Da li su Civic i Auris bolji od Focusa?

Pitanje: Poštovani g.Todoroviću, čitajući vaše testove i komentare u proteklih 14 godina, mnogo sam naučio, zbog toga mi je dosta jasno u vezi ova četiri automobila koje sam naveo, ali mnogo svašta i nije, da bih mogao da se odlučim za jednoga. Izabrani automobil (obožavam karavane) bi prelazio godišnje najviše 15 000 km, bio bi vožen konzervativno, 80-90 km/h na magistralnim putevima, i ređim prilikama na auto putevima 120-150 km/h, naravno maksimalno redovno servisiran.Visok sam 174 cm, a težak 71 kg, odgovara mi da sedim višlje, imam tada bolji osećaj.Inače da napomenem, ovlašćeni serviseri u Novom Sadu su mi blizu. Menjajući svog dosadašnjeg karavana, želim svakako da imam mnogo bolju opremu, ali i da izbegnem, da mi se auto guši na uzbrdici kada naiđem na nju sa 100 km/h, a to izbegnem jedino sa pripremljenom brzinom od 120 km/h ili većom (primer:auto putem kroz Grčku, a ne čak uspon preko Fruške Gore), pomalo je iritirajuće, odnosno nemoć na sceni. Svake godine kontrolišem kompresiju motora na servisu i dobra mi je u sva četiri cilindra.Svakako kupujem auto sa četiri cilindra, nikako sa tri, bez obzira na svu magiju nove tehnologije (dugotrajnost pre svega).U osnovi želim karavan, benzinskog atmosferca, pouzdanog i štedljivog (korektnog potrošača), snage 140-150 KS, po mogućstvu sa 1.6 ili 1.8 motorima bez turbine. – Čitao sam vaše testove tojote i honde, odlični su, svaka čast. Ako bih se odlučivao između ove dvojice, srce kaže HONDA a razum TOYOTA.

 

 

Potrudiću se da vam ovo razjasnim.Pre svega oba motora su atmosferci, kao vaš redovan učenik 14 godina (skoro smo ista generacija), subjektivno smatram da su mnogo, ali baš mnogo pouzdaniji od motora sa turbinama, a samim tim i jeftiniji za održavanje (manje komplikacije manje kvara). Prednosti HONDE za mene su, fenomenalan motor sa fenomenalnom potrošnjom, bukvalno neverovatnom 6,4 l na testu, jednostavno večan, najlepši kokpit, ogroman prtljažnik. Ali, na ELEGANCE nivo opreme treba dodati ADAS sistem, ne prodaje se više u Srbiji, pa se mora kupiti polovan iz Nemačke, gde ga ima na stotine, ali ko će mi ga na daleko izabrati i proceniti stanje. Mnogi su prešli i manje od 10 000 km, ali da li i za toliko kilometara može takav auto da se skrši. Sigurno nisu ni jednoga vozili po vašoj preporuci, prvih 2000 km do 50% obrtaja, a nakon toga promena ulja, nego su ga odmah šibali, a to je za takav motor kao “dobar dan”, da li ga je onda to oštetilo? Bojim se da mu prvi vlasnik za godinu dana ili samo par hiljada kilometatra ne oduzme 10% životnog veka. Drugo, rekliste ste negde da su se vaši poznanici razočarali na HONDA servis, a kupili na vašu preporuku. Da li je stanje u tim servisima toliko loše, da zbog toga kod nas ne treba voziti noviju HONDU, molim vas precizirajte mi primerima.HONDIN diler je po meni nerazumno nezainteresovan za prodaju, oni kao da su samo perionica para.Svi nude jedan deo bezkamatne otplate cene automobila, oni baš ništa, jer klasični krediti i lizing su baš ništa. Takav zmajovit brend kao što je HONDA, u našoj majci Srbiji zaslužuje bolje predstavnike. Ne razumem kada je HONDA stvarno, ali stvarno toliko pouzdana, zašto u odnosu na druge ili TOYOTU (5 godina, neograničena kilometraža), daje garanciju samo 3 godine ili 100 000 pređenih kilometara, ko o tome odlučuje? Sa druge strane TOYOTA, čini mi se odličan nivo servisa, pa imaju i najbolji sajt kada konfigurišeš novi auto. Od ova četiri automobila sedeo sam samo pre neki dan u AURISU hečbek u salonu u Novom Sadu.

