Izbor veličine pneumatika i potrošnja ulja

Pitanje: Gospodine Todoroviću! Izgleda po onoj narodnoj, spala priča na jedno slovo. Gotovo sigurno, u mojoj trilemi oko kupovine novih kola, između Octavie, Corole i Astre, odlučio sam se za kupovinu Opel Astre sedan 1.7 DTS 96 kw/130 KS, u “drive” nivou opreme, koja uz određene dodatke u vidu metalik boje, parking senzora napred i pozadi, alarma i sl., ima od opreme gotovo sve što mi treba, iznosila bi oko 17.700 eur (trenutni popust na drive modele iznosi 19%, što u konkretnom slučaju iznosi preko 4.000 eur), octavia 2.0 TDi 110kw/150 KS u ambient paketu opreme s dodacima metalik boje,alarma, zadnjih parking senzora, alu felni i sl., iznosila bi oko 19.500 eur, a octavia 1.4 TSI 103 kw/140 KS u istom ambient paketu i s istim dodacima iznosila bi oko 17.400 eur. Vozio sam opel astru sedan 1.4 Turbo i nisam nešto zadovoljan tim motorom, a vozio sam i opel astru sedan 1.7 DTS s motorom 81 kw/110 KS i taj motor mi se svideo, te mislim da motor 96 kw/130 KS će me za nijansu više zadovoljiti, jer ipak ima 20 Nm veći obrtni moment (300 naspram 280) i 20 KS više. Ne smeta mi malo grublji rad tog dizel motora, jer i do sad sam vozio octaviu 2.0 tdi pd čiji motor je isto tako malo grublji, naročito kad je hladan i to mi nije smetalo. Mislim da razlika u ceni od gotovo 2.000 eur između astre s 1.7 130 KS motorom i Octavie 2.0 tdi dpf 150 KS, nije mala i zanemariva (oprema s mojim nekim dodacima je slična u drive modelu kod astre i ambient modelu octavie), te za moje potrebe bi svakako realno bilo ekonomičnije i opravdanije uzeti Astru. Isto tako mislim da je bolje uzeti Astru s dizel motorom nego Octaviu s benzinskim motorom 1.4 tsi, jer razlika od samo 300 eur je po meni razlog da se ipak uzme Astra s dizel motorom, koji će siguran sam u eksploataciji trošiti 1.5 litra manje goriva nego benzinac u Octaviji.

Još jedna informacija za vas, koju možete u svom daljnjem radu proveriti odnosi se na podatak, koji sam dobio od prodavca-menadzera prodaje u jednom škodinom salonu, koji je kaže prodao 3 octavie s 1.4 tsi motorom nekoj firmi i isti se žale na potrošnju ulja kod tih motora od gotovo 2 litre na 15.000 km, a nova su kola. Ili nešta nije u redu ili je u pitanju ulje koje se sipa u servisima, da bi se zadovoljio samo kriterij VW 502.00, 504.00/507.00, a za TSI motore bi trebao da se zadovolji i drugi kriterij koji se odnosi na NOACK normu i koja treba da bude s oznakom 229.5, tj. da procenat isparavanja tokom sat vremena na 250 c bude ispod 10%, što znači kvalitetnije i skuplje ulje koje ispunjava norme VW 502.00 i MB 229.5 i to ulje bi trebalo uzimati za TSI motore, a to niko od servisera ne radi i ne upozorava kupce, već što više čak govore da je normalno da motori kao novi troše ulje, istina je to, ali ne u tim količinama.

alu-felneOno što me interesuje, jeste vaše mišljenje o felnama i gumama koje bih uzeo uz astru sedan. Uz drive model idu alufelne 7Jx17” s gumama 215/50 R17, ali se mogu uzeti i alufelne 6.5Jx16” s gumama 205/55 R16. Jasno mi je da auto sigurno lepše izgleda s većim točkovima i da je stabilniji i bolje leži s većim felnama i neznatno širim pneumaticima, ali zbog naših puteva na kojima vozimo, interesuje me da li u smislu udobnosti, pod kojom podrazumevam mekoću ili tvrdoću vožnje, postoji neka značajnija razlika s manjim felnama a neznatno više mesa na gumama koje su uz to i neznatno uže, ili pak neznatno širi pneumatik kod felne 17”s manje mesa apsorbuje razliku užeg pneumatika s više mesa kod felne 16” (215/50 R17 naspram 205/55 R16), uz svesnu činjenicu da više mesa na gumi čuva i alu felne od udarnih rupa na našim putevima. Koju opciju felni s pneumaticima biste mi preporučili?

Dugo pismo, ali iznesoh vam neka svoja razmišljanja. Da, da i ne zaboravim. Čak sam razmišljao i o mogućnosti kupovine mazde 3 s motorom 2.0 od 120 Ks, koja u chalange nivou opreme s metalik bojom dođe oko 18.400 eur, ali se plašim potrošnje koja bi sigurno bila veća oko 2 litra nego kod astre dizel za koju sam se opredelio, svestan činjenice o pouzdanosti mazde, ali isto tako uzimajući u obzir i servisnu mrežu i cene rezervnih delova, te i činjenicu da i opel sada daje četverogodišnju garanciju.Unapred vam zahvaljujem na vašem odgovoru i želim vam sreću i uspeh u daljnjem radu. S poštovanjem!

