Koji polovan auto preporočujete: Leon, Bravo, Golf V ili pro_ceed?

Pitanje: Poštovani gospodine Todoroviću, pročitao sam veoma veliki broj vaših teskstova i stvarno sam fasciniran vašim poznavanjem automobila. Kupujem ovog meseca, pre zime polovan automobil, koji bi trebalo da me služi bar 5-6 godina. Prijatelji me ubeđuju da kupim Golf 5, svi voze GOlf IV, ali ja više naginjem jeftinijim a mlađim automobilima kao što su Astra H, Fiat Bravo, Pro ceed, Seat Leon. Meni su performanse, snaga motora, ubrzanja totalno nevažni, vozim umereno, nikad ne žurim. Interesuju me samo cene održavanja ovih automobila, kvarovi tj. koji od ovih je najisplativiji i kome neće pasti cena u sunovrat kao Renault Laguni koju trenutno imam (2003.godište). Dizel ili benzinac, prelazim ispod 10.000 kilometara godišnje. Nadam se da nisam postavio preveliki broj pitanja 🙂 Pozdrav od Ivana.

Odgovara Aleksandar Todorović: Poštovani g.Ivane, vaša Renault Laguna je mnogo veći automobil od navedenih modela. Laguna je mnogo udobnija, prostranija, ima veći prtljažnik, i u proseku veoma bogatu opremu. Ako vam nisu bitne performanse, možda vam je bitan komfor. Laguna nije preskupa za održavanje, ona je u proseku klase, ako imate 1.9 DCI motor, on vas može neprijatno iznenaditi skupim kvarovima, neke serije su imale lošu elektroniku, ali ne sve. Možda Laguna brzo gubi vrednost, ali nudi puno, na kraju krajeva platili ste je verovatno mnogo manje nego da ste kupili VW Passat.

Jako je teško odabrati idealan polovan automobil, jer kod kupovine polovnjaka ima jako puno “nepoznatih” u jednačni koja treba da ispuni vaše potrebe. Trebalo bi da Golf V najbolje drži cenu, ali Golf V sam po sebi je jako skup polovnjak, naravno u odnosu na konkurenciju. VW-ovi TDI motori su sjajni, i i više nego sjajni, ali kada pređu 250,000 km kvarovi su jako skupi, a niko ne prodaje Golf sa manjom kilomtražom, i niko nije kupio Golf TDi da ga gleda sa terase (čast izuzecima). Seat Leon, kao polovan je prosto rečeno preskup, a kada se pojavi uskoro novi Leon, cena će mu poprilično pasti. Astra H je Astra H, prosek proseka, i auto koji je i prosečno pouzdan – ima boljih. Možda zvuči čudno, ali bolje je kupiti auto koji je još pod garancijom, i to korejski. Štedljiv, brz i atraktivan – tako bi se u najkraćem mogao opisati pro_cee`d sa modernim common-rail agregatom od 1,6 litara i 128 KS. Prosečna potrošnja od 6,2 litara je rekordno niska za ovu klasu vozila, a ona može biti i jedan litar niža ukoliko vozite umerenije. Sjajni korejski kupe ima i izuzetno povoljnu cenu, koja neće brzo padati, jer ima puno onih koji bi rado posedovali ovako jedan lep kupe, a ja sam samo jedan od njih.
Foto: Branka Todorović

proceedMada ovaj korejski automobil možda nije lepši ni avangardniji od svojih francuskih suparnika, pouzdaniji od japanskih modela ni popularniji od nemačkih bestselera na čelu sa Golfom VI, veoma se uspešno bori za svoje mesto pod suncem i ima sve više poklonika. Oslanjanje “koreanca” je dovoljno udobno podešeno, tako da upija neravnine tiše od pomenutih francuskih modela. Kia pro_cee`d je i veoma stabilna, što može zahvaliti nemačkim inženjerima koji su joj podešavali ogibljenje. Slovacima može zahvaliti na besprekornoj izradi, a Hyundaiju na vrlo dobrom menjaču i motoru.

kiaPored toga, može se pohvaliti i udobnim i dobro profilisanim sedištima, ugrađenim materijalima dobrog kvaliteta, kao i odličnom ergonomijom, sasvim primerenoj i krupnijim vozačima. Greške iz prošlosti ovoga puta nisu ponovljene kada je u pitanju izgled kokpita, sasvim lišenog jeftine plastike, a ujedno i maštovito, toplo i pregledno dizajniranog, bez već viđenih elemenata. Zvučna izolacija je vrlo dobra, i primerena je daleko skupljim automobilima nego što je to ova Kia. Pošto prelazite godišnje manje od 10,000 km, a performanse vam nisu bitne kupite ovu Kiju sa benzinskim motorom, bićete zadovoljni.

POSTAVITE VAŠE PITANJE, BUDITE ŠTO JE MOGUĆE DETALJNIJI (KLIKNI OVDE):

Pitajte Aleksandra Todorovića

G.Todoroviću koji je najbolji auto za 7000 evra?

Volvo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.