Kako rešiti problem sa DPF filterom?

Pitanje: G.Todoroviću ovo moje pitanje se odnosi na DPF filter. Našao sam neke podatke na internetu i sad mi je malo jasnije, ali ima dosta stvari koje me bune. Kada sam vidio koliko košta novi zamalo se nisam šlogirao. Ni drugi načini njegovog sređivanja nisu jeftini. Koji sve motori imaju taj filter. Čitam euro3, euro4, euro5. Ništa mi nije jasno. Onda nađem na ovaj podatak: ” Dvolitarski motor D-CAT-Diesel, predstavlja evoluciju dobro poznatog D-4D agregata i visoku tehnologiju naročito po pitanju čistoće izduvnih gasova. Iz izduvne cevi u vazduh izlazi za 50% manje azotnih oksida i za čitavih 90% manje čađi nego što propisuje Euro 4 norma.

Pri svemu tome filter čađi ne zahteva nikakvo održavanje, a ne treba dodavati ni aditive. Toyota je u isto vreme uspela da reši i večiti konflikt koji je do sada postojao, jer se obično sa smanjenjem čađi povećavala emisija azotnih oksida i obrnuto. Da bi u tome uspela, dizel motor Toyote, koji radi po common-rail principu i ima pritisak ubrizgavanja od 1800 bara, raspolaže između ostalog i elektronski regulisanim i vodeno hlađenim uređajem za povraćaj gasova i sopstvenim katalizatorom. Zahvaljujući efikasnom hlađenju, veliki deo gasova se može poslati u pravcu ponovnog sagorevanja, čime se izbacivanje štetnih materija u atmosferu može efikasno držati pod kontrolom. Vozač za sve te tehničke zahvate u stvari ne mora ni da zna”. Namerno sam izvukao ovaj tekst posto planiram da kupim Toyotu. Na koje Toyotine motore se sve to samo zavrsava u vezi tog filtera a na koje mi moramo da vodimo racuna o tome (servis,ciscenje,produvavanje,menjanje). Kakav je motor Toyote koju sam naveo u tekstu. Kojoj grupi pripada sto se tice odrzavanja filtera? Vidim da su neki uklonili taj filter. Da li Vi to preporucujete? Ko radi to najbolje kod nas? Unapred hvala.

Testoviautomobila-RS-LOGO

Odgovara Aleksandar Todorović: Poštovani g.Miki, većina kupaca u Srbiji, bira polovne automobile suprotno svakoj zdravoj logici. Dizelaši troše manje od benzinaca, ali kada pređu 150,000 km, postaju znatno skuplji za održavanje, ili bolje reći popravke od benzinskih motora, tako da se nikako ne isplati kupovina dizelaša ukoliko godišnje prelazite manje od 20,000 km, i ukoliko niste spremni na skupe zamene dizni, turbine, plivajućeg zamajca I DPF filtera. Svakako ne preporučujem skidanje DPF filtera, jer je proizvođač predvideo da on bude na automobilu, i tako je i podesio softver na kompjuteru. Naravno neke firme skidaju DPF filter, i time dobijate vozilo koje nikako nije Euro 4 ili Euro 5. Doduše, kod nas prilikom registracije nije rigorozna kontrola izduvnih gasova, ali ako se onda uvede kroz koju godinu, imaćete problem sa tim, ukoliko nemate DPF filter.

DPF ili eng: diesel particulate filter često pod nazivom FAP fra; filtre à particules je filter čestica čađi i nalazi se u sastavu izduvnog sistema turbo dizel automobila sa Euro 4 i Euro 5 motorima. On smanjuje emisiju štetnih izduvnih gasova tako što čestice čađi zadržava u sebi kada motor sagoreva gorivo. Mnogo brže dolazi do zapušavanje filtera ukoliko se automobil vozi uglavnom po gradu, a gradska vožnja ionako nije dobra za motor. Proces sagorevanja čestica ćađi u DPF filter naziva se regeneracija, I ona se odvaja stalno, odnosno kada postoje uslovi za to. Kada se u tokom vožnje stvari dovoljna temperatura za sagorevanje čestica čađi. Nagomilavanje čestica dovodi do zapušavanja DPF filtera. Na displeju putrnog računara vam se pojavi greška, a to osetite u vožnji naglim gubitkom snage, aktivira se safe ili limp mod, obrtaji radilice ne mogu da pređu 2.500 do 3000 obrtaja u minuti.

Aleksandar Todorovic Ooyyo.rsToyota Avensis (to se odnosi i na Auris, novi model je izuzetno kvalitetan na primer – gore na slici) je jako pouzdan automobil, pisao sam o njoj u nekoliko navrata, pa pogledatej arhivu odgovora. Motor 2.0 D-4D jeste uglađen, relatitivno tih za dizel motor, i pouzdan. Primećeno je da posle 200,000 km troši dosta ulja, pa je Toyota napravila bolji I robustniji agregat 2.2 D-4D. Imajte na umu da se DPF filteri nisu ugrađivali u sve Avensise, na svim tržištima u isto vreme. Dakle, bez provere u servisu ne možete biti sigurni da li pomenuta verzija mora da ima DPF filter ili ne. Prestanite sa proverom automobila u priučenim servisima, i kontrolišite Toyote tamo gde biste I trebali, u ovlašćenim Toyotinim servsisima. Ako vam je to skupo, pa onda odustanite od kupovine Toyote, i pre svega od kupovine turbo dizel automobila.

Bilo koji moderniji turbo dizel agregat sa više od 200,000 km, vam može prirediti jako skupe kvarove, tako da se na to blagovremeno finansijski pripremite. Šta mislite zašto u bogatoj Evropi, i dalje mnogi kupci kupuju benzince? Na kraju, niste ni tabelu popunili na valjan način, pa ne mogu da vam odgovorim ništa preciznije od ovoga što sam napisao. DPF filter može da se “očisti” ali samo delimično, i nedovoljno efikasno. Zamislite kada bi čistili filter goriva? Filter vazduha kad nas neki “produvavaju” a time samo sabijaju nečistoće u srž filtera. Dakle, DPF filter je samo jedna od skupljih komponenti kod moderih dizelaša.

DRAGI ČITAOCI, POŠALJITE I VI VAŠE PITANJE, I DOBIĆETE ODGOVOR KLIKNITE OVDE.

Pročitajte odgovore na neka od zanimljivih pitanja koje ste mi poslali:

Iskoristite vredne savete – Pitajte A.Todorovića

Da li moj Peugeot 307 2.0 HDI 90 KS ima plivajući zamajac?

Testoviautomobila.rs: Da li je Ibiza bolja od Punta?

Otkrivamo vam zašto nije mudro ugraditi gas

Plivajući zamajac za Škodu košta 2 100 maraka?

Koji polovan auto odabrati: Scenic ili Accord?

Alfa Romeo 159 nije Best Buy – Scenic možda jeste

Koji auto preporučujete za 3.500€?

Da li preporučujete 406 Coupe sa dizel ili benzinskim motorom?

Šta da kupim: Logan, Fabiju ili Merivu?

Najbolji auto za 10.000€: šta preporučujete?

Kakav je auto Citroen Xsara Picasso?

Šta da kupim: Logan, Fabiju ili Merivu?

Da li je BMW 320d bolja kupovina od Passata?

 

najbolji-_auto_logo_670-

Volvo

3 komentara

  1. Pingback: Značaj redovnog čišćenja DPF filtera  – Vesti Info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.