G.Todoroviću mi želimo benzinca – Iako preporučujete dizelaš!

Pitanje: Poštovani gospodine Todoroviću hvala vam na prethodnom detaljnom odgovoru, hvala vam na savetima i preporukama oko motora, ali ja i sin želimo da mu ipak kupimo benzinac. Imam još neka dodatna pitanja pre nego vas angažujem da nađete Golf 6 ili Astru J:

 

Pitajte Aleksandra Todorovića

Tražim najbolji polovnjak za vas!

RAČUN: 105000000250737463
AIK Banka Aleksandar Todorović

Kupovina automobila procedura – Preko A.Todorovića!

NAJBOLJIAUTO.COM: Sigurna kupovina polovnih automobila bez prevare

Prodajem vaš automobil!

Dizelaš je mnogo bolja kupovina od benzinca

Pitajte Aleksandra Todorovića

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!

F.Stojković: Preporučujem Todorovića!

RAČUN: 105000000250737463
AIK Banka Aleksandar Todorović

I.Jevtić: Hvala vam g.Todoroviću za odličan auto!

Jorgačević: G.Todoroviću odličan je Picasso koji ste mi našli!

Deca su ono najdivnije!

Nalazim automobile po vašoj želji

 

 

 

 

Izvinjavam se što juče nisam stigao da odgovorim na Vaše mejlove. Imao sam veoma mnogo poslovnih obaveza, pa čak nisam stigao ni da pogledam Vaše mejlove. Evo, sada sam jedva uspeo da odvojim malo vremena  da Vam odgovorim.

Moj sin takođe nije bio u prilici da Vam odgovori umesto mene, jer je i on veoma angažovan na svom radnom mestu. Zamolio je da od sada Vi i ja vodimo komunikaciju, samo preko mog mejla i da mu ne šaljete mejlove na viber (to je njegov broj). Na poslu radi jedan veoma složen i odgovoran posao. Svakodnevno u toku radnog vremena ima on line sastanke sa poslovnim partnerima i sa svojim šefovima i mejlovi koji mu stižu, ga ometaju, remete mu koncentraciju. Možete mu kasnije poslati na viber Vašu ponudu (3 najpovoljnija automobila) i naravno na moj mejl.

U vezi sa Vašim savetima od juče, zamolio bih Vas da mi razjasnite još neke nedoumice koje imam:

1) Bezbednost – Nedavno sam na jednom sajtu pročitao da je Golf 6, 2009. god. na Euro NCAP testu proglašen za najbezbedniji auto godine. S druge strane do mene stižu potpuno suprotne informacije, da je Golf 6, auto sa slabom bezbednošću. Iskreno, sad mi više ništa nije jasno po tom pitanju i zamolio bih Vas, da mi to razjasnite.

Iz Vaših tekstova sam razumeo da je Vama najvažnija bezbednost vozila, sa čime se ja potpuno slažem. Takođe zaključujem da ni Vi niste baš oduševljeni kad je u pitanju bezbednost Golfa. Zamolio bih Vas da mi, ako možete, bar nagovestite koja bi to po Vama bila najbezbednija vozila koja biste nam preporučili (osim Astre, koju ste već preporučili).

 

Uzgred Vas obaveštavam da smo odustali od Audija i više ga nećemo tražiti.

2) Dilema dizelaš – benzinac – atmosferac – TSI – Ja sam celog života vozio benzince – atmosferce i moram da kažem da sam prezadovoljan benzincima. Kad sam bio mlad, vozio sam ćaletovog Pasata (74. godište / 1,3 / 60KS). To je tada bio fenomenalan auto sa neverovatnom startnošću. Kasnije sam vozio Golfa 1 (onaj drugi, noviji model jedinice), sa istim performansama i takođe sam bio prezadovoljan. Sada već pune 22 god. vozim 25 godina staru Astru F sedan / 1,6 / 16V / 74KW (drugi sam vlasnik) i ne bih je menjao nizašta na svetu. Istina, malo slabije vuče na autoputu, pri velikim brzinama, treba joj malo vremena da postigne veliku brzinu za preticanje, ali to mi nije ni najmanji problem. Znam kako da to da prevaziđem. Moja Astra je u boljem stanju nego 90% polovnjaka sa stažom od 10 god. Kada dođem kod majstora, svi je gledaju i čude se kako je dobra i očuvana. I kažu mi: „Vozite je i uživajte!“ Do pre nekoliko godina, majstori su me redovno pitali da im prodam Astru, čak i zaposleni na tehničkom pregledu. Jedina mana joj je što nema klimu.

Nikad u životu nisam seo za volan dizelaša, niti sam ikada imao želju da to učinim. Za mene su dizelaši uvek bili pojam za kamione, traktore, autobuse, dostavna vozila, koji nenormalno dime i zagađuju okolinu. Benzin je plemenitije gorivo od dizela (to je zapravo nafta, lož ulje), kao što je kerozin plemenitiji od benzina. Dizelaši su odjednom postali popularni tamo negde 90-tih god, kad su počeli da se masovno pojavljuju sa oznakom TDI (turbo dizel). Svestan sam da su današnji dizelaši toliko usavršeni da su verovatno bolji od benzinaca.

Već sam Vam naveo da je moj sin umeren i pažljiv vozač i da neće prelaziti više od 4 – 5 hiljada km/god (uostalom, kao i ja). Neće ići na posao kolima, jer ne mora, ima komfor da firma u kojoj radi dozvoljava rad od kuće (on line). Koristiće auto za povremene kratke relacije po gradu i jednom godišnje za god. odmor.

Tako da, imajući to u vidu, jasno je da za njega nije dizelaš, koji svoju funkcionalnost dokazuje na dugim prugama (20.000 km/god). On će toliko prelaziti za 5 godina. Kada je u pitanju cena benzina (190 din) i dizela (220 din), u njegovom slučaju  je to nebitno, jer će prelaziti male relacije. Iz istog razloga je manje bitna i potrošnja (benzinac: 7-8 lit, dizelaš: 4-5 lit orjentaciono).

