ali onda ih povuče, zameni problematične delove, i vrati vlasnicima. Vlasnici za taj period dobijaju zamensko Toyotino vozilo, tako da nimalo ne trpe zvog ove naprijatnosti.

Složićete se da je bolja da Toyota povuče određenu seriju modela, i da je doradi o svom trošku, nego da vlasnici to sami popravljaju, kako to uglavnom čine vlasnici automobila koji su odabrali neku drugu marku.

Znate kako se kaže, najbolji auto je tuđi auto, ili firmin automobil. Retko dobijam pritužbe na kvalitet Toyotinih automobila (par godišnje, što u je u odnosu na VW-ovih 20-ak, Mercedesovih 30-ak, i Dacijinih ko zna koliko, jako mali broj).  Niste mi naveli u kojem servisu je Hemofarm održavao svoje Toyote. Da li je to možda GO.TA Car? Ja preporučujem Toyota Centar. Zašto? Pa zato što je Toyota direktno vlasnik Toyota Centra, pa je kontrola besprekorna u servisu. Ne tvrdim da je servis Toyote u N.Sadu loš, ali mnogo bolju uslugu možete dobiti u Toyota Centru.

Toyota RAV4 se i dalje proizvodi u Japanu, i veoma je kvalitetna, i pouzdana, podaci nemačkog TUV-a i ADAC-a to pokazuju, i Nemci nedvosmisleno priznaju da je Toyota puno pouzdanija od Mercedesa ili BMW-a. Mislite da to čine bez razloga?

Neka se vaša poznanica javi meni, neka pošalje račune, slike, ja ću sve to proslediti Toyoti, a odgovor ću objaviti ovde na sajtu. Naravno ako ta gospođica, gospođa postoji. Naveli ste i sami, da joj je motor zamenjen u garanciji, i kasnije i sve ostalo. Toyota poštuje svoju garanciju, iako je svaki vlasnik dužan da koristi vozilo na propisani način. Svaki automobil, i svaki motor može da se uništi i za manje od 2.000 km, to svi oni koji se razumeju u automobile dobro znaju. Toyoti se ne isplati da se ubeđuje sa vlasnicom da ne ume da vozi, već im je jeftinije i lakše da joj zamene ceo motor.

Inače taj motor 1.0 VVT-i sa 3 cilindra koji se ugrađuje u Aygo i Yaris, prelazi bez problema 300,000 km, što je rekord u ovoj klasi motora.

Što se potrošnje goriva tiče, potrošnja je uvek u realnim uslovima vožnje nešto veća od fabričke deklarisane, ali svi prodavci Toyotinih vozila u Srbiji, relativno iskreno kažu potencijalnom kupcu koja je realna potrošnja. Na kraju, da li je vaša gospođa/gospođica ikada u životu odvojila 5 minuta i pročitala moj tekst, savete kako da trošite manje goriva? Naravno da nije, i naravno da ga neće pročitati.

Foto: Aleksandar Todorović

foto-branka-todorovicToyota je u prošloj godini podigla tržišno učešće u Srbiji za 100%, što je dokaz kvaliteta njihovih automobila. Toyota je broj jedan u svetu kada je pouzdanost u pitanju, i broj jedan po broju proizvedenih automobila. Ako sumnjate u kvalitet Toyote, Vi slobodno kupite automobil nekog drugog proizvođača.

Srećnu vam novu godinu želim, i želim vam da odaberete automobil koji će vas verno služiti. Ne morate mi platiti za ovaj odgovor, on je za vas u potpunosti besplatan, a biće besplatan i za vašu poznanicu.

Evo odgovora iz Toyota Centra:

Da su Hemofarmovi Rav-ovi bili toliko loši, ne bi ih zaposleni koji su ih vozili otkupili na kraju za sebe 🙂

Miladin Vrbaški, Managing Director at Toyota Centar Beograd

Ako neko želi za svoju firmu da kupe automobile marka Toyota, može kontaktirato Toyota Centar i na ovaj mejl:

flotna.prodaja@toyota-centar.rs

Testoviautomobila-RS-LOGO

Saveti: kako trošiti manje goriva?

Saveti: Kako da sigurno vozite na snegu

CENTAR BOBAN: Nudi gorivo vrhunskog kvaliteta sa Liqui Moly aditivima

Volvo

3 komentara

 1. Aca

  Toyota je izuzetno kvalitetan auto, zato što je japanski proizvod i svi japanski proizvodi dele isti epitet.
  Na poslu imamo Toyotu Avensis 2,0 benzinac sa automatskim menjačem. Kupljena je nova 2005.godine.
  Prešla je do sada 250.000km. U jako je lošem stanju što se tiče motora samo zato što je loše i neredovno održavana.
  Ako je u jednom intervalu ulje u motoru zamenjeno tek posle 40.000 km šta više reći.

  Aleksandar – Niš

 2. Kada bih bio jedan od srećnika da imam novca da sebi mogu da priustim sve sto poželim, jedna stvar koju bih priustio je Toyota Land Cruze… Na poslu je vozi ko stigne desava se da se ne gasi i po 3-4 meseca, bukvalno, 24/7! Presle po 250000 za 5-6 godina i bože zdravlja da predaju jos toliko 😁 Sto se mene tiče… 1. Toyota pa 98 praznih mesta, pa na 100-om mestu opel (svaki ciga svoga konja hvali ), 101. Mercedes…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.