Dopada mi C4 i Kia ceed 1.4, koji da kupim?

Pitanje: Poštovani gospodine Todorović, nadam se da ću ovog puta dobiti odgovor na pitanje upućeno Vama. Već duže vrijeme sam u velikoj nedoumici oko kupovine auta. Od mnogih opcija izbor sam svela na automobile: Kia Ceed benzin 2010, 1.4, 80KW, prešao 69.000 kilometara (cijena po dogovoru, nadam se da neće biti iznad 5000eura i drugi model je Citroen C4 iz 2007, prešao 150.000 kilometara, 1.6 HDI, 80KW, 110KS.Izvor je pik.ba,a mene interesuje šta je po vama bolji izbor od ova dva i ako imate treći prijedlog u odnosu na ove da ima bolje performanse, molim preporučite.Nadam se skorijem odgovoru i unaprijed zahvalna. Staša Varaga.

Ime i prezime: Staša Varaga

Kakav auto kupujete?: Polovan
Koliko novca želite da potrošite?: do 5 000 eura, može i manje
Šta trenutno vozite?: trenutno bez auta
Između kojih se automobila dvoumite?: Kia Ceed i Citroen C4
Gde ste čuli za ovaj sajt?: Google pretraga
Koliko kilometara godišnje prelazite?: 10000 do 12000
Da li biste platili da vam pronađem auto?:Da

Odgovara Aleksandar Todorović: Poštovana g.Varaga Hvala vam na poverenju, i hvala Vam na zanimljivom pitanju. Ja se savetovanjem, i odgovoranjem na pitanja bavim vrlo ozbiljno preko 13 godina. Kupovina, izbor automobila je ozbiljna stvar, ne zato što vozila koštaju 5,000 evra, a ne samo 50 evra, već zato što polovni automobili mogu biti i jako skupi za održavanje.

Recimo Citroen C4 1.6 HDI sa motorom od 110 KS ima plivajući zamajac, koji je preskup kad se pokvari, a verzija od 90 KS ga nema. Originalni plivajući zamajac sa komplet setom i radnim satima košta skoro 2,000 evra, zato vam ovo navodim.

2010-kia-ceedZa održavanje je jeftiniji benzinac, a posebno je on jeftniji ako pogledamo cene mogućih kvarova. Kod benzinca ne može da vam se pokvari turbo punjač ili plivajući zamajac jer ga nema, a pomenuta Kija nema puno problema, spada u grupu automobila solidnog kvaliteta. Ako možete dajte blagu prednostu Hyundaiju i30, i to sa benzinskim motorom 1.6, jer je ovaj motor 1.4 ipak slab. Pošto godišnje prelazite u proseku 11,000 km za vas je sa ekonomske tačke gledišta racionalnija kupovina benzinca. Svakako, turbo dizelaši imaju u proseku skoro dva puta veći obrtni moment, pa je sa njima preticanje mnogo lakše.

Da bih mogao da vam napišem zaista upotrebljiv, kvalitetan i detaljan odgovor, morate mi dopuniti vaše pitanje. Bilo bi dobro da znam koje ste automobile imali, vozili, šta vam se kod njih dopada, a šta ne, kao i šta očekujete od automobila. Koje su vam karakteristike automobila nebitne, a koje su vam bitne. Kako vozite? Koliko brzo vozite, da li vam treba automobil za duže relacije? Da li ga vozite uglavnom po gradu. Zapravo, najbolje je da mi što detaljnije opišete vaše vozačke afinitete, potrebe, da bih eventualno mogao da vam preporučim neke od automobila.

Sigurno ima boljih automobila od Citroana C4 i Kije ceed, i nisam siguran da ovi modeli vama u potpunosti odgovaraju, osim možda po dizajnu.

Imajte u vidu da 150,000 km koliko je prešao C4 1.6 HDI nije tako malo, jer su moderni dizelaši nežniji, i mnogo skuplji za popravku od starih dizel motora. Osim toga turbina, plivajući zamajac u proseku toliko izdrže. Vrlo je verovatno i da realno ima 250,000 km, i da mu je kilometraža vraćena bar 100,000 km, a to teško mogu da utvrde i iskusni majstori. Bez servisne knjižice nekog ovlašćenog servisa u BiH kupujete “mačku u džaku” osim ukoliko niste ekspert za automobile.

Dakle, pošaljite mi dopunjeno pitanje, uplatite mi 15 evra preko Western Uniona, i imaćete besplatnih pet dodatnih odgovora na vaša nova pitanja, kojih će sigurno biti. Kupovina polovnog automobila je jako kompleksna stvar, i mora da odvojim jako puno vremena, kako bih vam razjasnio prednosti i skrivene mane jednog ili drugog modela. Ovaj odgovor sam napisao za manje od 5 minuta, pa je za Vas besplatan.

Želim vam srećnu novu godinu, i puno sreće prilikom kupovine polovnog automobila.

Uplata novca preko Western Uniona je veoma jednostavna, i imate tu mogućnost u svakoj ozbiljnoj banci.

POSTAVITE DRAGI ČITAOCI I VI PITANJE (KLIKNITE OVDE). DA LI ŽELITE DA I VAMA PRONAĐEM DOBAR POLOVAN AUTOMOBIL?

Kupujem Peugeot 307, da li je Astra H bolji auto?

Da li je Toyota zaista kvalitetna?

Da li da kupim Mitsubishi Colt ili Daihatsu Sirion?

Kakva je ova Corsa iz oglasa? Da li je Golf IV dobra kupovina?

Saveti za kupovinu polovnih automobila

Kakva je ova Corsa 1.2 16V iz oglasa?

Najbolji porodični auto za 2.500 evra

G.Todoroviću preporučite mi karavan za 4.000€

Oštetio sam felnu 

Plivajući zamajac: sve prevare 

Pitali ste A.Todorovića: Grande Punto 1.2 Vs Clio 3 1.2 16V?

Renault Capture ili Škoda Yeti?

Remont plivajućeg zamajcaajstora

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA

Kupujem polovan automobil: šta da kupim Peugeot 406 ili Lybru?

Polovni automobili: G.Todoroviću uporedite mi Accord 2.0 i Octaviju II 1.9 TDI

site_logo_final TESTOVIAUTOMOBILA copy

Volvo

1 komentar

  1. Bojan

    Poštovani gospodine Todorović, da li biste mi preporucili neki auto oko 3000 eura? Razmisljam se oko citroena c4, c5 2005 godiste… Treba mi malo veci auto, 4/5 vrata. Unapred hvala!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.