Moja dilema je sledeća – Kada gledam vozila koja se nude, kilometraža im se uglavnom kreće između 120.000 i 200.000 km nominalno. Realno, ja te kilometraže, odmah pomnožim sa dva i tako dolazim do nekog realnijeg stanja. Kada je reč o benzincima, onda su po toj logici skoro svi benzinci veoma blizu generalke (vek trajanja im je 300.000 km). Zato se i prodaju, da bi prodavac troškove generalnog remonta prevalio na kupca. Kad je reč o dizelašima, većina, po mojoj logici, u „svojim nogama“, ima pređenih nominalno: 200 – 250 hiljada km, a realno oko 400 – 500 hiljada km. Dakle, imaju prostora za još toliko (pošto je njihov vek trajanja 800.000 km). Posmatrajući situaciju iz ovog ugla, jasno je da treba uzeti polovnog dizelaša, bez ikakve dileme.

Međutim, pošto dizelaši nesumnjivo imaju jači i komplikovaniji motor (imaju DPF, plivajući zamajac i ne znam šta sve još), logično je da su zbog toga dizelaši skuplji, a takođe im je skuplje servisiranje. Jer komplikovaniji motori se češće kvare, skuplji su delovi itd. Sa funkcionalnog stanovišta, ovde prednost imaju polovni dizelaši, a sa finansijskog, benzinci.

Zatim, dizelaši polako sve više postaju prošlost, zbog ekologije. Za desetak godina (2035 god) će najverovatnije biti zabranjeni u EU. A to u praksi znači i kod nas. Nećemo moći sa dizelašom da uđemo u EU. Nećemo moći da idemo na more u Grčku, pa ni u CG, jer njihovo rukovodstvo slepo prati sve instrukcije iz EU. Dakle, moći ćemo da se vozimo dizelašima samo po Srbiji.

Kad je reč o turbini, naveli ste da do skoro niste preporučivali TSI motore, ali da su se u poslednje vreme dosta usavršili. Ali mi ne kupujemo polovnjak star 3 -4 god, nego desetak godina star auto. Iz toga zaključujem da onda ipak treba izbegavati motore sa turbinom (često se kvare i skupa im je popravka).

Sagledavajući sve ove moje dileme u tački 2. šta biste Vi preporučili kao najoptimalnije rešenje? Zatim, šta mislite o opciji da nam u svojoj pondi (tri najpovoljnija automobila) preporučite po jedan od sva tri brenda? Konkretno: jednog Golfa 6 (dizelaša ili benzinca, atmosferca ili TSI po Vašoj stručnoj proceni), zatim jednu Astru J (isto kao i kod Golfa) i jedan automobil po Vašem izboru (za koga smatrate da je najbolje rešenje). Koji bi to mogao da bude automobil?

3) Još neke dileme –

 Da li postoje dizelaši bez turbine? Ako postoje, da li ih preporučujete sa turbinom ili bez?

 Da li Golf dizelaši imaju lanac ili zupčasti kajš? Kod benzinaca znam da je Golf 6, 2012. god. prešao na prilično usavršenije motore AE211 u odnosu na AE111. Ali pošto je 2012. – 2013. god, Golf 6 prestao da se proizvodi, da li je problem naći Golfa 6 sa motorom AE211? Pretpostavljam da ih malo ima.  Ako svi Golf dizelaši imaju isključivo lanac, onda bih svakako odustao od takvog Golfa.

 Da li Astra J ili K ima lanac ili zupčasti kajš? Znam da je Astra G svojevremeno prešla na lanac, dok moja Astra F ima zupčasti kajš? Ovo pitam, zato što želim da izbegnem bilo kakvo vozilo sa lancem. Zbog rizika od istezanja (Golfovima AE111 su se istezali lanci već na 20.000 km), zatim zbog tromosti motora sa lancem i zbog karakterističnog zabrinjavajućeg zvuka zveckanja lanca. I zato što je veliki servis lanca skuplji nego kod zupčastog kajša.

 Da li postoji Astra J ili K (dizelaš ili benzinac, svejedno) bez turbine? I šta je tu bolje uzeti – sa ili bez turbine?

 Iz Vašeg poslednjeg mejla sam zaključio da je bolje uzeti Astru J umesto Golfa.

 Da li uzeti Astru J 1,7 ili 1,6? Dizelaši imaju 1,7 a benzinci 1,6. Nisam siguran da li sam tu u pravu. Dilema 1,7 ili 1,6 je zbog registracije. Vozila do 1,6 imaju znatno jeftinije tr. registracije. A preko toga skuplje. Vozila od 2,0 se tretiraju kao luksuzna i tu je na registraciji veliko „dranje“.  A registracija vizila od 1,7 da li ima znatno veće tr. registracije od 1,6 ili je tu minimalna razlika?

 Savetujete me da se čuvam aditiva, loših dizni, loše turbine, ali kako prepoznati sve to?

Dakle, kao što vidite, imam veliki broj dilema, od kojih me iskreno boli glava. Do nedavno, dok moj sin nije izrazio nameru da kupi polovnjaka, nisam bio ni svestan svih problema oko toga. Ja sam se, kao svaki tata, dobrovolno angažovao da mu pomognem (on čak nije ni tražio pomoć), da ne napravi neku grešku pri kupovini polovnjaka, a sad sam se upleo u sve to, što bi rekli: „kao pile u kučine“. Toliko me sve to opterećuje, da čak pomišljam da „dignem ruke“ od svega. Šta sve to meni uopšte treba? Odrastao je čovek, ne zavisi od roditelja, ima svoje prihode i neka sam kupi šta hoće..

Znam da je najlakše otići u neki ovlašćeni servis (Autopromet, Komnenović auto, Beo auto, Brajić auto, Volkswagen Srbija) i kupiti od njih proverenog polovnjaka od tri – četiri godine. Ali takva vozila imaju cenu od 12 do 15 hilada evra, što je za naš budžet previše.

Stoga Vas molim da mi Vi kao vrhunski stručnjak, Vašim savetima i preporukama pomognete, kako bih razrešio sve ove dileme i doneo pravu odluku o tome, šta kupiti. Žao mi je što nemate dobro mišljenje o Pinku (primetio sam iz vaših objava na sajtu).

S poštovanjem, Milan Grčić.

