Kupci automobila sami sebi stvaraju pakao

Kupiti, odabrati automobil nije nimalo lako. Ponuda je velika, bombarduju vas sa svih strana reklamama, a informacije koje vam pružaju uglavnom nisu istinite. Svi znate da podaci o potrošnji, oni fabrički ne odgovaraju istini. Vrlo brzo saznate i ako kupite nov auto, da se garancija uglavnom ne poštuje. Na primer, kupci u Srbiji nisu upoznati sa činjenicom da se garancija na motor odnosi na blok motora, i samo na blok motora. Kupcima polovnih automobila je još komplikovanije, a zbog svog neznanja uglavnom skupo plaćaju pogrešan izbor i modela, i dilera, i motora. Dargi moji čitaoci, nedovoljno cenite vaš novac, tvrdoglavo se držite vaših nerealnih želja, i niste ni svesni koliko o automobilima malo znate. Moj vam je savet da racionalnije pristupite izboru automobila, i da se oslonite na istinite podatke.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović

 

 

Izbor automobila

U Srbiji se zna: karavani nisu nikako poželjni, kao ni “ženski” mali automobili A segmenta. Svi žele “džipove” koje to nisu, odnosno SUV-ove, a potom kompaktne automobile, iz C segmenta, koji su dovoljno veliki da bi se smatrali ozbiljnim automobilima, a dovoljno mali da bi mogli da ih parkirate bez mnogo muke.

Predrasude skupo plaćate

Svako od vas ima razne predrasude, i one vas u proseku jako skupo koštaju. Ako ima dovoljno novca, svakako da je najbolji izbor nov automobil. Problem je što nije lako da ustanovite koji to model ispunjava sve vaše potrebe, za komforom, performansama, kvalitetom.

Oni koji nemaju dovoljno novca za nov automobil, ubeđeni su da bi lako odabrali onaj pravi, ali u tome jako mnogo greše, jer kupci koji imaju dovoljno novca za nov auto, jako često biraju pogrešan model, neznajući da su za manje novca mogli da kupe bezbedniji, udobniji, stabilniji automobil.

Polovan automobil  “mačka u džaku”?

Ponuda polovnih automobila je jako velika. Nikako od polovnog automobila ne možete očekivato isto što i od novog vozila. Logično je da auto koji ima više od 5 godina i 100.000 km, zahteva neka povremena ulaganja. U bogatoj Evropi, za nov auto kupci u proseku odvaju pet plata, i vozačima u prebogatim državama nije problem da automobile menjaju na 4 godine u proseku. Osim toga, održavanje polovnih automobila u Nemačkoj ili Francuskoj je i preko pet puta skuplje nego održavanje istog tog automobila u Srbiji, jer je ponekad radni sad u servisu čak i 10 puta skuplji nego u Srbiji.

Polovan automobil nikako ne mora biti “mačka u džaku”. Jer polovni auto nije nikakva lutrija, već samo automobil sa dužom ili kraćom servisnom istorijom. Ako nema servisnu knjižicu, to automatski i ne znači da je auto loš, ali znači da će imati nižu cenu (što nije tako loše) ali znači i da ćete morati malo više da se pomučite da utvrdite pravo stanje automobila.

Iskusan majstor može relativno lako da utvrdi u kakvom stanju su trap, kočnice, motor, menjač, ali i da proceni realnu kilometražu, koja se ne procenjuje samo po izgledu enterijera.

Zbog neznanja: Bojimo se velike kilometraže

Broj kvarova zavisi i od vas

Broj nepredviđenih poseta servisu, zavisi umnogome od vas. U samom startu, angažujete iskusne majstore, da vam pomognu u izboru automobila, oni će vam lako otkriti automobile koji imaju preko 500.000 km iako su mlađi od 5 godina.

Znajte da kupovina automobila nije kupovina nameštaja, veš mašine ili računara. Automobil je mnogo skuplji, i zahteva mnogo više znanja. Osim toga auto je najveća investicija nakon kupovine stana, kuće, pa je sasvim razumljivo da se treba obratiti stručnjacima. Nemojte štedeti novac kada angažujete majstore, jer oni koji imaju više iskustva i znanja koštaju znatno više, oni koji će vam besplatno pomoći, bolje i da vam ne pomažu, jer nemaju dovoljno znanja. Uostalom, tako je uvek u životu, zar ne?

Kada uspete da pronađete polovan auto u solidnom stanju, jako je važno da odaberete dobar servis, sa razumnim cenama, jer šta vam vredi vrhunski servis, ako ćete vi samo delimično popravljati ono što je za popravku?

