Evo koliko bi snage trebalo da ima vaš auto

Danas Srbija ima mnogo više auto puteva, vožnja na njima je bezbednija, ali tako brza saobraćajnica traži i više snage i veći maksimalni obrtni moment, kako bi ste mogli da pratite ritam drugih vozača. Srbija nije usamljeno ostrvo, već kroz našu zemlju putuju i gasterbajteri, koji imaju i brže, snažnije automobile i mnogo više vozačkog umeća od naših vozača. Prosečnom vlasniku automobila u Srbiji sve to – putovanje, vožnju čini komplikovanijom. Ja sam bezbednost koju nudi jedan automobil uvek gledao iz nekoliko uglova, i nju ne čine samo pasivna i aktivna bezbednost, već i performanse koje pruža motor. Neki automobili prosto imaju premalo snage i premalo obrtnog momenta, da bi ste sa njima mogli da bezbedno putujete posebno kada je vozilo maksimalno opterećeno. Da bi ste uopšte mogli da diskutujete ozbiljno na ovu temu, bilo bi dobro za početak da znate šta je to obrtni moment, zar ne? Piše: Aleksandar Todorović urednik najboljiauto.com i testoviautomobila.rs

 

 

Kupovina automobila procedura – Preko A.Todorovića!

Поиск авто в Сербии

NAJBOLJIAUTO.COM: Sigurna kupovina polovnih automobila bez prevare

Prodajem vaš automobil!

Dizelaš je mnogo bolja kupovina od benzinca

Pitajte Aleksandra Todorovića

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!

F.Stojković: Preporučujem Todorovića!

RAČUN: 105000000250737463
AIK Banka Aleksandar Todorović

Dušan Sremčević: Aleksandar Todorović je profesionalac!

I.Jevtić: Hvala vam g.Todoroviću za odličan auto!

Jorgačević: G.Todoroviću odličan je Picasso koji ste mi našli!

Dušan Sremčević: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Deca su ono najdivnije!

Nalazim automobile po vašoj želji

Iskustva: FIAT Croma

Da li da kupim C – Max ili Senic?

 

 

Obrtni moment je proizvod sile i udaljenosti mesta delovanja sile od ose rotacije. To znači da radilica motora koji ima duži hod klipa ima veći obrtni moment od motora iste radne zapremine koji ima manji hod klipa. Time motor sa kraćim hodom po pravilu postiže više obrtaja od ovog prvog.

Zamislite ključ za skidanje šrafova na točkovima. Što dužu polugu imate to će vam posao odvijanja biti lakši (što duži to bolje) jer ćete istu silu primenjivati na većoj udaljenosti od ose rotacije (šrafa). Ova se udaljenost zove “krak sile”, a ono što pri odvijanju primenjujete na šrafu zove se “moment” (jedinica: Nm).

 

Jeftino rešenje – Popravka plivajućeg zamajca

 

Snaga motora, bitna je da bismo znali koliko će automobil ići brzo. Obrtni moment nam je potreban da bi znali kada će taj automobil ići brzo, odnosno on nam je bitan za međuubrzanja, i ubrzanja.

Obrtni moment vozaču je najviše bitan kada je preticanje u pitanju – povlačenje vozila. Takođe je i važno da maksimalni moment bude na što manjem broju obrtaja, jer se time izbegavaju visoki obrtaji, veće trenje i veća potrošnja.

 

Tražim najbolji polovni auto za vas!

 

Kolika vam snaga motora treba? 

 

Ne postoji opšti odgovor na ovo konkretno pitanje:  sve zavisi o nameni vozila i načinu na koji se upotrebljava. A zavisi i koliko je putnika u automobilu.