 

 

 

Odgovara Aleksandar Todorović:  Poštovani gospodine Grčiću,  jako ste mnogo dodatnih pitanja postavili

Ako želite odgovore na dodatna pitanja uplatite još 6.000 dinara Ili uplatite 72 000 dinara za moje angažovanje
pa vam šaljem odgovore na sva ova pitanja besplatno. Kad me angažujete broj pitanja nije ograničen. Kad me angažujete sve moje preporuke su besplatne. Kad me angažujete i nakon prodaje automobila, imate mogućnosti da od mene dobijate besplatne savete. Ali dok se još uvek lomite da li da vam ja tražim auto ili ne, na većinu vaših dodatnih pitanja, mogu odgovoriti tek kada vam naplatim moj honorar.
Ja ću vam besplatno odgovoriti sada samo na neka od njih:
Koji je to časopis, sajt napisao da je Golf 6 najbezbedniji auto u svoj klasi?
Ja sam napisao da ima prosečnu bezbednost. To ste vidim se dobro razumeli. A to značim da ima 6 modela koji nude više bezbednosti u “Golf” klasi i 6,7 koji nude manje.
Dizelaši zabranjeni za vožnju posle 2035? Za vožnju? Niste shvatili šta EU radi. Oni zabranjuju prodaju novih automobila 2035, ali su i to ukinuli, i omogućili da se prodaju i benzinci i dizelaši nakon 2035 koji mogu da koriste ekološko sintentičko gorivo karbon neutralno (gorivo je već napravljano i uveliko se testira)
Dakle dizelaši će ITEKAKO moći da se voze po EU i nakon 2035 godine!
I još nešto Euro 7 dizelaši (norma uskoro stupa na snagu) su ekološki prihvatljiviji od Euro 7 benzinaca
Tvrdite da je benzin više ekološko gorivo od dizela? Na osnovu čeka?
Pa benzin, i benzinci troše u proseku 30% više, da bi se energija oslobodila, da bi motor radio potreban je kisenik, a kao produkt sagorevanja je co2. Dakle benzinac pravi za 30% više co2 od dizelaša. A co2 je najodgovorniji za promenu klime, i efekat staklene bašte.
Dakle benzinci su za 30% odgovorniji za to što nam se planete uništa od benzinca.
Pošto benzinac troši za 30% više, a cene benzina su u Francuskoj, Nemačkoj, Italiji izjednačene
naftni lobi više forsira benzince, kako bi zaradili za 30% više, jer za toliko više troše. Valjda to možete da prihvatite kao činjenicu, i nadam se da vam je to jasno.
Nikako nemam nameru da vas ubeđujem da kupite dizelaš, i da vozite dizelaš
Nemam nameru da vas ubeđujem da će vožnja turbo benzinca da vas košta više nego turbo dizelaša (ako uzmemo u obzir potrošnju, održavanje i kvarove)
Turbo benzinac ima sve što ima i Turbo dizelaš, čak i benzinski DPF (ali se on jako retko zapušava)
ali njegov radni vek je mnogo kraći, mnogo se više kvari od turbo dizelaša. DPF nije problem, skine se, očisti i vrati za 200 e
Ako hoćete da vam gledam samo benzince NIJE PROBLEM!
jeste da ću moći da pogledam samo 6,7 automobila, umesto 25 ako gledam i dizelaše i benzince
Što više automobila mogu da pogledam,
to je veća šansa da vam nađem bolji primerak. To vam je valjda logično? I to verujem da razumete
Ja sam vam dao jako mnogo informacija
Koje dajem samo kada mi neko potvrdi da će me angažovati. Verovao sam vam, ali vaše uplate za angažovanje nema. Svima dajem rok 2 dana pa i vama, zato što nakon 2 dana, nikad mi niko nije angažovao za 21 godinu…….
Niste naglasili da vam NE šaljem poruke na Viber
Nisam idiot koji voli da šalje poruke i na e mail i na viber, to mi samo dodatno povećava posao.
Golf 6 je imao jedan od najboljih rezultata 2009.god ali ne i najbolji
Ali valjda smem i mogu da vam preporučim automobile koji su proizvedeni 2010, 2011, 2012 godine zar ne?
Nije problem da vam napravim DETALJNU analiz kreš testova  Golfa 6 sa modelima koje ja preporučujem i sa euroncap dokazima zašto je tako, gledam dakle sve parametre i ocene svakog segmenta
…..mnogo toga pogrešno zaključujete
ali možemo ovako
ja da klimam glavom i radim kako vi želite (NIJE PROBLEM)
ili da vam ja objasnim zašto grešite (a za to je potrebno da napišem detaljen odgovore, kada upatite još 6000 din)
Jedan od vaših naivnih zaključaka je i citoram:
“Znam da je najlakše otići u neki ovlašćeni servis (Autopromet, Komnenović auto, Beo auto, Brajić auto, Volkswagen Srbija) i kupiti od njih proverenog polovnjaka od tri – četiri godine. Ali takva vozila imaju cenu od 12 do 15 hilada evra, što je za naš budžet previše. “
 
 
Apsolutno je ovo što ste napisali protiv interesa kupca
 
1) Naveli ste vrlo loše i neprofesionalne dilere automobila
 
2) Automobili kupljeni i održavani u Srbiji, su u mnogo gorem stanju nego oni iz uvoza, jer je naše gorivo MNOGO lošije, jer su naši putevi katastrofalni, jer su naši servisu jako loši, rade im ljudi koji su bili u zatvorima, jer neće da plate dobre  i poštene mehaničare
pa se onda dešavaju krađe delova u servisima sa recimo vaših kola
 
 
Automobili za naše tržište, tržište Hrvatske, Rumunije, Bugarske
Nisu isti kao za za tržišta Italija, Nemačke
 
tako da imate 15 000 e mnogo je bolje kupiti kola iz uvoza, ali naravno na par auto placeva koji rade profesionalno
 
 
 
Ja kad vam nađem auto
Nađem vam samo jedan auto
Dakle kaparišem jedan auto, da ne bude zabune, iako sve to piše u mojim ponudama
 
 
Rok za slanje mojih odgovora je inače 7 radnih dana
 
 
Vama sam poslao odgovore odmah
jer sam stekao utisak da želite da me angažujete (u tom slučaju pišem odgovore preko reda)
 
 
kada je ponuda modela slaba
Recimo vi želite da vam nađem benzinac , Astru J ili Golf
 
ja naplaćujem malo više, ali pošto ja ne volim da menjam cene, ponude
 
Ponuda koju sam vao dao stoji
dakle 600 e odnsno 72 000 dinara
 
 
Pošaljite sken uplate danas
 i poslaću vam odgovore preko reda, na sva vaša dodatna pitanja
 
 
ili uplatite 6000 din
pa vam šaljem odgovore na vaša pitanja za oko 7 radnih dana
 
 
Preporuke modela, opet ponavljam, dajem kada me angažujete. Iako sam vam ja preporučio dizel verzije modela koji se vama dopadaju. To vam je gratis.
 
