Focus, Astra H ili Grande Punto?

Pitanje: Postovani gosn. Todorovicu u potrazi sam za autom. Posto nisam toliko upucen u automobile, niti imam pouzdane majstore, servisere itd. zeleo bih da mi Vi pronadjete neki dobar auto posto ste pravi profesionalac. Nisam uplatio novac za ovo pitanje posto bih zeleo da mi Vi nadjete auto a ne samo da me posavetujete, pa sam shvatio da u cenu te usluge ulazi i ovo pocetno pitanje? Ako gresim nije nikakav problem da uplatim novac.

Foto: Branka Todorović

Zašto je opasno zimi voziti auto sa letnjim gumama

Kako da vam motor automobila duže traje

Testoviautomobila-RS-LOGO

 

Dakle imam nekih 4000e na raspolaganju, bilo bi idealno kada bi za tu sumu nasao kola, i imao dovoljno da uradim registraciju i veliki servis. Znam da je ovo veoma tesko pa bih eventualno za veliki servis izdvojio dodatan novac.

Godisnje prelazim oko 7.000km (od kuce do posla i nazad, jednom u 2 meseca predjem relaciju BG/KG (oko 300km)) Nisam neki zahtevan niti previse iskusan vozac, ne vozim brzo niti agresivno.

TESTIRALI SMO: Mitsubishi ASX 1.6 DI-D 4WD

najbolji-_auto_logo_670-1

Zeleo bih da kupim neki “mladalacki” moderniji auto, koji je takodje udoban i pouzdan (da posetim majstora barem jednom u sest meseci a ne svakih mesec, dva).

Trenutnoj corsi zameram sto nema snage da preteknem nekog na semaforu bez “zaletanja” i to sto je veoma “tvrda” prelazak lezecih pri brzini od 15/20km izaziva truckanje toliko da je moguce udariti glavom u krov vozila (viskok sam 190cm). Da ne spominjem da u protekle 2 god. koliko je auto kod mene sam dao za popravke negde oko 1000/1500e sto je i dovelo do odluke da kupim sigurniji/kvalitetniji auto koji bih vozio naredne 3,4 god dok se ne kupi neki jos kvalitetniji. Potrosnja nije glavno merilo, ali ne bi bilo lose da je u granicama “normale”.

Modeli koji mi se svidjaju su(redom):

#1 Ford Focus II
#2 Opel Astra H
#3 Punto Grande

Samo bih zeleo da imaju troje vrata i da nisu bele ili serpa crvene boje. Odluku da li je benzinac ili dize bih prepustio vama.

Znam da je najkvalitetniji Ford Focus II i za kalsu iznad punta i astre, veoma mi se svidja vizuelno je atraktivan, imao sam priliku da se vozim deluje veoma kvalitetno bez truckanja, krckanja a ima i dosta stange. Mada nisam siguran da li za ovu sumu od 4000 moze da se nadje pouzdan model, ipak bi to onda bio 10 god star auto pa sam spustio kriterijum na Astru H koja takodje deluje atraktivno (model sa 3 vrata). Takodje znam da bi i astra za ovu sumu morala da ima barem 8/9/10 godina pa sam na kraju pomislio da mi je mozda najsigurnije da potrazim nekog Punta Grande koji bi bilo mladji, manje presao a opet je atraktivan model.

Ako zelite da saradjujemo kontaktirajte me, ja bih bio odusevljen da mi neko sa vasim iskustvom pomogne u potrazi sledecg automobila, puno pozdrava Jovan M.

p.s
Ako sam dobro razumeo vi napacujete svoju uslugu oko 3% od ukupne cene vozila, a majstor koji vrsi dijagnostiku je 20e da li je tih 20e po svakim kolima koja on pregleda ili ukupno sve dok ne nadjemo odgovarajuci model koji ja na kraju kupim? Da li je potrebno platiti jos neke usluge poput odlazka u servis na testiranje vozila itd?
p.s II Savetovao bih Vam da omogucite “resize” na ovom polju za unos pitanja, ovako je veoma tesko da se kuca i prati sta je napisano, mali je prostor a nema ni scroll bara. Veoma je lako to omoguciti samo je potrebno doati sledece pravilo u Vasem CSS fajlu:

Pozdrav jos jednom!