 

Zato je potrebno definisati individualne potrebe i odgovoriti na nekoliko pitanja. Putujete li  često sa teškim teretom ili teškom prikolicom? Putujete li inače  Vojvodinom,  ili vozite često preko Zlatibora, Tare, Crne Gore,, Bosne? Vozite li više u gradu ili na auto putu? Koliko je teško vozilo? Kada dobijem u pitanje u moju rubriku Pitajte Aleksandra Todorovića, ja svakom kupcu detaljno uporedim željene modele sa automobilom koji imaju, počevši od ubrzanja od 80 do 120 km/h, pa onda dalje sve redom. Dakle odgovor moram i mogu dati precizno svakom od vas, kako se ne biste neprijatno iznenadili. Nemci savetuju da vam treba oko 100 KS za auto od oko 1.000 kg, ili recimo 120 KS za automobil od 1.300 kg za neka dovoljno bezbedna i dobra ubrzanja. Ja mogu da dodam i da treba imati bar 250 Nm maksimalni obrtni moment ako vam vozilo ima masu od 1.300 kg,  a ako motor raspolaže osetno manjim obrtnim momentom (kao kod benzinaca od 1.6 i 1.8 litara) onda treba imati bar 140, 150 KS. Svakako ako često putujete u Mađarsku, Austriju, Hrvatsku, Italiju gde se tempo vožnje održava od 130 do oko 170 km/h, koliko vozi većina vozača, onda vam treba i menjač sa šest brzina, ili bar motor od 150 ks i 300 Nm obrtnog momenta.

 

Kupovina automobila procedura preko Todorovića

 

Obrtni moment je najvažniji!

 

Vozači su često zbunjeni. Kada porede benzinskih 100 KS sa onih 100 KS kod turbo dizelaša.  Nije im jasno kako je ubrzavanje od 80 do 120 km/h u petom stepenu prenosa, kod dizelaša bolje za preko 30%, a radi se o vozilima iste mase i snage.  Odgovor leži u mnogo većem obrtnom momentu kod turbo dizelaša u odnosu na atmosferske benzince. Kriva obrtnog  momenta motora je ključna za performanse. I to ne zbog ubrzanja iz mesta, jer to ubrzanje na semaforu je mnogo manje važno (skoro pa nebitno).  Obrtni moment i snagu valja imati kada je to stvarno potrebno, na primer prilikom pretjecanja kamiona ili ubrzavanja na ulazu na auto putu – a to je raspon brzine od 60 do 120 km/h, ili od 80 do 130 km/h, ili što da ne od 120 do 160 km/h.  Bitno je i da znate da je prilikom tih ubrzanja, potrošnja kod dizelaša manje za minimalno 40%, jer dizel motor radi mnogo efikasnije od benzinca, i turbo dizelaš ima maksimalni obrtni moment na mnogo nižem broju obrtaja radilice, i u većem opsegu obrtaja (to se kaže ispeglana kriva obrtnog momenta).

 

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!

 

ADAC je izračunao jedan primer zanimljiv nemačkim vozačima:

 

Više snage, veći obrtni moment znači više sigurnosti za prosečnog vozača. Što je vozač manje iskusan, potreban mu je motor sa više snage, ali pod uslovom da je psihički stabilan i mentalno zreo, da može da proceni i kada treba pustiti tu pedalu gasa, jer moćni automobili mogu lako da zavaraju. Ako se automobil uglavnom vozi u gradu, manja snaga motora može biti dovoljna. Za duga putovanja na brzim auto putevima ili za redovnu vožnju sa teškim prikolicama snažniji motor može biti itekako racionalna kupovima iako troši više goriva.

 

Zanimljiv primer je recimo Dacia Spring Electric 45. Baš kao i kod ostalih sličnih modela sa slabijim motorima, manevri preticanja na prometnim putevima ili ulazima na auto put mogu biti pravi test za živce. Malo električno vozilo ima međusprint od 60 do 100 km/h za točno 14.86 sekundi i za to mu treba punih 330 metara.

Standardni ulaz na auto put dugačak je 250 metara. Dok bi recimo Tesla Model S mogao ubrzati od 60 km/h do 100 km/h za samo 1.6 s i 36.4 metra, Dacia Spring mora imati čak 80 metara duži zalet da bi stigao do te stotke!

 

V.Dimić: preporuke od zadovoljnog kupca za g.Todorovića!

Volvo