najbolji-_auto_logo_670-1

Mogu sedište dovoljno visoko da podesim, kvalitetan kokpit, ali mi se na oko više sviđa u HONDI i u FORDU, mada to ne treba da bude presudno. Kao prodavce postavili su neke nezainteresovane ženske osobe, strašan minus za TOYOTU, spram mene zainteresovanog laika, oni izgledaju kao amateri. Ipak je to posao za zainteresovane muškarce, kao u HONDI-Stojanov u Novom Sadu. Baš u toj HONDI, kada sam pre godinu dana pitao za CIVIC karavan, i rekao da sam čitao vaše testove više automobila, prodavac mi odmah kaže da taj Aleksandar Todorović piše kako mu ko plati od predstavnika tih vozila, tako da nisam ni stigao da mu kažem, da baš taj Aleksandar Todorović kaže da je HONDA br.1. Vratimo se na TOYOTU, da li je taj njen benzinac 1.6 baš pouzdan kao HONDIN 1.8, tamo gde sam ja na par mesta pitao, kažu mi da su HONDINI motori večni, a da su neki ostali “samo” dobri. Iznenadila me na testu potrošnja 8,1 litar, spram jačeg HONDINOG motora 6,4 litra, bogami velika razlika, stim što ja smatram da bih mojom vožnjom spustio TOYOTU na 7 litara, ali koliko bih onda spustio HONDU (san bi postao java), jeste kako vi kažete TOYOTA je štedljivija od konkurencije, ali ta konkurencija mene ne zanima, ja puštam u ring japanca na japanca. Šta to znači kvalitetna TOYOTA, ako kažete slaba vidljivost touch screena na suncu iritira, provetravanje i ventilacija slabija od konkurencije. Znači oni su dobri u komplikovanim stvarima a loši u jednostavnim (bezveze).Inače sva četiri automobila mi spolja izgledaju dovoljno dobro. Recite mi da li sam u pravu, kada kažem da mi se čini da je održavanje TOYOTE od svih ovih automobila najjeftinije, odnosno da budem precizan najmanje skupo. Gledajući u budućnost, delova na otpadima, i novih kineskih i turskih za AURIS će biti(mislim limarija,svetla…-cene kod ovlašćenih servisa su astronomske) jer ovih vozila kod nas ima, a za CIVIC karavan mislim da možda u celoj Srbiji nisu ni pet prodali, a od toga ni jedan benzinac (u Novom Sadu je godinu dana stajao dizelaš izložen, pa su ga vratili da ne zauzima mesta), objektivno malo su i skuplji spram konkurencije, ako je u opšte i imaju (u Mađarskoj 2000 evra jeftiniji pa je i konkurentniji).

