Japanci lažiraju rezultate potrošnje

Japanci itekako lažiraju podatke o potrošnji, ja sam se u to najbolje uverio sa Toyotom CH-R koja troši enormno mnogo goriva.

Japanski proizvođač Mazda optužena je za varanje na testovima potrošnje goriva i emisije štetnih gasova.

TESTIRALI SMO: Toyota CH-R Hybrid

 

Sporni testovi su izvedeni na uzorcima proizvedenih vozila odabranih tokom procesa osiguranja kvaliteta.

Za varanje na testovima osumnjičen je i Suzuki, a Ministarstvo zemlje, infrastrukture i saobraćaja Japana će zvanične rezultate otkriti tokom nedelje.

U poslednjih nekoliko godina japansku auto-industriju potresaju vesti o varanju proizvođača na testovima ekonomičnosti i emisije gasova, a sve je počelo sa Mitsubishijem i Suzukijem 2016.

Nakon toga, proizvođači automobila su počeli da istražuju sopstvene standarde usklađenosti emisija i ekonomičnosti u skladu s propisima vlade. Mazda je otkrila sopstvene falsifikacije tokom mandatne unutrašnje istrage.

Unutrašnja istraga je dovela i Nissan i Subaru do otkrića da su takođe falsifikovali rezultate.

Subaru je u junu morao da ispravi raniji izveštaj o broju pogođenih vozila, a razlika je bila skoro dvostruka. To je dovelo do prevremene penzije direktora Jasujokija Jošinage.

Prošlog meseca, Nisan je takođe priznao da je varao. Obe kompanije su koristile nekvalifikovane istražitelje za finalnu proveru vozila, što je dovelo do falsifikovanja rezultata.

Pretpostavlja se da Nissanovo falsifikovanje traje više od 30 godina.

Još od skandala emisije štetnih gasova u Volkswagenu, vlade istražuju proizvođače automobila i njihove podatke o emisijama i ekonomičnosti.

Dodatno ispitivanje je odložilo lansiranje novih modela ili su proizvođači automobila povlačili nove dizel proizvode sa određenih tržišta.

Dodavanje Mazde na rastuću listu automobila koji varaju u rezultatima emisije i podatke o ekonomičnosti potrošnje goriva je razočaravajuće.

Prema objavljenoj publikaciji, čak je i Yamaha osumnjičena za varanje.

Stroža pravila na tehničkom put do bezbednije vožnje!

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Volvo