Kako utvrditi verodostojnost pređene kilometraže

Muka svakog kupca polovnjaka u Srbiji jeste – kako otkriti ili barem približno utvrditi realnu pređenu kilometražu. Ovaj Sizifov posao iziskuje mnogo vremena i najmoderniju dijagnostiku, koja ne može uvek biti od pomoći. Ipak, za neke marke automobila postoji “elektronska istorija”, kao na primer za Renaultove automobile.

Kad su placevi u pitanju to se više uglavnom ne radi u Srbiji. S druge strane, fizička lica u Srbiji vraćaju kilometražu čak i pre svakog redovnog servisa, kako bi bila uredna servisna knjižica. Država je nezainteresovana da reši ovaj problem.

Tekst: Aleksandar Todorović

Testoviautomobila RS LOGO

Mnogo je lakše utvrditi poreklo i starost vozila nego pređenu kilometražu. Stoga imajte na umu da vam je godište automobila primarni orijentir, kao i procena opšteg stanja vozila. Pređena kilometraža može, ali često i ne mora biti presudna “karika” u proceni realne vrednosti vozila.

Inženjer Nenad Milenković iz Renaultovog servisa Hit Auto ima mnogo iskustva u procenjivanju realnog stanja automobila ali, po njegovim rečima, ukoliko se automobil ne nalazi u elektronskom centralnom Renaultovom registru, nikada ne možete biti sigurni u njegovu kilometražu. Međutim, možete biti sigurni da taj automobil nije održavan u ovlašćenom servisu.

Svakako, da će većina od vas radije kupiti polovan auto za 15.000 € sa brdo opreme, sa nekom premijum značkom na nosu (Audi, BMW, Mercedes) nego novu Toyotu, Opel ili Renault, i imate pravo na to. Meni nikako nije cilj da vas odvratim od kupovine polovnog automobila, niti da vam na bilo koji način namećem moje mišljenje.

Ovaj tekst je pisan za sve one ljude, koji nisu svesni da je prosečna kilometraža automobila na placevima u Srbiji oko 500 000 km. To su moji podaci, nakon 15 godina provere polovanjaka po Srbiji, i nakon pregledanih 20 000 vozila, mahom u Beogradu.

paja-komnenovic-foto-a-t

Pavle Komnenović savetuje:

Najbolji auto je nov auto. Srbi su to nekako zaboravili, jer većina kupuje automobile na placevima koji su navodno stari „samo“ 4-5 godina, ne znajući da ti automobili imaju iza sebe 300.000 km.

Vraćanje kilometraže u Srbiji je svakodnevna pojava. Apsurdno je da je prosek pređene kilometraže automobila oglašenih u Srbiji za tro puta manji, nego kod vozila sličnog godišta u Nemačkoj, Italiji, Holandiji.

Pogledajte cene polovnih automobila na stranim sajtovima i sve će vam biti kristalno jasno.

Kada u svom servisu, „uhvatimo“ prodavca koji želi da prevari kupca, i kada uspemo da tačno otkrijemo koju je pređenu kilometražu imao taj automobil recimo pre dve godine, a koja je puno veće nego danas (kilometraža je vraćena), to klijentu saopštimo sa dokazima. Da li znate šta se tada dešava? Kupac ipak kupi takv auto sa vraćenom kilometražom. Često budu i presrećni što je kilometraža vraćena „samo“ 100 000 km.

Kada pokušamo kupcima takvog automobila da objasnimo, i da je auto farban, i da je upitno da li će takav diler, auto plac poštovati garanciju, oni uglavnom odmahuju rukom, i kupuju takav automobil.

Srbi radije biraju polovan auto koji je kompletno ofarban, nego automobil sa poznatom servisnom istorijom, kupljen u Srbiji i održavan u ovlašćenoj mreži.

Ja poput urednika g.Aleksandra Todorovića želim da napomenem, da mi nije cilj da nekog odvraćam od kupovine polovnog automobila, jer ne želim bilo kome da namećem svoje mišljenje. Decenijama se bavim održavanjem automobila, i mogu sa sigurnošću da kažem da je najjeftiniji auto nov auto, jer polovan automobil osim što će vam uzeti jako puno novca, zbog skupih kvarova, i preskupih delova (čak ni oni iz Kine nisu uvek jeftini), oduzeće vam i mnogo vremena, ali i živaca.

Ako smatrate da je bolje kupiti polovan auto sa 500 000 km 5 godina star, to je vaša odluka, ali se ja ne mogu složiti sa većinom od vas, da je to i mudra odluka. Proizvođači danas projektuju da motori traju oko 250 000 km.

 

 

A.Todorovic i Komenovic

Mogu da rešim i vaše dileme, i glavobolje oko izbora automobila. Vaš Aleksandar Todorović urednik www.Najboljiauto.com i www.Testoviautomobila.rs

najbolji-_auto_logo_670-

DRAGI ČITAOCI, POŠALJITE I VI VAŠE PITANJE, I DOBIĆETE ODGOVOR KLIKNITE OVDE.

Pročitajte odgovore na neka od zanimljivih pitanja koje ste mi poslali:

Da li da menjam Scenic za Lagunu?

Peugeot 308 sa motorom 1.6 VTi nije za preporuku?

U paklu sam: Koji karavan da kupim za 7000€

Pitanje iz Splita: Volvo XC60 je zaista toliko dobar?

Polovni automobili: Fabia, Yaris, Jazz

Polovan BMW X3 ili Corolla 1.6?

Šta kupiti: Nov Sandero ili polovan auto?

Dopada mi se Zafira i C-Max: Koji je bolji?

Volvo