U moj izbor ne dolaze u obzir: francuzi (subjektivno ne verujem njima, mislim da bi me najviše koštali), Folcvagen brend me iritira, KIA NE, HYUNDAI NE, kinezi NE, Rumuni NE. U borbu “moja” dva Japanca se po meni može umešati samo FORD. Ako dobro čitam, po meni FORD ima neverovatnu akciju. Oba automobila ovog brenda koje sam ja stavio u mogućnost izbora, veoma su po meni moćni agregati. Malo sam sumnjičav ako su tako moćni ,kao što ja mislim, zar mogu da se prodaju po realno pristupačnim cenama na osnovu performansi. Nisam čitao njihove testove pa ne znam, zato pitam Vas za njih. Nisam za polovne turbo motore, ali ovde vas pitam o njihovoj pouzdanosti kao nove, koje bih vozio i održavao kako sam vam i rekao, predhodno negde u tekstu. Pitam Vas da li su turbo benzinski motori pouzdaniji od turbo dizelaša, ili imaju iste slabosti. Da li i turbo benzinci posle vožnje, gde se motor zagrejao, kada stanete treba još pola minuta ili ceo minut da rade na leru, kako bi se turbina ohladila i tako produžio nje vek trajanja? Da li i turbo benzinci imaju iste boljke sa diznama, injektorima, brizgaljkama kao i turbo dizelaši? Koliko u Srbiji dobro funkcioniše servisna mreža FORDA? Koliko troše ova dva FORDA, na testovima kao što su vaši, i da li su već pokazali neke mane? Benzinac može da se kupi bez start-stop sistema, što bih ja više voleo, ovaj sistem ne štedi previše a košta, cirkus više u autu i neki delovi se više habaju, dizelaš mislim da mora sa ovim sistemom. Koliko problema pravi DPF filter, kakva vožnja njemu više odgovara, koji mu je vek trajanja, pošto je reparacija, pošto novi? Koliko su skuplji servisi turbinaša, i da li je među njima jeftinije održavanje benzinaca. Mnogo sam vas pitao, ali brate mili za to ste krivi Vi, jer ste me svašta naučili!!! Na kraju Vas molim da mi kažete vaš stav u odnosu na izbor među ovom četvoricom karavana, iz vrha C klase. Šta oseća vaše srce, a šta govori vaš razum, šta je jednostavno pametnije, šta biste vi izabrali??? Znači konačna cena svih četvoro automobila je skoro ista, ali šta me očekuje u eksploataciji i održavanju? Srđan Milanović.

Znači konačna cena svih četvoro automobila je skoro ista, ali šta me očekuje u eksploataciji i održavanju? Srđan Milanović.

Ime i prezime Srđan Milanović
  • Kada planirate kupovinu?
Do kraja godine
  • Kakav auto kupujete?
nov
  • Koliko novca želite da potrošite?
Maksimalno-bukvalno do 21 000 evra
  • Šta trenutno vozite?
Opel Astra G karavan (2004.g.,1.6 TWINPORT 103 KS-76 kW, oprema ENYOJ, kupljen polovan 2007.g. sa 50400 km-sada ima 152000km), Honda JAZZ (2006.g., 1.4, kupljen polovan 2014.g. sa 76000 km?-sada ima 112000)
  • Između kojih se automobila dvoumite?
TOYOTA Auris Touring Sports 1.6 Valvematik, oprema Style 18 700+metalik boja+oba parking senzora+…=21000 / FORD Focus 1.5 GTDI EcoBoost 150 KS M6 Euro VI Titanium oprema karavan, akcija 18480 (22480)+ponešto…=21000 evra / POLOVAN 2015. ili 2016. godište HONDA Civic Tourer 1.8 i-VTEC Elegance oprema, 15000-16000 evra nemački polovnjaci do 25 000km? FORD Focus 2.0 TDCI 150 KS M6 Euro VI Titanium oprema karavan, akcija 19850 (23850)+ponešto…=21 000 evra

