Kako da izbegnete prevaru sa vraćenom kilometražom!

Najgore što možete da uradite je da verujete prijatelju bez ikakve provere, i kupite auto od njega, koji ima recimo 200.000 ili 300.000 km više nego što je naveo! Dragi moji čitaoci jako puno puta me stavljate u nezgodnu poziciju! Pod broj jedan moja politika nije da vas lažem. Moj izbor novinarstva nije da pišem hvalospeve i neistine, već navodim sve mane modela, i sve nedostatke polovnjaka koji želite da kupite, ili automobila koji vam ja prodajem! Verujem da je tako najbolje, da obraz nema cenu, i da treba raditi profesionalno i biti čovek! U Srbiji portal polovniautomobili nikako da  bar malo pomogne u rešavanju gorućeg pitanja, a to je vraćena kilometraža! Oni mogu da urade puno, a nisu uradili ništa! Zašto? To je pitanje za njih, ali mislim da ne bi izgubili ni četvrtinu klijenata, kada vi radili onako kako mora da se radi u Srbiji da bi se to zlo: vraćenja kilometraža koliko toliko dovelo u neke normalne okvire! Sajt polovniautomobili može da za svaki auto koji ima nerealno malu navedenu kilometražu za godište i konkretni model, da taj oglas istakne, kao oglas gde kilometraža možda nije verodostojna, i da tabelarno izbaci procenu koja je prosečna kilometraža za dato godište. Recimo često stoji u oglasima da je Golf TDI 2008 god. prešao 180 000 km (90% oglašenih automobila u Srbiji ima tu kilometražu). Piše Aleksandar Todorović. 

 

Pitajte Aleksandra Todorovića

Za rubriku Pitajte NOVI RAČUN: 105000000250737463 AIK Banka

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!

Kako najbolje održavati automobil?

F.Stojković: Preporučujem Todorovića!

RAČUN: 105000000250737463
AIK Banka Aleksandar Todorović

Dušan Sremčević: Aleksandar Todorović je profesionalac!

I.Jevtić: Hvala vam g.Todoroviću za odličan auto!

Jorgačević: G.Todoroviću odličan je Picasso koji ste mi našli!

Dušan Sremčić: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Da li da kupim C – Max ili Senic?

Najbolji auto je onaj koji kupac želi!

 

 

 

Ali taj Golf dizel star 15 godina realno ima 600.000 km. Može imati 550.000 ili pak 650.000 km ali ne i 180.000 km. Zašto? Zato što dizelaši u proseku prelaze 40.000 km godišnje, a benzinci recimo 25.000 km. Ako zaista nađete Golf 2008.god sa pravih 180.000 km on će koštati znatno više od ostalih automobila, pogledajte mobile.de, kad navedem znatno više to znači da će imati veću cenu za 50, 60% više nego modeli koji su prešli 500.000 km. Gotovo da je sigurno da Golf sa tom kilometražim i star 25 godian ne postoji u Srbiji sa pravih 180.000 km, ako i postoji takav Golf ne ide u oglase, već ostaje u porodici ili se prodaje, poklanja rođaku, jer u Srbiji niko neće da plati 2.000 evra više za auto koji recimo ima dva puta manju kilometražu od ostalih u oglasima. Srbi obično tvrde: Platiću više samo da je kilometraža prava, a to više misle da plate 200 evra više, a ne 3.000 ili možda 5000 evra. Prevaranti, lopovi, šljam od ljudi bez pardona vrati kilometre sa 500 000 na 180.000 km i napiše u oglasu da je kilometraža prava i da garantuju za nju!