Odgovara Aleksandar Todorović: Hvala g.Bojiću na veoma zanimljivim pitanjima. Potrošnja ulja kod novih, nerazrađenih motora može jako puno da varira, a posebno kod turbo benzinaca. Posebno je veliki problem ako TSI motor, ili Opelove turbo benzince forsirate dok su hladni, a hladni su bar prvih 15-20 minuta vožnje. Fabričke granice za potrošnju ulja su često prilično široke. Nešto veća potrošnja ulje od fabrički deklarisane nije opasna, ako je do veće potrošnje došlo zbog brže vožnje.

Potrošnja Mazdinog benzinca od 2.0 litra je veoma mala, novi SkyActive benzinac u proseku troši manje od prosečnih benzinskih motora od 1.6 litara. Prosečno troši oko 6,5 litara, što je u proseku kao Isuzu turbo dizelaš u Opel Astri.

Što se izbora pneumatika tiče, naši putevi su jako loši, i sigurno je najkomforniji izbor kupovina 16-ica, mada Astra nikako nije tvrda, ili neudobna sa 17-icama. Astra ima jako dobro podešeno ogibljenje, mnogo je udobnija od stare Astre H, i naravno bolje izolovana od spoljne buke. Mazda 3 je još tiša, udobnija, ali i stabilnija, uostalom Mazda 3 je noviji model, modernija je, pa to nije baš ni veliko iznenađenje. Opel ima razgranatiju servisnu mrežu, i nešto nižu cenu.

opelOptimalni izbor kod Astre su ipak 17-ice, jer nude bolju stabilnost, i osetna bolje kočenje i na mokrom, i na suvom. Tendencija da guma raste u „visinu“, odnosno da su prečnici točkova sve veći i veći, dok je pneumatik ostao na istoj širini kao pre 2-3 decenije, dovodi do toga da na serijskim, osnovnim gumama za postojeći model ne dobijate najbolju stabilnost. Prosto dimenzija, širina 205 je premala za Astru sa 130 KS, i njen veliki obrtni moment, neki optimum je širina 225. Znajte da 18-ica nudi preciznije upravljanje od 17-ice, ali su razlike kod kočenja vrlo male, pri čemu je 17-ica mnogo udobnija. Pošto živite u Srbiji, precrtajte 18-ice.

Da bude m precizniji: sa 16-icima, Astru treba pri brzini od 100 km/h 38,5 metara da stane, sa 17-icama je to 37 metara, a sa 18-icama je 38 metara (dakle jedan metar više nego sa 17-icama). Imajte u vidu da je pri brzini od 130 km/h, razlika u zaustavnom putu skoro tri puta veća, dakle sa 17-icama stajete za 4,5 m „kraće“ nego sa 16-icama.

Otpor kotrljanja se mnogo razlikuje. Što veći otpor to veća potrošnja. Otpor kotrljanja CR u kg/t je kod 16-ice 7,4, kod 17-ice je već 8,5 a kod 18-ice je čak 9,1.

Ako kočite na mokrom, velika je prednost na stranici 17-ica u odnosu na 16-ice. Na primer pri brzini od samo 80 km/h, Astri sa 16-icama treba 42,5 m da stane (na suvom potroši znatno manje metara), sa 17-icama tek 39 metara, a sa 18-icama 39,5 metara.

Kod bočnog držanja, dakle u krivinama, 16-ica pruža samo 0,79 (m/s2), 17-ica već 0,82, a ovde je tek 18-ica najbolja sa 0,83.

16-ica ima nedovoljno dobro bočno držanje, kako na mokrom, tako i na suvom asfaltu. Subjektivni osećaj vožnje je još izraženiji, nego što to merenja pokazuju, a uža 16-ica nije u prednosti ni kod akvaplaninga. Reakcije upravljača sa 16-icama su spore, a u graničnom područuju je izraženo preupravljanje. Svakako, ako još kupite neke loše gume kasnije, kao što su Tigar, ili Sava, možete očekivati drastično lošije rezultate, navedeni rezultati su sa najboljim gumama u klasi (Continental Premium Contact).

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA: Postavite vaše pitanje ovde (KLIKNI OVDE).

Pročitajte dole odgovore na sledeća pitanja:

Koji auto odabrati za sina do 4.500 evra?

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA: Da li je Note dobar izbor

G.Todoroviću kakav je Mercedes A140?

Kupujem polovan automobil: šta da kupim Peugeot 406 ili Lybru?

Koji automobil da kupim: Elantru, Civic ili Auris?

Besplatni odgovori: Kakva je Renault Laguna III 2.0 dci?

Pitali ste A.Todorovića: Kakva je Toyota Corolla Verso?

Koji polovan auto preporočujete: Leon, Bravo, Golf V ili pro_ceed?

G.Todoroviću koji je najbolji auto za 7000 evra?

Pitali ste Aleksandra Todorovića: Šta odabrati – Astru, Corollu ili Octaviju?

Pitali ste Aleksandra Todorovića: Focus Vs i30 Vs cee`d Vs Octavia A5

Volvo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.