aleksandar-todorovic

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi g.Milanoviću, drago mi je što ću imati prilike da vam pomognem. A jednako mi je drago što me toliko dugo i redovno čitatate. Morate znati da koliko god se trudio da jedan automobil opišem objektivno u testu, to što napišem se odnosu na taj model u tom trenutku, u odnosu na konkurenciju date godine. Vi ste čitali moj test Honde Civic iz 2014.godine, kao i test Aurisa TS 1.6 iz iste godine. Ja svaki automobil testiram 1/3 u gradu (uglavnom Beograd ili Zagreb), 1/3 auto put, i 1/3 regionalni putevi (uključujući i one na planinama). Kad je vruće uključujem klimu. Kad je hladno uključujem grejanje, farove za maglu, i opet klimu jer mnogo brže smanjuje vlažnost u automobilu. Hondu Civic sam testirao u optimalnim uslovima, krajem septembra, tekst je objavljen u oktobru 2014.godine. U Hondi uopšte nisam uključivo klimu, kada sam testirao Auris TS 1.6, bila je zima, januar (tekst je objavljen u februaru) i stalno mi je radila ventilacija, klima, farovi za maglu (svaki električni potrošač podiže potrošnju). Zato samo uspeo da sa Civicom postignem tih rekordnih 6,4 litara, dok mi je Auris trošio 8,1 litar. Uzmite u obzir da preko zime, svaki motor troši bar 1 litar više goriva, a tako je i preko leta, ako vam stalno radi klima uređaj. Drugim rečima, razlika u potrošnji između Civica 1.8 i Aurisa 1.6 je oko pola litra u korist Honde, iako ima snažniji motor, ali i nešto duže izračunate prenosne odnose, što na otvorenim putu smanjuje potrošnju. Civic i nešto manje troši u gradu od Aurisa, ali je razlika oko 0,2 litra, pre svega jer ima blažu krivu obrtnog momenta, i veći obrtni moment na nižim obrtajima (ne mislim samo na maksimalni obrtni moment).
Sa vašim načinom vožnje, sa brzinama koje ste vi naveli, gotovo sam siguran da bi prosečna potrošnja Aurisa TS 1.6 bila identična potrošnji Civica 1.8. Jer razlika u potrošnji između Civica i Aurisa je veća od 0,5 litre, samo na brzinam preko 180 km/h, a vi ne planirate da vozite tim brzinama, zar ne?
Moram da se vratim opet na činjenicu da sam te automobile testirao 2014.godine. Za te dve godine se mnogo toga dogodilo na tržištu automobila. Pojavili su se neki novi modeli. Između ostalog dva najbolja automobila u klasi, nova Opel Astra K koja je i Auto godine, ali i Renault Megane IV. Te 2014.godine, konkurencija Civicu i Aurisu, bili su Astra J, i Megane III. Astra J je i moglo ozbiljno da im parira, dok Megane III ne baš u potpunosti, posebno kada je kvalitet u pitanju. Novi Megane IV je mnogo kvalitetniji od starog modela. A moram priznati da je velika razlika i kod Opela između Astre K i Astre J, ne toliko u kvalitetu, koliko u komforu i voznoj dinamici.
Foto: Aleksandar Todorović
auris-karavan
Razumljivo je da želite automobil sa što je moguće više opreme, ali ta oprema i košta. Ako kupujete automobil za 21.000€, imajte na umu da za taj novac možete kupiti daleko veće, bolje, udobnije i mnogo bezbednije automobile. Toyota Avensis kad je povremeno na akciji može se kupiti za 20.000€, i to model sa dizel motorom, doduše sa BMW-ovim motorom, koji kod Toyote ima oznaku 1.6 D-4D, ali imajuću u vidu da vi prelazite godišnje 15.000 km, imali biste probleme sa tim motorom, negde oko 2046.godine, odnosno za 30 godina.
