Kola starija od 15 godina moraće dva puta na tehnički

U Srbiji uskoro neće biti neispravnih automobila na putevima. Svi automobili stariji od 15 godina moraće dva puta u toku godine na detaljan tehnički pregled – to su novine pravilnika usvojenog 5. maja, a koji stupa na snagu 5. jula. Automobili će biti fotografisani. Verovatn će na nekim tehničkim pregledima neko vreme moći po starom, ali će takvi tehnički pregledu ubrzo biti zatvoreni.  Izgleda da oni koji nemaju novca da održavaju svoje automobile, neće moći više ni da ih voze.

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000148510
Sberbank

Novi pravilnik o tehničkom pregledu vozila počinje da se primenjuje 5. jula 2018. godine. Odredbe zakona koje se odnose na vršenje šestomesečnog tehničkog pregleda vozila, kao što su vozila starija od 15 godina, primenjivaće se na vozila kojima se nakon 5. jula 2018. godine bude izdavala registraciona nalepnica, tako da će prvi šestomesečni tehnički pregled vozila, u skladu sa novim propisima, početi da se vrši nakon 5. januara 2019. godine”, kaže Stojan Spasić iz MUP-a Srbije.

Do sada mnogi nisu naplaćivali usluge tehničkog pregleda jer su to pokrivala osiguranja prilikom kupovine polisa. Po novom, cenu tehničkog pregleda propisaće zakonodavac, ali u Udruženju tehničkih pregleda imaju već neku osnovu za razmatarnje s obzirom na angažovanje prostora i radnika.

“Iz udruženja postoje naznake da će ona biti negde oko 30 evra plus troškovi koje imaju Tehnički pregledi ka Agenciji za bezbednost saobraćaja”, rekao je Marko Manolović, rukovodilac tehničkog pregleda.

Vlasnici automobila starijih od 15 godina moraće da plate oba obavezna tehnička pregleda jer će oni morati takođe dva puta da provedu po 30 minuta godišnje na liniji pa tu, kažu vlasnici tehničkih pregleda, nema popusta. Nadležni tvrde da više neće biti gledanja kroz prste mnogima koji misle da će zaobići zakon tako što će pronaći vezu. U Srbiji to neće ići tako lako, ali kada budu počeli da zatvaraju tehničke pregleda, možda će se nešto i promeniti. Ostaje nam da vidimo, kako će sve to biti u narednoj godini. Ali katalizatori i DPF filteri su užasno skupi!

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000148510
Sberbank

Volvo