Fiat Grande Punto bolja kupovina od Opel Corse?

Pitanje: Poštovani gospodine Todoroviću, godinama sam vozio Fiatove automobile (Uno, Pandu, Punto), pa sam sada rešio da kupim nemački automobil. Da li da kupim Corsu (D) 1.4 2008 ili Grande Punto 1.2 2011.godište. Opel mi deluje kvalitetnije, valjda je i zato gotovo ista cena kao kod Grande Punta, koji je beli, a Corsa plava metalik i ima više opreme, alu felne na primer. Grande Punto ima 92,000 km, a Corsa samo 85,000 km. Ako možete hitno mi odgovorite, moram da rešim kupovinu što pre, bez automobila sam 3 meseca a ide sneg! Da li kupiti možda neki treći automobil? Da li da kupim Corsu sa ugrađnim plinom, juče sam gledao jednu 2008.godište, ali je ona nešto skuplja. Dragutin Mitić.

Odgovara Aleksandar Todorović: Poštovani g.Mitiću, Fiat Grande Punto izgleda racionalnija kupovina, ako nije bio ven, niste mi naveli cene, pa moram ovako da pogađam. Fiatov motor 1.2 jeste slab, ali je prilično pouzdan, i jeftin za održavanje. Veliki Punto je definitivno pravi vozački auto. Izuzetno je stabilan, upravljiv, zabavan za vožnju i dovoljno prostran. Kupce je očarao pre svega odličnim dizajnom, dok su ljubitelji FIAT-ovih automobila praktično oduševljeni. Grande Punto je osetno drugačiji od onoga što nudi konkurencija, dok u proseku košta manje od nje.

Opel Corsa je razvijena na Fiatovoj platformi, tako da ima veoma slično oslanjanje kao Grande Punto, i u proseku, dele dosta komponenti. Opel je od Fiata kupio turbo dizel agregat, 1.3 CDTi je zapravo 1.3 Multijet motor.

Ogibljenje Grande Punta je za svaku pohvalu mada je, doduše, za naše puteve isuviše tvrdo podešeno, ali zato ovaj FIAT u krivinama izuzetno kasno podupravlja, a na auto-putu pri brzinama većim od 160 km/h leži kao “prikovan” za asfalt. Kada smo kod velikih brzina, greh bi bilo ne pomenuti, ili priznati (kako vam više odgovara) da je zvučna izolacija u Grande Puntu odlična, odnosno jedna od boljih u klasi.

Plastika i materijali su kod Corse kvalitetniji, to je i laiku jasno, statistički podaci su međutim zbunjujući, nemački ADAC tvrdi da se Corsa manje kvari od Grande Punta, ali britanski JD Power kojem ja verujem, svrstava Corsu na samo dno u klasi, kada je pouzdanost u pitanju. Na žalost, imam puno prijatelja koji voze Corsu, i koji sa njom imaju problema (čim je garancija od 2 godine istekla), ali to su izolovani slučajevi, i radi se o malom uzorku, čak sam i ja Corsu, kada se pojavila na tržištu prilično hvalio, jer je pre neoliko godina bila jedan od boljih modela u klasi, ali danas to nije tako. Da li je, i zašto je Opel pao sa kvalitetom, treba prepustiti nekima drugima da to utvrde, osim toga, previše sam Corsi preporučio za kupovinu, da to sada neću učiniti.

Ako sam vas dobro razumeo, Grande Punto iz 2011.godine košta kao Corse? Ako je tako, gde vi tu vidite dilemu? Nadam se da sam vam dovoljno brzo odgovorio, i nadam se da ćete i dalje posećivati moje rubrike.

OVO JE SAMO SKRAĆENA VERZIJA ODGOVORA, KOMPLETAN ODGOVOR JE POSLAT G.MITIĆU NA MEJL.

POSTAVITE DRAGI ČITAOCI I VI PITANJE (KLIKNITE OVDE).

G.Todoroviću preporučite mi karavan za 4.000€

Oštetio sam felnu u žešćo

Plivajući zamajac: sve prevare vašeg m

j rupi: sad se čuje tup zvuk

Pitali ste A.Todorovića: Grande Punto 1.2 Vs Clio 3 1.2 16V?

Renault Capture ili Škoda Yeti?

Remont plivajućeg zamajcaajstora

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA

Kupujem polovan automobil: šta da kupim Peugeot 406 ili Lybru?

Polovni automobili: G.Todoroviću uporedite mi Accord 2.0 i Octaviju II 1.9 TDI

site_logo_final TESTOVIAUTOMOBILA copy

Volvo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.