Shvatam da imate jako velike predrasude, i da želite da kupite japanski automobil, i da vam se prosto dopadaju Civic, Auris i Ford Focus. Verovatno ste toliko puta čitali moje tekstove, pa sam svoje oduševljenje tim automobilima (oni su i danas jako dobri automobili, ali ima boljih, konkurencija napreduje, vreme ne stoji), izgleda preneo i na vas.
Testoviautomobila RS LOGO
Ali to je bilo 2014.godina. Sad je 2016.godina i uskoro nam dolazi 2017. godina i novi modeli.
Kad smo kod novih modela, uskoro nam stiže i nova Honda Civic. Ne znam tačan datim početka prodaje, ali vas ako ste ljubitelj Honde savetujem da sačekate. Po svemu sudeći, novi Civic je mnogo bolji automobil, i vrlo je moguće da je to novi Best Buy, i Best Car u klasi, ja još nisam imao prilike ni da ga provozam, a kamoli da ga detaljnije testiram.
Ističete na želite benzinske sa turbo punjačem, ali uskoro će svi nuditi samo motore sa turbo punjačem. Zašto? Zato što moderni turbo benzinci troše manje od atmosferskih benzinaca, i zato što oni mogu da lakše ispune nove stroge EU zahteve o emisiji štetnih gasova. Razvoj industrije ide u pravcu manje emisije, manje potrošnje. U svemu tome kupci su na velikom dobitku, jer osim što dobijaju automobile koji manje troše, dobijaju vozila koja imaju elastičnije motore.
Ono što vas iritira sa vašom Astrom G koja ima sasvim solidan benzinski motor od 1.6 litara, a to je da na usponima nema dovoljno obrtnog momenta (vi mislite da je problem u snazi, ali problem je u malom obrtnom momentu) na niskim obrtajima. Morate Opelov motor da zavrtite preko 4.500 o/min, ako hoćete da pristojno vuče uz uspon. Naravno da se tada malo više čuje, ali to je atmosferski benzinac. Želite ponovo da se mučite na usponima u petom stepenu prenosa? Ako želite kupite Auris 1.6 sa atmosferskim turbo benzincem.
motor-toyota
Da odmah budem jasan, Toyotin motor ima 132 KS, snažniji je od Opelovog motora, i ima nešto veći obrtni moment, blažu krivu obrnog momenta, bolji razvoj snage, i on zaista nudi bolja međuubrzanja od vašeg Opela za nekih 15 do 20%, što se primeti, ali recimo Focus sa 1.0 Ecoboost motorom nudi bolja međuubrzanja za 30-40% pa i malo više od toga, u zavisnosti od izbora stepena prenosa. Turbo benzinci u Astri K su itekako moćni, a odličan je i turbo benzinac u Meganu IV, i jedan, i drugi motor su pouzdaniji od TSI VW-ovih motora, koji se možda najviše kvare, ali nakon Fordovih čudesnih EcoBoost motora nude najlinearniji razvoj snage, i ja prostom obožavam te TSI motore, jer nude odlične performanse, uz veoma nisku potrošnju. Da li su baš TSI motori toliko nežni, ne smem da tvrdim, ali želim da verujem da je VW znatno unapredio kvalitet tih motora poslednjih godina.
Pogrešno je mišljenje da je Hondin motor 1.8 nepoderiv, jer on to nije, kao Toyotin motor 1.6. U Srbiji su najzahtevniji kupci Toyote, to su ljudi koji su ubeđeni da kupuju auto koji se ne može pokvariti. I istina, Toyote se retko kvare, ali u Srbiji ima mnogo slabo informisanih vozača, koji i ne znaju da koriste automobil na propisani način, a naravno da nikada neće pročitati uputsvo za upotrebu, jer nisu pročitali ne jednu u životu, u velikoj većini slučejava.
OVO JE UVODNI DEO ODGOVORA. NEKE STVARI NISU ZA JAVNOST, A OSIM TOGA GOSPODIN JE PLATIO ZA ODGOVOR, DVA PUTA, PA JE RAZUMLJIVO DA ĆU SAMO NJEMU OTKRITI TAJNE KOJE SU ZLATE VREDNE, BEZ IMALO PRETERIVANJA. JA NAPLAĆUJEM SAMO SVOJE ZNANJE NE I VREME ZA PISANJE ODGOVORA. HVALA NA RAZUMEVANJU.