 

 

Budite posebno oprezni sa automobilima koji imaju benzinski motor ali i ugrađen gas! Takvi automobili se jako mnogo voze, u proseku kao dizelaši, i prosečna godišnja kilometraža za njih je oko 40.000 km! Dakle ako nađete oglašen auto sa 130.000 km koji je 2008.godište, a ima ugrađen gas, znajte da teško može imati manje od 400.000 km, a možda i tih 600.000 km (gledajte kad je ugrađen gas, ako je to pre 5 godina, onda računajte 5 x 40.000 km to je 200.000 km pređenih u tih 5 godina, a onih 10 godina pre toga računajte 10 godina x 20.000 km (koliko godišnje pređu benzinci – to je 200.000 km), onda saberete 200.000 i 200.000 km i dobijete procenjenu kilometražu od 400.000 km. Da li ćete kupiti takav auto? Vaš odgovor je verovatno ne! Jedino kada bi svi postali svesni da za novac koji imaju mogu kupiti kola sa 400.000 km, i da svi ti shvate da ta kola ako su u dobrom stanju mogu preći recimo još 100.000 km bez problema! Naravno moguće je kupiti kola sa 400.000 km koja su itekako za generalnu. Iako je motor jako lepo radio kada ste došli sa majstorom! Jer prodavci, preprodavci osim što vrate kilometražu sipaju kvalitetne aditive da bi prikrili pravo stanje motora, automobila. To prikrivanje, i ta prevara kreće od pranja motora, pa na dalje!

 

U jako sam delikatnoj situaciju, kada me moj čitalac kontaktira, uplati novac za savet, odgovor, navede da veruje svom prijatelju, i da on njemu nudi odličnu ponudu, auto sa pravih 130.000 km iz 2008.godine sa urgrađenim gasom, i najviše ga zanima kakav je to auto, model, ne sumnja nimalo da kilometraža nije prava! Veruju apsolutno svojim prijateljima! Da li su to jaka prijateljstva? Teško je to reći, ali u 95% slučajeva ja sumnjam da je kilometraža itekako vraćena, jer mnogo odudara od realne! Ja sam dakle plaćen da dam profesionalnu procenu, a rizikujem da ljudima razorim prijateljstvo! Šta mi je činiti? Obično pitam klijenta da li morate da kupite baš taj auto od prijatelja? Desi se da mu je navodno prijatelj šef, ili direktor, i bilo bi jako nezgodno da ne kupi taj auto od njega, jer može dobiti čak i otkaz, ili manje plaćenu poziciju, ili mu može otpistiti ženu ako rade u istoj firmi. Nije stvar zgodna. Kod mene ipak, urpkog svemu tome ne postoji opcija da ja neštp prećutim, posebno ako mi se dostavi broj šasije, i ustanovim da je na 278.000 km rađen remont turba, neke 2016.godine, a sada 2023. auto ima “originalnih” 187.000 km. Šta reći a ne zaplakati, zar ne?

 

 

Čovek koji govori istinu nema puno prijatelja – stara dobra izreka! A znajte i da istina leži unutar uskih i pouzdanih granica, no zabluda je neizmerna (Henry St.John). Zato je bolje da me ne kontaktirate ako vam prijatelj ponudi auto na prodaju, a vam se isti dopada!? Zašto da vam dokazujem da je verovatno vratio kilometražu (ili je njega neko drugi nasamario – pa nije ni svestan da laže vas)? Zašto da vam nađem znatno bolji auto za iste pare, kad vam ionako kola niti su najvažnija, niti živite zbog kola, a prijatelja volite i on je centar vašeg života! Bomarše je tvrdio da ima istina u koje nije dobro verovati! Jer prijatelj vam je za ceo život (pa i kad vas laže) a auto je lim na četiri točka! I da je taj auto, koji ste kupili od prijatelja i najgori auto za pare, ipak ste pomogli prijatelju, gurnuli ste mu pare u džep, a on je vama možda uvalio krš, ali ceniće on to vama! Protiv neprijatnih istina ima samo jeda lek – treba se sa njima pomiriti. Prijateljstvo treba čuvati, u onoj meri u kojoj vi mislite da je to zdravo! Statistika kaže, da su prijatelji biološki očevi u 33% slučajeva u Srbiji, Bosni i Hrvatskoj (nisam hteo da o tome pišem dok nisu počeli da to javno objavljuju drugi). Kad vama nije išlo, išlo je njemu, i od vas napravio Tatu, a od vaše lepše polovine Mamu! Njemu nije bilo teško da se žrtvuje za vas, pa valjda možete od njega kupiti jedan pišljivi auto! I na kraju te statistike mogu biti varljive, a uvek možete uradite DNK i proveriti koji je od vaših prijatelja bio od najveće pomoći! Šalim se naravno, ostanimo mi kod automobila! Ali znajte, Todorović vam sigurno nije napravio dete, tu sam u velikoj prednosti u odnosu na vaše kumove, sveštenike, prijatelje! Glupa šala, shvatite to kalo želite, ali valjda je jasno da istina često nije ni prijatna, a i ne treba vam, lakše se živi bez nje verujte mi!