 
Ja nisam prodavac automobila, možda zato ova komunikacija  ide komplikovanije. Ja sam uredni najobjektivnijih portala u regionu. Meni je cilj da navedem svaku manu svakog modela. A ne ono što rade ostali novinari. Da pišu ono što im se plati.
 
Meni je cilj da klijenta maksimalno informišem, a ne da mu smeškam, i pišem da su njegovi zaključci genijalni, i da se slažem sa svim što je napisao
Jer prodavac automobila će vas uvek tapšati po ramenu
Uvek će smeškati, i ubeđivati vas da ste doneli pravu, najbolju moguću odluku
 
Mogu i ja da vam napišem
Da
Izbor benzinca, turbo benzinca je najbolji mogući izbor
 
 
Ali ako želite da vam ja tražim auto, onda ne mogu da vas lažem
moram vam dati sve informacije, da ne bude posle, kada vam crkne motor za godinu dana, da bude Aco
troškovi popravke su 4500 evra!!!! A vi ste nam rekli da ste nam našli najbolji mogući auto!
 
Znajte ja nađem najbolji mogući auto po parametrima i željama kupca. Ako je kupac nedokazan, i hoće motor koji se kvari 10 puta više od motora koji ja preporučujem, ja ću mu takav motor naći
Ali mejlove čuvam, pa kada se kupac javi sa kvarom od 4500 e, ja mu ponovo prosledim mejlove, u kojiam sam mu naveo, da mu preporučujem modele i motore koji se mnogo manje kvare,  koji su mnogo pouzdaniji.
Razumete?
 
 
Psihologaija kupaca je ozbiljna nauka. Ja je poštujem.
 
Meni je cilj da ugodim kupcu. Nije mi cilj da me svi klijenti slušaju, i da bude po mom.
 
 
Pošto vi planirate da prelazite 4500 km godišnje
Možda će vas kvar da sačeka za tek 3 godine, sa TSI motorima….
 
Atmosferski motori jesu dosta bolji, ali i oni se kvare dosta više od dizelaša
 
 
 
Ne postoje dizelaši bez turba. To je još jedan odgovor na vaša brojna pitanja. 
 
 
Poštujem to što želite da pomognete sinu oko kupovine automobila!
 
Ne znam da li je pametno da mu pomažete, ili da ga pustite da rizikuje, da ga prevare, da kupi loš auto, ili da nedaj bože izgori u njemu (nalazim često na kola sa pogrešnom postavljenom instalacijom i to na kolima od 15 000 e koja su stara 4,5 godina, kod nas policija NE RADI svoj posa, i ne stavlja u zatvor vlasnike placeva koji takva kola prodaju, i to su bolji placevi ONI KOJI MI DOZVOLJAVAJU pregled automobila
 
 
 
Da sam ja roditelj
Ipak bi ovo isterao do kraja, našao bi mu proveren, dobar polovni auto
 
 
Verujem da će on za 5 godina KUPIT NOV AUTO, SA GARANCIJOM
i da je ovo POSLEDNJI put da se mučite, gnjavite oko kupovine polovnjaka. Ja ću vam sa zadovoljstvom naći benzinac ili turbo benzinac, Golf 6 ili Astru J. Najbolji primerak koji možete da kupite za novac koji imate. Dakle dizelaše neću gledati, i neću vam ih više pominjati. Tražim vam ono što vi želite. Kad vas zadesi kvar od 5000 evra, samo mi pošaljite e mail, g.Todoroviću bili ste u pravu – majstor nam traži za popravku motora baš iznos koji ste naveli!
 
Veliki pozdrav za  TATU g.Grčića! Za razliku od vas, mislim da je Pink najgore zlo koje je zadesilo srpski narod, ali zato što cenite Pink, imate toliko mnogo pitanja, i nedoumica u vezi sa automobilima, jer očigledno niste čitali tekstove novinara koji imaju znanje, iskustvo i želju da pišu objektivno, odnosno sve što Pink nema. Želim vam svako dobro, i puno sreće u kupovini polovnjaka, trebaće vam!

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan Peugeot!

Poštovani gospodine Todoroviću,

Pre dve nedelje sam kupio Peugeot 308 koji ste mi našli.  Kupovina automobila preko vas je za mene jedno novo i drugačije iskustvo. Čitao sam vas godinama, i kada sam konačno skupio dovoljno novca, definitivno sam rešio da mi vi preporučite i nađete odgovarajući automobil. Muka mi je raznoranih prevaranata, i ne želim da kupim sumnjiv auto. Imao sam prilike konačno da doživim i vidim kako taj proces funkcioniše i hteo sam da sa Vama i čitaocima podelim to iskustvo, jer verujem da se mnogi potencijalni kupci lome da li da vas angažuju ili ne, sumnjičavi su prema internetu, i vole da biraju boju, opremu, i imaju hronični nedostatak poverenja. Svima predlažem da odvoje par meseci, pa i godinu dana, da zaprate objave urednika Todorovića na njegovim facebook stranicama Testovi Automobila Srbija i Najbolji Auto, i da se uvere na koji način piše, deli savete, komunicira sa čitaocima. To je čovek kome je cilj da se prevarantima stane na rep, i novinar koji je meni, ali i mojim prijateljima svojim tekstovima razjasnio mnogo toga. Usluga košta, ali meni je Todorović uštedeo mnogo vremena, natezanja sa prodavcima, majstorima. Posle pet dana nestrpljivog iščekivanja, dobio sam slike, sve specifikacije najboljeg automobila koji je našao za mene. Dobio sam auto u boji koja mi nije omiljena, ali evo vozim taj auto par nedelja, sve funkcioniše besprekorno, ja sam prosto prezadovoljan!