Pitajte Aleksandra Todorovića

Ako ste već pronašli automobil koji želite da kupite, i ne znate da li ste doneli dobru odluku, za vas postoji rubrika HITNA KUPOVINA-BRZI ODGOVORI. Što preciznije napišete pitanje, to će i odgovor biti direktniji, korisniji i za vas, i za sve ostale koji imaju slične nedoumice oko izbora vozila. Ako vam je hitno potreban odgovor, u roku od 24h cena je 2 500 dinara. Za 1 499 dinara dobijate odgovor na kratko pitanje. Ako uplatite 1.899 din, dobijate TEMELJNU ANALIZU jednog modela iz vašeg pitanja. Za 3 000 dinara dobijate analizu svih modela iz vašeg pitanja.

Za korisnike iz Srbije:

RAČUN: 285 – 0331662360001 – 85
Sberbank

Polovne automobile tražim samo za redovne čitaoce,  Ukoliko insistirate da i vama pomognem u traženju automobila, morate mi prvo poslati detaljno pitanje, uplatiti 3 000 din, i sačekati odgovor.  Kada procenim da su vaši zahtevi realni ja ću vam pronaći i ako sam u mogućnosti i prodati vaš automobil (za onoliko koliko realno vredi, a ne za cenu koja stoji u oglasima, naravno ukoliko vaš auto nema vraćenu kilometražu) u roku od 7 dana. Cena traženja automobila zavisi od mnogo faktora,  ali imajte na umu da ja ne mogu finansirati proveru automobila koji vi kupujete.

Nemojte mi slati pitanja ukoliko niste izvršili uplatu.  Besplatno ne odgovaram na vaša pitanja, jer nemam vremena.

Ne proveravam auto koji ste vi našli, jer 99% automobila koje vi nađete ima vraćenu kilometražu u proseku 300 000 km. Zašto da vam naplatim 40 evra da bi morao da vam kažem da je auto koji ste vi našli loš?

Ako ste iz Crne Gore, Hrvatske, BiH, Austrije, ili Makedonije, cena odgovora je od 25 evra, a plaćate prosto preko WESTERN UNION-a. Ako vam je hitno potreban odgovor za 24h onda 20 evra.
Cena je tri puta veća preko PayPal-a, dakle 45 evra.

western

 

Da li je Megane III za preporuku?

I.Popović: Da li je ceed 1.4 najbolji izbor?

ODGOVORE i PITANJE ČITAJTE NA  SAJTU TESTOVIAUTOMOBILA.RS (KLIKNITE OVDE) i Najboljiauto.COM

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA (POŠALJITE PITANJE, KLIKNITE OVDE)

POSTAVITE DRAGI ČITAOCI I VI PITANJE (KLIKNITE OVDE).

Svi mi kažu beži od Francuza – Zašto?

Honda Accord Vs Volvo S60 Vs CR-V

Koji auto kupiti za 4.500 evra?

Polovni automobili: Šta kupiti za 1.000 evra?

Bojan Vukosavljević: Uporedite mi Lagunu i Megane

Koje ulje da sipam u Focus II?

Polovni automobili za 2.000 evra

Da li je Toyota zaista kvalitetna?

Šta kupiti: Alfu 156 ili Volvo V50?

Da li da kupim Mitsubishi Colt ili Daihatsu Sirion?

G.Todoroviću preporučite mi karavan za 4.000€

Plivajući zamajac: sve prevare 

Pitali ste A.Todorovića: Grande Punto 1.2 Vs Clio 3 1.2 16V?

Renault Capture ili Škoda Yeti?

Remont plivajućeg zamajcaajstora

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA

Kupujem polovan automobil: šta da kupim Peugeot 406 ili Lybru?

Polovni automobili: G.Todoroviću uporedite mi Accord 2.0 i Octaviju II 1.9 TDI

Golf V bolja kupovina od Focusa i Astre H ili ne?

Ford Kuga 1.5 EcoBoost troši 12 litara?

Pitanje iz Travnika: Qashqai 1.2 Vs Qashqai 1.5 DCI

Da li kupiti Mondeo 1.8 TDCI sa 143.000 km?

Kakva je Opel Vectra C?

Polovan automobil: Dodge Caliber 1.8

Šta kupiti: Accord, Avensis, Lacetii ili…

Testoviautomobila RS LOGO

Volvo