Ali jednu istinu ipak morate da prihvatite. Većina vas kupuje kola od prijatelja zbog lenjosti i zbog straha. Nije lako obići 20 auto placeva, niti je prijatno okrenuti dvadesetak brojeva – ići nekom u kuću, gledati ga u oči, slušati ga kako laže de je auto koji prodaje perfektan a da se vidi iz aviona da vas drsko laže, treba imati želudac za to! Strah je veliki, jer bojite se da kupite auto koji nije legalan, koji je bio totalno havarisan, ne želite auto iz dva dela, i uvereni ste da je ipak vaš prijatelj malo pošteniji od svih tih preprodavaca (čak i kada to nije). I dragi moji čitaoci, nikako nemojte biti ljutiti na vaše žene, one nas trpe sa našim hirovima, slušaju neprestano priče o automobilima, koje ih ne zanimaju, i ako su čak i zatrudnele sa nekim drugim a ne sa vama, to je zato što vas mnogo vole, i što su hteli da vi postanete tata (još vam je prijatelj uštedeo 25.000 evra  – to je cena veš.oplodnje u Pragu). Nego nije mi ni jedna laboratorija platila reklamu za ovaj tekst? Pokušaću sutra, jer kod mene nema ništa besplatno…… a vaš bi prijatelj za vas učinio sve, ali baš sve, kao i vi za njega zar ne? Ali dragi moji čitaoci: šta može hladna i gola istina protiv blistavih čari laži? Svima želim da kupite auto koji ste hteli, da vas najbolje moguće služi, da mu budete zdravi i veseli, i da imate brdo dece (i to bez pomoći komšija i prijatelja – pustite vi statistike možda nisu tačne!).

Kupovina automobila procedura – Preko A.Todorovića!

NAJBOLJIAUTO.COM: Sigurna kupovina polovnih automobila bez prevare

Prodajem vaš automobil!

Dizelaš je mnogo bolja kupovina od benzinca

Pitajte Aleksandra Todorovića

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!

F.Stojković: Preporučujem Todorovića!

RAČUN: 105000000250737463
AIK Banka Aleksandar Todorović

Dušan Sremčević: Aleksandar Todorović je profesionalac!

I.Jevtić: Hvala vam g.Todoroviću za odličan auto!

Jorgačević: G.Todoroviću odličan je Picasso koji ste mi našli!

Dušan Sremčević: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Deca su ono najdivnije!

Nalazim automobile po vašoj želji

Iskustva: FIAT Croma

Da li da kupim C – Max ili Senic?

Najbolji auto je onaj koji kupac želi!

 

 

Iskoristite vredne savete – Pitajte A.Todorovića

Toyota Yaris ili Mazda 2?

G.Todoroviću: Eko pneumatici vrede ili ne?

Kako izabrati polovni automobil?

Kakav je Roomster u odnosu na Logan MCV?

Poređenje:Honda Jazz 1.4 i Civic 1.4

TESTIRALI SMO: Ford Focus 1.6 TDCi

Testoviautomobila.rs: Da li je Ibiza bolja od Punta?

Otkrivamo vam zašto nije mudro ugraditi gas

Plivajući zamajac za Škodu košta 2 100 maraka?

Koji polovan auto odabrati: Scenic ili Accord?

Alfa Romeo 159 nije Best Buy – Scenic možda jeste

Koji auto preporučujete za 3.500€?

Saveti za kupovinu polovnog automobila

Da li preporučujete 406 Coupe sa dizel ili benzinskim motorom?

Grande Punto ili Ford Focus?

Kupovina polovnog vozila

Volvo