 

Zašto sam nekom drugom prepustio odabir auta, a ne samom sebi?
 
Kao i svaki prosečan Srbin, volim lep izgled auta, komfor… Još i ako on podiže društveni status, apsolutno onda znam šta bih birao. Ali pošto sam svoj prvi auto imao Renault, odlučio sam se da se još malo zadržim na ovo, brendu jer mi pruža udobnost a i imali su dobre benzince. Barem sam ja dobrog našao. Samo što taj auto sada ima 20 godina. Moj prvi odabir je bio Renault Megane 1.6 benzinac, godišta negde oko 2010, jer mlađi nisam mogao da nađem. Korona i ratovi su poremetili sve, tako da je odabir auta sada mnogo teži nego što je bio.
Nisam uspeo da nađem model koji mi odgovara jer to što sam tražio, brzo se prodalo. Kad sam krenuo da tražim alternativu, vidim da ta podela na benzinac/dizelaš nije uopšte više tako jednostavna. Ovi novi turbo-benzinci su jednako složeni i ništa jeftiniji za popravku od dizelaša. Vozio sam benzinca sa mišlju da su popravke jeftinije a sada pojma nemam šta je jeftinije.
E onda kad ne može kako ja hoću, sad ću iz inata da uzmem za te pare nekog matorog BMW-a ili Audija i obavezno limuzinu sa puno opreme i sebi oči povadim posle šta sam uradio. Naravno postoji velika verovatnoća da je taj auto dušu ispustio i da od tog auta više nikad ne bih napravio POUZDAN AUTO.
U stvari to me je nateralo da razmišljam. Šta ako sad uložim sav ovaj novac u tako neki auto i on se ispostavi kao kompletan promašaj? Pokvari se dok sam ja vlasnik, i sad ne mogu ni da ga prodam za te pare a još i treba da ga popravim. A ja podigao keš kredit. I sad ostajem sa kršem od auta koji jedva mogu da prodam a za pare koje mi ostanu od prodaje mogu samo skuter da kupim. A rata kredita ide još 6 godina.
 6 GODINA KREDITNOG ROPSTVA da bih ja uživao jedva mesec dana u svom superiornom statusu neke kao face u gradu. Neće ovo ići. Ja ne mogu da se odrekem pogodnosti auta. Da stižem od tačke A do tačke B kad god želim i da ne mislim da li ću stići. Ja moram da stignem tamo gde želim. To je potreba i život 21. veka. Kakav god da je auto. Ma i da je najružniji, ipak meni treba da on ide, da se vozi…
Moj izbor je definitivno Aleksandar Todorović

Čovek radi već dugo vremena. Ima bezbroj tekstova na internetu. Ja sam lično za njega čuo pre 7-8 godina. I još tad sam sebi rekao da bih ga mogao angažovati kad skupim para za neki ozbiljniji auto. Evo sad prilike. Ne znam šta više mogu da izgubim. Čovek kaže pouzdanost i bezbednost na prvom mestu! Apsolutno se slažem.

Ono što sve kupce zanima je taj prvi kontakt. Što sad ja njemu da platim a ne znam ni šta ću dobiti? Pa isto je i kad odeš kod doktora prvi put. Danas više ni ne znaš da li je to možda mesar sa one strane koji je samo kupio diplomu. Mislim neko poverenje mora da postoji. Ili imate poverenje ili ga nemate.

Znači ako je neko napisao stotine tekstova o automobilima a ja nijedan u životu, ja ne znam zašto bih ja bio bolji u odabiru auta od čoveka koji se bavi ovim u kontinuitetu? Znači ja sam odlučio da ipak verujem više gospodinu Todoroviću nego sebi. Zato sam uplatio 6000 dinara jer čovek ne zna jesam li ja ozbiljan ili nisam. Njemu pišu desetine ljudi dnevno. On čovek živi od toga. A 50 evra naspram uloženih 7000 evra nije ništa. U prvom mejlu sam gledao da budem što kraći i konkretniji. Vozio sam to i to, želeo bih to i to. Imam budžet toliko. Auto mi treba jer za to i to jer prelazim toliko i toliko godišnje.

Mislim da gospodin Aleksandar Todorović iz tih informacija izvuče jako dobro vaše potrebe i stil života. Mislim da je sjajan u proceni toga šta Vama treba. Samo treba rešiti to sa samim sobom. Ili hoću da mi neko drugi traži auto ili neću. Ne razumem odluku da mu platim 6.000 din ili čak 18.000 dinara a da nisam spreman da prihvatim činjenicu da je taj moj auto iz snova, ta prelepa školjka iz spolja zapravo jedna kršina iznutra koja će me zakopati za dugi niz godina… Znači trenutak kada mi se saopšti ta ružna istina, ja odustajem i odlazim nezadovoljan a samim tim i gospodin Todorović ostaje nezadovoljan jer Vam nije pomogao a niste ni Vi sami sebi pomogli. I potpuno mi je jasno zašto u svim njegovim tekstovima stoji ili imate poverenje i dajte mi odrešene ruke da Vam nađem auto ili nemate poverenje i bolje ne ulazite u ceo ovaj proces jer se neće završiti nikako dobro.

Ja sam popodne uplatio iznos koji se vezuje za moje pitanje i dobio odgovor veoma brzo. Gospodin Todorović je prihvatio da mi pomogne u pronalaženju auta i rekao svoje uslove.

PRVI PAKET: Imam opciju da dobijem savete i da sam tražim auto.

DRUGI PAKET: Imam opciju da njemu prepustim da mi nađe auto. A to znači da ću dobiti u izboru bar tri automobila koja su na tržištu dostupna i ispunjavaju kriterijum pouzdanosti i bezbednosti koji gospodin Todorović drži kao osnovni.

