Kakvo je vaše mišljenje o OMV dizelu MaxMotion?

Pitanje: Poštovani g.Todoroviću, pre svega želim vam puno sreće sa novim sajtovima. Preporučiću ih mojim prijateljima. Kupio sam po vašim preporukama BMW, I to modelI X1 xdrive18, stvarno je uživanje voziti BMW. Kako kažu BMW je za vozače a Mercedes za putnike.

Moje konkretno pitanje je, kakvo je vaše mišljenje o OMV dizelu MaxMotion? Reklamiraju ga za Euro5 motore. Moj motor je Euro4, čini mi se jer je auto iz 7/2010. Da li mislite da je ovaj dizel bolji od drugih, ako ne koji preporučujete? Ja nisam primetio neku razliku. Hvala. Alex Petrović.

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi g.Petrović, svaka kompanija koja se bavi prodajom derivata u Srbiji u svoja goriva ubacuje aditive, manje ili više. Ja ne znam koja je cetinska vrednost (oktanska vrednost je kod benzina), tok specijalnog OMV dizela, jer neke kompanije dodaju aditive radije čistijeg izduva, manjeg prljanja dizni, a ne zbog veće snage motora.
Odmah da se razumemo, gorivo sa većim oktanskim brojem kod velike većine bezinskih motora neće rezultirati većom snagom. Dakle samo kod motora koji su podešeni za gorivo sa više oktana, dobićete „više“ snage, odnosno dobićete više snage nego da ste sipali neodgovarajući benzin sa manjim oktanskim brojem.

Kod dizel goriva je cela priča slična, i sve napisano važi i za turbo dizelaše. Kombinacija aditiva treba da pruži manju emisiju štetnih gasova, mirniji rad, ali ne i duži vek motora. Jer „posnija“ čistija goriva imaju slabiji efekat podmazivanja, ovo se odnosi na starije dizelaše. Vi u vaš BMW morate sipati što je moguće kvalitetnije, čistije gorivo, inače imaćete problema sa zamenom dizni, a menjaju se sve četiri, pa će vas to u proseku koštati oko 1.000 €. Kako jedna nevolja obično ne ide sama, prljavije gorivo je ostavilo posledice i ne druge pokretne delove motora, ali i na pumpi, katalizatoru. Jedini lek je da skratite servisni interval zamene ulja, i filtera, i da sipate kvalitetno gorivo.

Ja sam samo primetio da je gorivo kompanije OMV i Austriji kvalitetniji od ovoga što nam nude u Srbiji, jer osetim na snazi motora.

Ja često dobijam jako malo goriva u test vozilima, pa moram iz svog džepa da sipam gorivo. Primetio sam u poslednje dve godine kad ga sipam na Petrolovim ili Mol-ovim pumpama, automobil ide za nijansu bolje, i troši za nijansu manje. Cenim i Eko pumpe, oni imaju takođe dobro gorivo.

Petrol gorivoPetrol isto gorivo koje prodaje u Sloveniji, isporučuje kupcima u Srbiji, i to je velika preporuka za ovu kompaniju. Kad sam im rekao, PR službi Petrola, da sa njihovim gorivom postižem nižu potrošnju sa test vozilima, nisu se nimalo iznenadili, jer ljudi znaju da prodaju kvalitetniji benzin, i dizel od konkurencije, njihov veliki problem je samo jedna pumpa u Beogradu. Samo jedna pumpa iz pravca Novog Sada prema Beogradu na auto putu. Vozači u Bosni, Hrvatskoj, i posebno Sloveniji su mnogo bolje upoznati sa kvalitetom goriva Petrola. Ja sam sasvim slučajno sipao kod njih gorivo, preko puta Đelmaš Auta, pre 2 godine, i zapanjio se da motor radi bolje. Kad sipam gorivo na OMV pumpi, registrujem da motor za nijansu slabije vuče.

