Dokazano: Renault nije varao kao VW

Sad je opet VW u problemu. Jer Renault nije ništa muljao i nameštao. Francuski istražitelji koji su u četvrtak obavili pretres prostorija Renaulta, nisu otkrili bilo kakav dokaz da je ovaj proizvođač automobila lažirao merenja štetnih gasova svojih modela, saopštili su iz te kompanije.  Problem za VW je još veći jer je Renault napravio bolji auto od Golfa VII. Novi Megane je prosto postao novo merilo vrednosti.

Testoviautomobila-RS-LOGO

Vladina agencija za energetiku i klimu, koja je po nalogu francuskog Ministarstva ekologije, održivog razvoja i energetike u četvrtak izvršila pravu raciju u Renaultu, izašla je iz prostorija ove kompanije praznih ruku.

Nakon otkrivanja Volkswagenove dizel afere francuske vlasti najavile da će sprovesti kontrolno merenje štetnih izduvnih gasova na 100 modela automobila, od čega 25 Renaulta.  Istražitelji za sada nisu pronašli dokaze da je francuski proizvođač koristio softverski uređaj za prikrivanje stvarnog nivoa emisije štetnih gasova, poput onog u Volkswagenu.

Ipak, kako je saopšteno, na nekoliko testova zabeležena su određena odstupanja od deklarisanih vrednosti. Za sada je nejasno kolike su razlike izmerenih u odnosu na fabričke podatke, a dalja istraga utvrdiće da li Renault ima razloga za brigu.

Renault je naveo da su istražitelji obavili pretres prostorija sedišta kompanije, kao i tehničkih centara u mestima Lardy i Guyancourt. U saopštenju kompanije kaže se da će Renault u potpunosti sarađivati sa nezavisnom tehničkom komisijom i svim drugim vladinim telima koja se bave ovim problemom.

Volvo