TREĆI PAKET: Imam opciju da doplatim taj drugi paket i da tražim isključivo model koji ja želim. Ova treća opcija za koju se odluči oko 70% ljudi mi je apsurd. To Vam je kao da ja platim čoveku da mi dojavi rezultate utakmice. Na primer platiću čoveku dojavu za utakmicu Francuska – Argentina. Ali kad mi on bude rekao da će Argentina pobediti i da uplatim komotno pare na pobedu Argentine, ja kažem ne. Neću tako. To se meni ne sviđa. Ja volim kad Francuzi pobede. Ja hoću da Vam platim da Vi meni kažete da će Francuska pobediti (iako se to na primer verovatno neće desiti). Znači Vi hoćete da platite stručnjaka da Vam nađe dobar auto koji ste Vi odabrali da ne bude nikad dobar. Eto… Nemam šta da kažem dalje…

Ja sam u sebi prelomio i u roku od tri sata od prve uplate od 6.000 dinara, ja sam gospodinu Todoroviću uplatio ceo iznos koliko košta DRUGI PAKET usluge. Odmah sam odlučio da idem sada do kraja sa ovim. Siguran sam da će mi pronaći auto koji je dobar. Ako je baš toliko ružan, voziću ga kratko pa ću ga prodati. Barem je dovoljno ispravan da se može prodati. Bio sam siguran da ću dobiti poprilično ispravan auto, a za ostatak jednostavno moram verovati čoveku koga sam sam birao. Ja sam njega birao. Znači niko meni nije iznudio pare. Ako sam ja birao onda ću ovo sprovesti do kraja. Znači želim uži izbor najboljih polovnih automobila u Srbiji koji zadovoljavaju neke osnovne kriterijume pouzdanosti u budžetu koji imam. Moja jedina želja je bila komfor. Eto. Ako već ne mogu da biram koji je to model auta, želim da ima komfor, udobnost na kakvu sam navikao.

Peugeot 308
 

Kao što gospodin Todorović kaže, kod Golfa se plaća ime. Golf 6 je bio nekako moj prvi izbor. I bilo ga je u ponudi ali mi ne pruža svaki Golf tu udobnost i komfor koji sam tražio. Nemaju svi naslon za ruku koji sam ja tražio.  Plus na to sve je skuplji samo zato što je popularniji. A i udobnost francuza je već dugo poznata. Definitivno je preporuka da idemo na francuza. Pežo 308 nisam nikada imao prilike da vozim. Čak nikada nisam vozio ni jedan Pežo osim nekog službenog pikapa na kratko vreme. Ali nikada nisam vozio neki porodični auto marke Pežo. I logično je da ga možda i ne bih birao čak ni među prva tri auta. Opet bih odlutao na stariji raskošniji auto nego na njega. I pogrešio bih.

Upravo sam prešao oko 400 kilometara sa ovim Pežoom 308. Svidela mi se ta utegnuta unutrašnjost. To je sve čvrsto. Ona plastika ne škripi nigde. Sve je uklopljeno kako treba. Jako lep materijal unutrašnosti. Udobna sedišta. Jako pregledan auto. Imam čak i panorama staklo. Odlična je vidljivost iz auta. To mi se jako sviđa. Gospodin Todorović me je pitao za kvačilo, da li je meko. Sedeo sam na parkingu a auto još uvek nije bio skroz ugrejan. Mislio sam da je tvrđe od mog Renoa, međutim pogrešio sam. Izuzetno meko kvačilo. Samo je trebalo malo da se krene u vožnju sa autom i sve je nekako postalo meko i udobno. Nivo izolacije je sjajan. Ja sam često na otvorenom putu imao prilike da čujem udarce guma preko rupa i neravnina. Sad kod 308-ice ne čujem ni da li sam pokupio neku rupu. Zaista dobra izolacija. Među najboljima koje sam imao prilike da vidim, to jest čujem. Jedan opšti utisak je da me je osvojio. Brzo sam se jako navikao na njega. Oprema u autu je sjajna. Dobio sam model sa možda 90% opreme koju taj model pruža. Dobio sam i parking senzore koji mi nisu bili prioritet. A naravno da sam ih želeo. Bio sam spreman da se odreknem tempomata ali sam i to dobio. Jako mi se sviđa retrovizor koji ima antirefleksiju. Jednostavno auto me je kupio komforom i udobnošću.

Definitivno dobar izbor. Izbor kakav ja sam ne bih napravio, a ipak sam se odlučio na njega. A i logično da ne bih, kad ga nikada pre toga nisam vozio. Zato nekad treba slušati savete iskusnijih.

 

Za kraj

Ovaj način poslovanja gde ja moram da verujem čoveku koga nisam nikada upoznao uživo, i da on posle veruje meni da ću se ja pojaviti kada on kapariše auto koji sam ja pristao da kupim, ne može opstati bez poverenja. I ja se nekad čudim kako je gospodin Todorović uspeo sve ove godine da posluje sa našim mentalitetom ljudi.

Kada sam prvi put uplatio ceo iznos pomislio sam: „Da li to znači da ću sad dobiti šleper sa prikolicom?“ Pošto tražimo najbolji auto, a ono se pojavio izuzetno pouzdan kombi hladnjača i jako pouzdan šleper sa prikolicom. Malo se šalim ali tako čovek danas razmišlja. Naravno da se ne traže vozila koja nisu u segmentu koji tražite. Mislim da je gospodin Todorović jako dobro razumeo moje zahteve. Tražio sam hečbek ili limuzinu. Nisam hteo karavan, niti šleper sa prikolicom i on mi to nikada nije ni nudio. Jednostavno je kroz moje poruke shvatio moj posao, moje potrebe, moje kretanje autom, porodični status koji je jako važan.  Važno je da li imate porodicu ili je planirate. Ta porodica mora biti bezbedna a auto pouzdan što je više moguće.

Znači ja sam bio najviše za varijantu hečbeka i to sam odmah i dobio. Sve varijante su bile u tom segmentu. Svaki dinar je bio isplaniran. Znači do te mere smo dobro isplanirali kupovinu da sam potrošio tačno koliko sam planirao, računajući put do Beograda, mali i veliki servis i cenu vozila.