Zavisi broj kvarova i od vašeg načina vožnje. I ne samo od ritma vožnje, već i od dužina relacija. Ako startujete motor zbog samo 2 km vožnje, taj motor će trajati znatno kraće, jer ga samo vozite kad je hladan, kad nema optimalno podmazivanje, i tad se motor najviše napreže. Za motor je bolje da pređete sa njim mesečno 5.000 km na auto putu, nego 500 km u gradskoj vožnji. Naravno, nikako nije poželjno da motor naprežete na auto putu forsirajući ga sa maksimalnom brzinom.

Koji motor odabrati?

Da li ste pravi ljubitelj automobila? Ako jeste , sigurno vam cena registracije i potrošnja nije oni najvažnije. U Srbiji ima jako malo pravih ljubitelja automobila, jer ako neko  zarađuje par hiljada evra mesečno a bira auto koji ima radnu zapreminu motora manju od 1.6 litara, on definitivno nije zaljubljenik u automobile. Kod nas postoji ta “magična” granica od 2.0 litra radne zapremine, ali znajte da motor od 2.5 litara radne zapremine osim što nudi više snage i obrtnog momenta, po pravilu i znatno duže traje, odnosno manje se kvari.

Cena registracije je gotovo nebitna. Da li plaćate 20.000 ili 40.000 dinara godišnje registraciju je razlika na mesečnom nivou od 1.600 dinara. Pri tome bilo koji ozbiljniji kvar vam izbije iz džepa preko 100.000 dinara, a to je veća suma novca od 20.000 dinara razlike.

Želim da vam kažem da izbor manje motora ne znači u proseku veću uštedu, nego veći trošak!

Benzinac ili dizelaš?

Odgovor na ovo pitanje nikako nije lako dati. Oni kojima više odgovora benzinac biraju dizelaše, dok kupci kojima više odgovora dizelaš najčešće biraju benzince. Malo znanja, mnogo predrasuda je najbolji moguću uvod za pogrešnu odluku.

Najbolji odgovor bio na ovo pitanje bio: uvek kupite auto sa najboljim mogućim motorom za vaš novac.

Kad podvlačim najboljim motorom, mislim na motor u najboljem stanju, motor koji pruža najviše obrtnog momenta za najmanje novca, motor koji je pouzdaniji, motor koji je jednostavnije održavati, motor koji odgovara potrebama vaše porodice.

Citroen je super – VW je loš!

VW-ovi automobili se kvare više od Citroenovih? VW-ovi motori su lošiji od Citroenovih? Pa to nije možda istina u potpunosti, ali neki Peugeotovi motori koji “kucaju” i u Citroenovim automobilima jesu pouzdaniji od VW-ovih motora, i to statistički podaci pokazuju.

Nemački podaci TUV i ADAC poprilično odudaraju od istine, jer je nemačkim statističarima cilj da VW i Škodu prikažu kao marke automobile koje nude najpouzdanije motore, a istina je obično dijametralno suprotna.

Nemotje nikada “precrtavati” ni jednu marku automobila. To što je C5 mnogo jeftniji od Passata ne znači da je C5 lošiji automobil, već da VW na tržištu polovnjaka ima bolji rejting. Da li je taj rejting i opravdan? Reći ću vam odmah nije! Da li ipak VW proizvodi kvalitetnije automobile od Citroena? Odgovor je da, proizvodi! Ali razlika u kvalitetu je mnogo manje nego što nemački ADAC tvrdi!

NASLOV JE MOGAO DA GLASI I: VW JE SUPER – CITROEN JE LOŠ, ALI BI BROJ REAKCIJA NA TAKAV NASLOV BIO MNOGO MANJI.

U SVAKOM SLUČAJU, AKO SMOGNETE SNAGE DA SEBI PRIZNATE DA NISTE EKSPERT ZA AUTOMOBILE, ONDA MI SE OBRATITE, POŠALJITE PITANJE, I VAŠE PROBLEME, NEDOUMICE ĆU SIGURNO REŠITI.

POŽELJNO JE DA IMATI I PSIHIJATRIJSKO UVERENJE DA STE NORMALNI, ILI DA STE LEČENJE USPEŠNO ZAVRŠILI, POŠTO ME KONTAKTIRA SVE VEĆI BROJ LJUDI KOJIMA JE POTREBAN PSIHIJATAR, A JA TO NISAM, UZ DUŽNO POŠTOVANJE.

Volvo