Gorivo će biti uskoro mnogo skuplje

Vlada Srbije podiženu cenu goriva visokim akcizama, koje povećava svake godine, tako da kada kupite 1 litar benzina država preko akciza uzima 55% od ukupne cene, a 54% kod dizela. Cene goriva su već sada visoke, kvalitetniji dizel, i kvalitetniji benzin koštaju 162 odnosno 167 dinara.

Aleksandar Todorović

 

Pošto Vlada Srbije nema nameru da snizi akcize, 8.juna, u petak će biti protest, tačno u 17h, tako što će se svi koji ga podržavaju morati da se zaustavi u ulicu u kojoj se nalazi. Premijer Vučić je već osudio ovakav vid protesta, vrlo neprimerenim rečnikom.

Cena sirove nafte je prošle godine bila znatno niža. Tako se u junu 2017. barel prodavao za oko 44 dolara, cena “crnog zlata” samo je išla ka gore i u 2018. dostigla 80 dolara za barel. I danas je cena na tržištu visoka, 75,4 dolara po barelu.

Zato je u poslednjih mesec dana prosečna cena benzina u Srbiji veća za 4,8 a dizela za 6,2 odsto. Benzin od 95 oktana dostigao je cenu od 152 dinara za litar, evrodizel i 162, dok su cene litra “kvalitetnijeg” benzina i evrodizela i do 167 dinara.

Da li ćete učestvovati u protestu u petak? Da li mislite da Vlada Srbije treba da smanji akcize? Imajući u vidu da je novi Ministar Finansija Siniša Mali, veliki ekspert u ovom polju, možemo očekivati u budućnosti daleko veće cene goriva. Kada tome dodamo mnogo rigoroznije tehničke preglede koji nas očekuju našoj sreći nema kraja, zar ne?

Nov ili polovan?

Koliko košta da mi pogledate auto?

Kad 7 majstora ne može da reši problem

Grčka/Hrvatska: Potrebna dokumenta

Lažni presretači haraju Srbijom

Pitajte Aleksandra Todorovića

Volvo