Kia Motors ima čime da se pohvali

Kia Motors Slovakia je u 2014. godini oborila svoj evropski proizvodni rekord, jer je proizvela više od 323.000 vozila (3% više nego u 2013.). Osim toga u ovoj slovačkoj fabrici u Žilini su proizveli i 493.000 motora, što takođe predstavlja novo rekordno dostignuće.

»Najčešći posetilac proizvodne trake« bio je sportski terenac Sportage, čija proizvodnja je predstavljala čak 55 odsto ukupne proizvodnje u ovoj fabrici. Model cee’d (hatchback, kupe i karavan) predstavljao je 36 posto, a manji monovolumen Venga preostalih 9 odsto.

Najveće tržište za žilinsku fabriku i dalje ostaje Rusija (18%), a slede Velika Britanija (13%), Nemačka (9%), Italija (6%) i Španija (6%).

Skoro pola od ukupno 493.000 proizvedenih motora u 2014. otišlo je sestrinskom Hyundaiju, koji ima fabriku u Češkoj. Najtraženiji je bio 1,6-litarski benzinski motor (22% od svih proizvedenih motora), a i inače su benzinski motori bili malo popularniji od dizelskih.

kia-foto-todorovic-aleksand“Veoma sam ponosan na izvanredne proizvodne rezultate. Istovremeno možemo potvrditi da smo vodeća fabrika u celoj grupaciji Hyundai Motor Group. Iskreno se želim zahvaliti baš svim zaposlenim za njihov rad i veliki entuzijazam. Verujem da ćemo ove godine, zahvaljujući novim modelima, koje ćemo predstaviti strankama, ponovo iskoristiti sve naše proizvodne kapacitete,“ rekao je povodom ovog uspeha Eek-Hee Lee, predsednik i direktor Kia Motors Slovakia.

Volvo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.