Golf V bolja kupovina od Focusa i Astre H ili ne?

Pitanje: Poštovani gospodine Aleksandre,Kao prvo da Vam se zahvalim na Vašem radu, trudu I pomoći koju pružate zbunjenom I prevarenom narodu.

Hteo bi da mi pronađete polovan automobil u solidnom stanju. Dvoumim se između gore navedenih modela Astra H, Golf V, Ford Focus II, u obzir dolazi I neki drugi model po Vašoj preporuci. Što se godišta tiče ako je moguće od 2008. Navikao sam na karavana, dizela, vozio Astru F,G karavan dizel, ali to nije obavezno, bitno mi je da kupim automobil u što boljem stanju. Suma koju bi izvdvojio je do 5500 eura, najbolje bi bilo ako bi mogao da dam sadašnju Astru G u zamenu, a ostatak da doplatim. Ako Vas još nešto interesuje I treba Vam još neki podatak slobodno me kontaktirajte.

Srdačan pozdrav,
Milan Kosanović

Šta trenutno vozite?: Opel Astra G 1.7 cdti 2003
 
Između kojih se automobila dvoumite?:        Opel Astra H, Golf V, Ford Focus II

Koliko novca želite da potrošite?: do 5500 eura
 
aca-passat
Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi gospodine Kosanoviću, Hvala vam na poverenju. Poređenje polovnih automobila je mnogo drugačije od poređenja novih vozila. Posebno kada se radi o Golfu V, koji je jako skup, da ne kažem precenjen, jer cenu određuje tržište. Problem sa Golfom je što su verzije sa TDI motorima skuplje za generalni remont, jer je sistem TDI (PD) pumpa – brizgeljka skuplji za generalni popravak od common-rail agregata kod Focusa koji ima Peugeotov motor, odnosno kod Opela koji ima Isuzuove i FIAT-ove motore. Za nekih 5 000 ili 5.500 evra, realno je Golf V iz 2004.godine, sa oko 300 000 km.
Testoviautomobila RS LOGO
Ako se opredelite za Astru H ili Focus II generacije, onda možete kupite mlađi automobila, sa manje kilometara iza sebe. Najzanimljivije je što Golf 5 nije bolji automobil od Focusa II generacije, naprotiv, zaostaje za njim u skoro svim segmentima, a Opel Astra H nudi sličnu dinamuku vožnje i sličan kvalitet po nižoj ceni, tako da su Opel  i Ford jednako za preporuku.
Ako kupujete dizelaša, onda pobedu odnosi Astra H jer ima veoma pouzdane FIAT-ove motore, koji se kod Opela zovu 1.9 CDTi.
Možete za 5 000 odnosno 5 500 evra kupiti Astru H iz 2008.godine, to je puno mlađi automobil od Golfa V. I ne samo mlađi, već i mnogo racionalnija kupovina.
Ford Focus košta i manje od Astre H, ali u ovom trenutku jako teško mogu da vam nađem solidan Focus. Problem je što ga ozbiljni dileri ne uvoze, od nekih 20 placeva gde mogu da proverim detaljno dokumentaciju, postoji samo jedan Focus……
Focus ozbiljni dileri izbegavaju, jer su Peugeotovi motori jako nežni. Niko ne želi da proda auto, koji će se posle godinu dana pokvariti, ali ti motori nisu toliko loši koliko statistike tvrde.
Ja vam savetujem da vam tražim Astru H, ili neki drugi model iz ove klase.
 Dobar polovnjak stariji od 2-3 godine prosto ne postoji. Automobil nije stan, automobil je sklop mehanike i elektronike, koji se kvari, i koji se raubuje. Ako prelazite do 15,000 km možete kupiti i benzinca, ali imajte na umu i da Astra H, ali i Focus II 1.6 troše u gradu oko 10,5 litara, ako motor nema više od 100,000 km, ako ima, onda je prosečna potrošnja u gradskim uslovima vožnje 11,5 litara.
 
Svakako, kod benzinskog motora ne mogu da se zapuše dizne tako brzo kao kod dizelaša, ali se to i kod njih dešava. Odmah po kupovini polovnjaka morate uraditi “veliki servis”. Zove se “veliko”, a to je zapravo nužni servis, koji uključuje zamenu svih španera, kaiševa, filtera, i naravno zamenu ulja, što je oko 300 €.
Uglavnom treba ako ne odmah, a ono do kraja godine zamenite i akumulator, kočione diskove, pločice, proveriti trap, zameniti po potrebi viljuške, spone, ali i amortizere, jer nema smisla da vozite automobil koji nije u potpunosti ispravan. Auto koji prolazi kod nas tehnički pregled je samo delimično ispravan, jer je pregled isuviše blag.
 
Dakle, kupovinom polovnog automobila za oko 5.000 €, koji je nov koštao skoro 20,000 €, ne dobijate skoro nov automobil, već auto koji je bliži otpadu, nego isplativoj vožnji. Što je stariji automobil, to se i zahtevniji za održavanje, bez obzira da li je to Toyota ili Opel. Svakako, Toyota je pouzdanija od Opela, ali u proseku, a statistika je majka “pogrešnih procena”. Dakle, nije dovoljno reći Toyota je bolja kupovina od Opela, već se mora pronaći konkretna Toyota, i konkretan Opel.
 
Znam da je vama 5.500 € mnogo novca, i za taj novac smo kupovali nekad davno nov automobil, ali taj novi auto je bio mali, i skromni Jugo. Kada bih vama sada predložio da kupite recimo VW Polo, koji je znatno veći od Juga, ali ipak manji od Astre H, vi biste rekli da vam je taj automobil mali.
OVO JE SAMO UVOD ODGOVORA. KOMPLETAN ODGOVOR JE POSLAT GOSPODINU NA MEJL.
Aleksandar-Todorovic-ASTRA-H-Sedan
Volvo