Fiat 126p: Večna ljubav!

Polski Fiat je po licenci proizvodio Fiat 126p, automobil koji je nasledio “Fiću”. Zapravo nekoliko godina se nudio, u prodavao kupcima u Srbiji u Zastavinim salonima automobila zajedno sa našom Zastavom 750 koju je trebalo da nasledi. Fiat 126p iako moderniji, savremeniji automobil od Fiće, nije nikada u potpunosti uspeo da istisne naš auto sa scene.  Srbi su više voleli Fiću. Da li znate zašto?

Tekst: Aleksandar Todorović urednik www.Testoviautomobila.rs i www.Najboljiauto.com

Renault 4: Ljubav vaše mladosti i starosti!

Testoviautomobila-RS-LOGO

Sigurno je bar neko do vas posedovao, ili bar vozio “Peglicu”, odnosno Fiat 126p, mali, štedljiv automobil simpatičnog dizajna, koji je stajao u “kutiju za cipele”. Nije ispuštao plavo-beli dim poput Trabanta i Wartburga, on je sagorevao čist benzin u svoja dva cilindra!

peglica-126p

Bučan rad motora je bio čak i simpatičan. Koncept motor pozadi,  pogon pozadi bio je kao kod VW-ove “Bube” , odnosno kao kod Porschea 911, ili našeg Fiće!

fiat_126p

Težina Fiata 126p od 580 kg je ukazivala da je “Peglica” čak 25 kilograma lakša od Fiće, a motor je iz radne zapremine od 625 ccm razvijao 24 KS, i to pri 4.500 o./min. Iako je Fića imao 25 KS (1 KS više) imao je slabija ubrzanja od “Peglice”. Zastava 750 je do 100 km/h iz mesta mirovanja stizala za 54 sekundei, dok je Fiatu 126p trebalo 4 sekunde manje! Do maksimalne brzine od 110 km/h se stizalo posle podužeg zaleta, ali je bilo evidetno da moderniji 126p ima bolju aerodaniku, i da bolje leži na putu.

126p

Fiat 126p je trošio jedan litar goriva manje u gradu od Fiće, ipak je bio lakši, i imao je samo dva cilindra. Fabrički podaci za Zastavu 750 su: 8,3 litara je trošio na 100 km u gradskoj vožnji, odnosno 6,5 litara na 90 km/h, dok je Fiat 126p mogao da se zadovolji sa 7,3 litara u gradu, odnosno sa 6,1 litar na otvorenom putu.

Foto: Ermin Birno

foto-ermin-birno

Fiat 126p je bio i mnogo okretniji, njegov prečnik okretanja iznosio je samo 8,6 metara, dok je Fići trebalo 9,3 metara.

Zastava 750 je imala veći klirens, čak 16 centimetara (Dacia Logan recimo ima 14 cm, Zastava 101 14,5 cm) dok je Fiat 126p bio udaljen od tla samo 12,5 cm, zato je u krivinama bio stabilniji od Fiće, i ne samo zato.

Peglica je bila dugačka samo 305,4 cm, a Fića punih 329,5 cm. Očigledno je FIAT-u bio cilj da naslednik bude što je moguće kompaktniji, a sve radi lakšeg parkiranja. Naravno, ni Fiat 126p, a ni Zastava 750 nisu nikada imali suludu cenu jednako malog automobila kao što je Smart. Da je jedan Smart u ono vreme bio tako papreni skup, mislim da bi njegova proizvodnja brzo okončala. Danas u eri kreditra, i bahatog bacanja para, jedna kreatura kao nebezbedan i skup Smart ima prođu na tržištu (pusite te laži na EuroNCAP krešt testu, jer Smart nikako nije bezbedan automobil, gledajući na to iz više aspekata).

Svakako, bezbednost “Peglice” i “Fiće” bila je nula, ali oni su imali i slabašne motore, koji su bili dovoljno snažni tek da preteknete kamion, ili biciklistu na nizbrdici.