Ime i prezime Jovan
Kada planirate kupovinu? U narednih mesec dana
Kakav auto kupujete? Polovan
Koliko novca želite da potrošite? Do 4000e
Šta trenutno vozite? Opel Corsa 1.0 benzin+gas 2001god
Između kojih se automobila dvoumite? Ford Focus II , Opel Astra H, Punto Grande (svi od 2005 do 2008)
Gde ste čuli za ovaj sajt? Preko prijatelja
Koliko kilometara godišnje prelazite? Do 7.000 km
Da li biste platili da vam pronađem auto? Da

aleksandar-todorovic

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi gospodine Milovanoviću hvala na poverenju. Pošto niste odgovarali na moja dodatna pitanja, ja ću vam opisati tražene automobile, ali za novac koji imate ne možete da ih kupite. Odnosno ne možete da kupite ni Grande Punto u dobrom stanju za taj novac, a kamoli Astru H ili Focus II.

Nema nešto puno FIAT-a iz uvoza, a ovi kupljeni kod nas se ili brzo prodaju, ili imaju nerealno visoke cene, dobar deo je upropašten ugradnjom gasa, iako su neki vlasnici prešli na gas samo oko 100 000 km, pa nisu imali većih problema, upravo sada nastupaju negativni efekti.

Ponuda automobila na placu je dobra ali samo na prvi pogled, jer za 4.000 € nije moguće pronaći dobar Focus II generacije niti Astru H. Dobra Astra H nigde u Evropi ne postoji za 4.000 € pa ni u Srbiji.

Nije mi jasno zašto ste u Corsu sa najnežnijim motorom od 1.0 litra i 3 cilindra ugradili gas, kad ga on ne podnosi dobro? Izgubili ste ionako mali gepek, zar ne?

Prelazite samo 8.000 km godišnje, u vašem slučaju ugradnja gasa nema puno smisla. Pošto ste navikli na skromna, da ne kažem loša ubrzanja, vama će svaki motor, pa i onaj 1.4 16V Twinport u Astri H biti više nego dovoljno snažan i elastičan.

FIAT Grande Punto nikako ne može da se poredi sa Astrom H i Focusom II, pored toga što je mnogo manji automobil, i dosta je slabijeg kvaltieta. Grande Punto ima dobre vozne osobine, ali je kod nas toliko popularan, da su cene polovnih prosto previsoke. Nije realno da Grande Punto košta više od Ford Fiesta koja je neuporevo kvalitetnija.

Šta želim ovim da vam saopštim? Sigurno ne želim da vas izlažem dodatnom trošku, i da vam ubeđujem da dodate 1.000 € i kupite Astru H za 5.000 €, jer za taj novac možete kupiti solidnu Astru, ali ne i dobru. Dobar polovnjak stariji od 4-5 godina prosto ne postoji. Automobil nije nekretnina, automobil je sklop mehanike i elektronike, koji se kvari, i koji se raubuje. Ako prelazite do 8,000 km možete kupiti i benzinca, ali imajte na umu i da Astra H, ali i Focus II 1.6 troše u gradu oko 10,5 litara, ako motor nema više od 100,000 km, ako ima, onda je prosečna potrošnja u gradskim uslovima vožnje 11,5 litara.

Zašto je opasno zimi voziti auto sa letnjim gumama

Kako da vam motor automobila duže traje

 

KOMPLETAN ODGOVOR PROČITAJTE NA MOM DRUGOM SAJTU NAJBOLJIAUTO.COM (KLIKNI OVDE).

 

Grande Punto, Astra H ili Focus?

 

najbolji-_auto_logo_670-1

Volvo