U roku od tri dana sam imao auto za kupovinu. Dalje ne moram da Vam pričam. Sve sam već rekao. Samo mogu da se zahvalim gospodinu Todoroviću na odabiru auta. Mislim da sam ovim odabirom sačuvao novac. Svakako da će polovan auto uvek tražiti neko ulaganje ali sam rizik smanjio na minimum.

Na kraju je zaključak da me je cena ove usluge koštala oko 7% od vrednosti auta, što u poslovnom svetu uopšte nije velik procenat. Da Vi dobijete uslugu konsultacije i na kraju realizacije za manje od 10% cene je po mom mišljenju sasvim korektno, čak i povoljno. Pogledajte samo usluge agencija koje kupuju i prodaju stanove ili sajtovi na internetu preko kojih se vrši prodaja usluga. Sve te ptovizije idu u tim granicama a negde čak i mnogo skluplje. Znam ljude koji su kupovali automobile u vrednosti od 6.000 evra i već prvog meseca imali havarije od 2.000 evra. To je čak 30% štete. Bačene pare, stres… Možda sam ja lud što sam dao pare da bi mi drugi odredio šta ću voziti, ali ja sam svoju misliju ispunio. Ja se pred same praznike vozim bez puno brige od tačke A do tačke B. Dostupan sam svima i mogu da stignem gde god želim a to je ono što sam tražio i to sam i dobio. Znači moja preporuka je stavite sve na papir i recite sebi koji su zaista Vaši kriterijumi i šta Vi zaista želite od tog auta. Da li želite auto u garaži i da ga provozate samo po selu i da koke padaju na kolena ili želite auto da ide i ide i ide dokle god Vam ne dosadi a on ide ide i ide…? Veliki imali servis je odradio Todorovićev mehaničar Vukašin, i sada sam bezbrižan. Nije mi bilo isplativo da jurim nekog majstora, ionako u majstore koje znam nemam dovoljno poverenja, a ovlašćeni servis Peugeota nije za moj džep. 

Hvala gospodine Todoroviću na uspešnoj saradnji i daj Bože još budućih saradnji. Srećni praznici i želim Vam pre svega bezbedno putovanje a na kraju i fantastičnu udobnost.

Srdačan pozdrav

Bojan Tokić

 

 

Najbolje polovne automobile tražim za vas

Uštedite novac, izbegnite loše automobile, iskorististite besplatne preporuke modela ako me angažujete! Kupovina automobila je druga najveća investicija nakon kupovine nekretnine. Šansa da kupite polovan auto sa skrivenim manama, koje će vas kasnije, a vrlo brzo koštatiti više od samog automobila je izvesna. Zašto da rizikujete? Zašto da sami donosite odluku? Da li je mudro da kupujete auto na “oko”? Svesni ste da vaš prijatelj koji vam pomaže oko izbora, kupovine automobila ima znanja koliko i vi? Da li je to dovoljno da uložiti sav svoj novac u neproveren polovni auto? Da li ste svesni da originalna kilometraža nikako ne garantuje da je motor dobar? Preko 20 godina postoji rubrika Pitajte Aleksandra Todorovića, i jednako toliko dugo proveravam automobile na placevima širom Beograda. Obezbeđen vam je servis kod mojih majstora i besplatni pregledi na 4 meseca u prvih godinu dana. Besplatnu pomoć imate oko prodaje automobila koji vam nađem. Trudnice, porodice sa malom decom imaju posebnu prednost! 

Piše: Urednik Aleksandar Todorović

Dušan Sremčević: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Pitajte Aleksandra Todorovića

Tražim najbolji polovnjak za vas!

RAČUN: 105000000250737463
AIK Banka Aleksandar Todorović

 

Uvozi se svašta, ali zato sam ja tu, da vam proverim, i pronađem za vas najbolji primerak. Izbegavam da tražim automobile starije od 10 godina, jer to su islužena vozila, sa mnogo kilometara i potencijalnih skupljih i jeftinijih problema koji vam kidaju živce, i tope novčanik. Ali redovnim čitaocima, starim klijentima, onima koji su dobili bebu, ili imaju malu decu, izlazim u susret, i tražim automobile koji su stariji od 10 godina. Zašto sam odredio ovo ograničenje? Nije mala stvar tražiti i proverati polovnjake dve decenije! Mnogo je to vremena i mnogo polovnjaka. Pre korone, prosečna cena automobila koju sam tražio bila je 7.500 evra. Sada je tu negde oko 4.000 evra, toliko nam se srozao standard. Nikada se nije desilo za tih 20 godina da imam problem sa kolima koja su stara 4, 5 godina. Ni jedan jedini kvar, ni jedna jedina greška. Nemojte misliti da je lako naći dobar auto star 5 godina, jer i na njima ima brdo mana, ozbiljnih kvarova, ili kvarova u najavi. Ali sa svojim znanjem, iskustvom, i uz pomoć dobrih mehničara, sa kolima koja su stara 7,8,9 godina, bude po neki sitniji kvar, vrlo retko kvar koji traži dublje zavlačenje u džep.

U svim tim situacijama, naravno da su vam na raspolaganju moji majstori, koji vas prime preko reda, i koji vam poprave samo to što se pokvarilo (majstori u Srbiji imaju neobičan način da zarađuju tako što vam zamene i ispravne delove) i za minimalnu cenu. To je ono što sigurno mogu da vam obezbedim. Neki moji klijenti se jave i sa najmanjim kvarom, i to rešimo brzo, kvalitetno i za malo nova. Neki drugi kupci, ljutiti što im se dogodio kvar od 100 evra posle godinu dana, biraju drugog, svog majstora, koji im popravku istog naplate 1 000 evra, ali to već nije moj problem. To je problem svakog od vas, koji misli da moji majstori nisu pošteni kvalitetni, i koji misle da auto star 10 godina ne sme da ima ni jedan kvar u godini dana! Imam i one koje smatraju da procureli amortizer, ležaj točka ne spada u redovno održavanje, i da je normalno da se to menja na tako starim kolima.