Moja porodica je imala jedan žutu Fiat 126p, i voleo sam ga samo dok sam bio jednako mali kao ovaj automobil, jer kada počnete da rastete, nekako ruku pod ruku sa tim počnete i da prezirete zadnje sedište simpatične “Peglice”.

Moj otac je sa velikim ponosom vozio Fiat 126p, i nije imao većih primedbi, osim na grejanje, koje je zaista bilo mizerno. Nekada se skromnije živelo, i prohtevi su nam bili skromniji, danas su neka druga vremena, i danas niko ne obraća pažnju na ovaj prelepi automobil koji je obeležio dobar deo mog života i mog detinjstva.

Zato i kažem: Živeo FIAT! Živeo Polski Fiat, pravili su solidan, štedljiv i nadasve jeftin autić koji se nije kvario, i koji nije bio skup za održavanje i registraciju. Taj auto je bio pravi prijatelj kućnog budžeta, posebno u vreme bonova za benzin, i nestašica, kojih je često bilo i u onoj bajnoj SFRJ.

peglica-bela

Eto dobre ideje kako da smanjimo budžetski deficit, prestanimo da uvozimo Rusku naftu jedno par meseci, i uvedimo bonove za gorivo. Možda da otvorimo neku fabriku? Ili da dozvolimo radnicima u IMR-u da barem protestuju kao ljudi, što su danas pokušali, ali su na njih poslali ogormne kordone policije, u većem broju nego na huligane. Ali dobro, hiligani su “korisni” našim velikim klubovima, narko kartelu, državi i Vladi, a radnici su višak, neke “spodobe” koje su nekada za 12 plata mogle da kupe novi Fiat 126p, a danas ne mogu svoju decu da pogledaju u oči, jer im nisu samo džepovi prazni, već i duša.

Zar su komunisti imali više duše od ovih danas? Teško je reći, ali nekada je radnik bio ljudsko biće dostojno života.

Ali nećemo više o tužnim temama, dajte da se vratimo u normalan život, u prošlost, kada ste i vi možda vozili nju u Fiatu 126p? Kakva je vaša priča? Kakav je bila vaša “Peglica”?

Renault 4: Ljubav vaše mladosti i starosti!

Najboljiauto.com: Wartburg 353 W – Miris mešavine!

 

Testoviautomobila-RS-LOGO

 

DRAGI ČITAOCI, POŠALJITE I VI VAŠE PITANJE, I DOBIĆETE ODGOVOR KLIKNITE OVDE.

Pročitajte odgovore na neka od zanimljivih pitanja koje ste mi poslali:

Iskoristite vredne savete – Pitajte A.Todorovića

Suzuki SX4 ne mogu da preporučim

Toyota Celica bolja od Alfe GT?

Prevara ili ne?

Prostran auto za debelog muškarca

U kakvom su stanju HDI i JTD motori sa 250.000 km?

Koji polovan auto odabrati: Mazdu 6, Mondeo ili Volvo?

BMW: Vraćena kilometraža za preko 160.000 km!

PLIVAJUĆI ZAMAJAC: Pitanja, zablude i odgovori

Toyota Yaris ili Mazda 2?

G.Todoroviću: Eko pneumatici vrede ili ne?

Kako izabrati polovni automobil?

Kakav je Roomster u odnosu na Logan MCV?

Poređenje:Honda Jazz 1.4 i Civic 1.4

TESTIRALI SMO: Ford Focus 1.6 TDCi

Testoviautomobila.rs: Da li je Ibiza bolja od Punta?

Otkrivamo vam zašto nije mudro ugraditi gas

Plivajući zamajac za Škodu košta 2 100 maraka?

Koji polovan auto odabrati: Scenic ili Accord?

Alfa Romeo 159 nije Best Buy – Scenic možda jeste

Koji auto preporučujete za 3.500€?

Saveti za kupovinu polovnog automobila

Da li preporučujete 406 Coupe sa dizel ili benzinskim motorom?

Grande Punto ili Ford Focus?

Kupovina polovnog vozila

Testoviautomobila-RS-LOGO

Volvo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.