Kako da pripremite auto za zimu i koliko to košta

Zimske gume ima skoro svaki automobil u Srbiji. Zakon je naterao naše osirimašene vozače da konačno kada su temperature ispod nule, a sneg na putu montiraju zimske pneumatike. Mnogi greše, pa misle da ako imaju dobru šaru, da su im gume dovoljno dobre, bezbedne. Problem je što guma posle 5 godina gubi elastična svojstva, guma se menja, posebno na ekstremnim tepmeraturama, preko leta i preko zime, a pošto većina vozača kod nas, zimske gume koristi za vožnju i preko leta, habanje je veće, pa gume posle 7 godina treba zameniti, a poželjno je i već nakon 5 godina. Montirajte gume sa oznakom pahulje, jer su to prave zimse gume. Ako vam finansije dozvoljavaju, montirajte neke malo kvalitetnije pneumatike. Na našem tržištu su se pojavile i jeftine ruske gume, ali one nisu za preporuku. Polovne gume izbegavajte da kupujete, jer je teško proceniti stanje tih guma, i ako ste prinuđeni da montirate takve pneumatike, gledajte da ih što pre zamenite novim. 

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA (KLIKNITE OVDE)

Vlasnici dizelaša, pre početka zime imaju nešto veća ulaganja.  Ako niste pomenili filter za dizel gorivo,  promenite ga pre zime, jer prljavština u kombinaciji sa ledom smanjuju prohodnost goriva, i to stvara probleme.  Zamenite i grejače, ali vodite računa u kom to servisu radite, jer se grejači lako polome, a onda mora da se skida glava motora. Postoje servisi koji takve polomljene grejače mogu da izvade bez skidanja glave motora, ali ovaj posao prepustite proverenom servisu, jer trošak nije veliki, oko par hiljada dinara. Ako vam je otkazao samo jedan grejač, zamenite samo njega, a na sva četiri odnosno šest grejača (šestocilidrični motori). Osim što grejači pomažu da startujete motor na hladnom vremenu, oni kada dobro zagreju gorivo, omogućavaju mirniji rad hladnog motora.

U zimskim uslovima na automobilima je, pored grejača, podjednako bitan je i sistem za hlađenje, odnosno antifriz, koji mnogi Srbi menjaju sa vodom, odnosno sipaju vodu, a to preko zime može da ima fatalne posledice.

Rashladna tečnost na minusu sprečava smrzavanje i pucanje bloka motora. Antifriz je potrebno menjati na četiri godine, ako nije dovoljno kvalitetan, voda u hladnjacima može da se zaledi i ošteti hladnjak ili čak blok motora.

Vozačima se predlaže da na svake dve godine menjaju kočionu tečnost pošto je ona higroskopna, odnosno privlači vlagu, a kada i njoj ima previše vode, od efikasnog kočenja nema ništa. Kod nas se kočiona tečnost retko menja, obično vam u servisu samo provere njen nivo. Insistirajte da vam je zamene pre početka zime.

Na snegu, ledu, zaustavni putevi su duži. Dodatni problem mogu da predstavljaju i kočione pločice, čija je trajnost u današnje vreme znatno smanjena zbog prirode materijala od kojeg se prave. Ako su pri kraju zamenite ih, da ne dođe do oštećenja diskova.

Hladno vreme smanjuje i efiksnoast celokupnog sistema za startovanje vozila, a najviše se naprežu svećice i akumulatori, koji u zimskim uslovima rade i do 20 odsto smanjenim intenzitetom, zbog nižih temperatura. Zbog toga je poželjno akumulator pre zime proveriti, i dopuniti. To je je mnogo jeftnije i ekološki prihvatljivije, nego kupovina novog akumulatora.  Akumulator menjati na svakih pet godina, neki kvalitetniji izdrže i više, posebno ako garažirate automobil, i ako ga redovno vozite, jer je smrt za akumulator ako mesecima ne startujete motor vozila.

Niske temperature mogu biti naročito opasne za starije akumulatore. Savet je da i u tom slučaju vlasnici startuju motor na svakih pet dana kako bi se akumulator sam makar delimični dopunio – i da ostavite da motor radi bar desetak minuta (naravno nemojte paliti svetla ili ostale ekektro potrošače).

Antifriz je oko 1.000 dinara, metlice brisača od 200 do 2.000 dinara (ako su loše na kiši, a na snegu će biti još gore), grejači su oko 1,000 dinara, tečnost za stakle je od 80 do 400 dinara. 

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA (KLIKNITE OVDE)

 

DRAGI ČITAOCI, POŠALJITE I VI VAŠE PITANJE, I DOBIĆETE ODGOVOR KLIKNITE OVDE.

Pročitajte odgovore na neka od zanimljivih pitanja koje ste mi poslali:

Kia ili Volvo, možda Scenic?

Nekim ljudima ne treba prodati automobil!

Najbolji auto za 3.000 evra

Iskoristite vredne savete – Pitajte A.Todorovića

Majstori, majstori: zuji mi nešto u haubi!

Prostran auto za 4.500 evra – šta preporučujete?

Toyota Yaris ili Mazda 2?

G.Todoroviću: Eko pneumatici vrede ili ne?

Kako izabrati polovni automobil?

Kakav je Roomster u odnosu na Logan MCV?

Poređenje:Honda Jazz 1.4 i Civic 1.4

TESTIRALI SMO: Ford Focus 1.6 TDCi

Volvo