Ako rešite da me angažujete uplaćujete 6.000 dinara za pismeni odgovor (ako želite i usmeni odgovor cena je 18 000 dinara). Potom vam mejlom pošaljem konkretnu ponudu za traženje konkretnih modela – koje vi želite – i modela koje ja preporučujem. Cena je od 250 evra za kola koja su 3.000 evra, pa do 600 evra za automobile od 10.000 ili 14.000 evra. Honorar naplaćujem unapred, jer moram da kaparišem najbolji auto koji nađem za vas sa 400, 500 evra. 

Dragi moji čitaocinavršava se uskoro 21 godina kako nudim uslugu traženja polovnog automobila za vas! Dok sam pisao i uređivao list i sajt Mojauto, radio sam i deo vezan sa marketing, pa sam još u većoj meri sarađivao sa vlasnicima placeva. Nije mi bilo drago da vidim kako vraćaju kilometražu, kako maskiraju ozbiljne mane motora, automobila. Mehaničari su mi uvek maksimalno pomagali, ali oni nikako nisu svemogući. Ali tužno je što auto placevi mnogo manje varaju ljude, nego što to čine ostali kada prodaju svoj lični auto. Srbin je u stanju da vrati 400 000 km, da napuni auto aditivima, zameni ono najnužnije (naravno sa falš kineskim delovima), i da takav auto prodaje kao kola bez ulaganja! Na auto placevima za isti novac, u proseku (dakle navodim u proseku – jer svaki auto je za sebe) dobijate više, bar dobijate auto koji ima DPF (ozbiljni placevi odavno ne skidaju DPF i katalizator – ali UVEK PROVERAVAJTE!) i u koji su ugrađivani kvalitetni zamenski delovi.

 

Nije lako pronaći dobar, ili bar solidan polovni auto. Očekivanje većine vas su apsolutno nerealna. Prvi korak koji vam može pomoći je ako krenete od cene novog automobila, koji kupujete kao polovan. Ako je cena novog vozila bila 35 000 evra, a vi kupujete takav star 10 i više godina i auto koji sada košta 3.500 evra, dakle on je 10% vrednosti novog automobila, što treba da vam bude znak, da je auto pohaban 90%. Dakle vrlo je blizu otpadu, ili možemu da kažemo vrlo brlizu je generalnom remontu svih mogućih delova, odnosno takav  auto nije rentabilan za eksploataciju, ulaganje. Itekako veliki problem imam sa kupcima koji su fiksirali u svojim željama jedan model, i tačka. Često je to onaj auto koji je najnepouzdaniji u klasi, i model koji ima brdo fabričkih mana. Ja tražim takav auto, želim da klijentu izađem  u susret. Ali se uvek pitam, da li je trebalo da pokušam sve da ga ubedim da postoje bolji, mnogo bolji automobili za novac koji ima. Ovaj drugi pravac mog savetovanja se završava na tri načina. Prvi je 1) Trošio sam bespotrebno silno vreme jer kupac želi samo auto koji mu se dopada – bez obzira što znam da za taj novac neće kupiti dobar primerak  2) Kupac pristaje da mu nađem neki drugi model koji se njemu NE dopada – to za posledicu ima da kupi auto koji mu se ne sviđa, nije zadovoljan, nije oduševljen, kvar od 100 evra doživljava kao da je generelna 3) Kupacc pristaje da mu nađem neku drugi bolji auto za taj novac – Ali kad mu nađem auto, odustaje od kupovine, jer ipak shvata da žarko želi auto koji je insitirao da mu ja nađem. U najvećem broju slučajeva tražim auto koji kupac želi. Tako je bolje za moje klijente, bar tog dana kada kupuju automobil. Dugoročno gubimo svi, i kupac, i ja, ali i diler koju mu je prodao relativno loš auto. Ja nađem najbolji primerak modela, tu nema sumnje, i nema greške. Svaki auto koji ja nađem, može da ga proveri vaš majstor, i može da se prebaci šlepom u vaš servis!

Ali su RETKI iskusni mehaničari koji će vam reći kupi ovaj polovnjak ili nemojte ga kupiti! Jer je to veoma nezahvalan posao! Posao koji ja radim nije zahvalan, pun je rizika, problema. Ali nastavljam da ga radim, jer je 90% mojih kupaca zadovoljno kolima koje nađem, i meni je to veliki podstrek da nastavim da pomažem porodicama da dođu do solidnog automobila. Ako ste kreditno sposobni, uvek gledajte da kupite auto za više novca. Jer rata keš kredita je malo veća ako podignete 7000 evra umesto 5000 evra, ali je auto od 7 000 e često neuporedivo bolji od onog koji košta 5000 e, ako naravno govorimo o modelima koje ja preporučujem. Sigurno NE možete kupiti dobar Audi A6 za 7.000 evra, već možete kupiti krš, ali za 7.000 evra možete kupiti dobar Peugeot ili Ford na primer. Garanciju dobijate za automobile koji su stari 4, 5 ili 6 godina! Daje vam diler gde kupite auto. Jer diler bolje od mene zna koliko je dobar taj auto, diler zarađuje mnogo više od mene. I diler je lice koje vam prodaje auto, a ne ja. Za kola stara 10 i više godina, svaka garancija je nerealna. Neki dileri je daju, ali zahtevaju veliki servis u ovlašćenom servisu, zahtevaju da se svaki kvar tamo popravlja, i niz drugih nerealnih zahteva. A i kada ispunite te zahteve, diler ne želi da vam izađe u susret, iako je dao pismenu garanciju. Garanciju na dizne nemate ni kod novih automobila. Najgori su mi kupci službenih automobila. Celog života su vozili nova, i to službena kola. Sada im ja tražim kola za 4.000 evra, prilična stara,  sa puno km, koja nemaju ništa slično sa novim vozilima. Razmislite dobro, koliko mogu da vam pomognem, i da li vam znači da za to malo novca što imate dobijate preporuku, najbolji primerak za vaš novac i brižno održavanje. Nisam čarobanjak, i ne mogu da vam ponudim ono što vi želite, već ono što je realno, i iza čega mogu da stojim. Svaki auto možemo da prekontrolišemo 70%, maksimalno 80%. Ostalo je nagađanje.

 

Volvo