qmax PETROLNe mogu da tvrdim da je Petrolovo gorivo čistije od goriva OMV-a, ili da je bolje, mogu samo da potvrdim, da je na nekih 60 automobila, koje sam testirao poslednje dve godine, potrošnja niža sa gorivom Petrol. Kad se obratio službi OMV sa ovom konstatacijom, nisu imali komentar. Dakle, ako OMV može da mi dokaže da imaju najbolje gorivo u Srbiji, ja ću to odmah objaviti na svim mojim portalima (www.Najboljiauto.com, www.Testoviautomobila.rs)

Petrolova QMax goriva jesu zaista jako dobrog kvaliteta, bitno je samo da tako i ostanu, jer svi drugi vozačima u Srbiji “uvaljuju” gorivo osrednjeg kvaliteta.

Juče sam sipao neko novo dizel gorivo (5 dinara je skuplje) na NIS-ovoj pumpi, i mogu da pohvalim da je izvrsnog kvaliteta, tako je je bar za sada.

OMV Biceps A4 V PP

Volvo

4 komentara

 1. Dejan

  Juce sam sipao na omw maxxmorion dizel, kazu verujte nama, garancaija -38C ! Narode, to gorivo je jedna teska prevara,nemojte to sipati, izverglao sam ceo akumulator jer nije hteo motor da upali a nampolju je bilo -13C !!
  Cisto vam svima dobrovoljno savetujem da dizel goriva tankujete samo na MOL pumpama, to je skroz uvozni madjarski euro dizel i nema sta da se misli !
  Inace zasto javno ne napisete staje tacno naj omw, to je jedna fransiza i nista vise, nemaju nikakve veze sa centralom u austriji, prodaju cisto nis-ovo gorivo i ovo sa raznim aditivima !

 2. Igor

  Sipao pre par dana na OMV taj maxxmotion dizel ( da malo obradujem auto) i auto mi je sutradan radio na leru kao slogiran,nikad nisam video da mi se kazaljka pomera na leru a sada je skakala kao luda i oseti se u labini kako motor lose radi. Ne mogu da gresim dusu posle toga sam ga vozio ceo dan i cini mi se da ide bolje (vuce odlicno) ali stalno isto na leru. Onda odem na euro petrol i napunim ga do vrha sa njihovim dizelom i auto prestao na sledecem semaforu da zeza na leru. Ne kazem da je lose za sve automobile ali ja ga u mog passata vise ne sipam.

 3. Siniša Maričić

  kupio sam 2013te novi BMW 114d 1600cc motor, i svaki put do prvih 35.000km sam sipao samo i iskljucivo OMV MAXX motion, misleci da je to najbolje sto postoji. Zatim sam posle tih 35.000km (posle 3 godine) vozio kroz Nemacku, i tamo nasuo Shell Vpower diesel. Ljudi, automobil je oziveo kao zver, to znaci da je OMV maxx motion jedno lose i prljavo gorivo, ocistio sam motor sa Shell Vpower diesel i od tada samo punim u Madjarskoj ili Nemackoj, jer ovde kod nas nije isti dizel na Shell pumpi (iz Grcke?) kao u Madjarskoj. Cini mi se da je u Beogradu najbolji dizel na Nis pumpi.

 4. Kristian

  Složio bih se sa tekstom gosp. Todorovića. Imam HONDA ACCORD , 2003godina, 280.000km, LPG, na autu se nikad ništa nije pokvarilo, a plin nisam nikad servisirao (prorez za budale, servis plina), samo štelanje ventila svakih 20.000km i to je cijela nauka za HONDU i plin. Ovo je mala digresija, ali ja isključivo točim samo PETROL SUPER 100, ne zato što će auto bolje ići, nego zato što se vozi na plin, a SUPER100 ima malo više aditiva, jer meni gorivo od recimo 20 litara stoji po godinu dana u tanku benzina (auto se pali na benzin pa sam prebaci na plin, znači malo potroši i benzina) . Od plina točim isključivo na PETROLU njihov LPG, svejedno plin ili benzin, auto ide isto u 2. brzini 110km/h, 3. 160km/h, 4. 200/km/h

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.