Kupujem Octaviju: Koji motor odabrati?

Pitanje: Poštovani g.Todoroviću, razmišljamo o kupovini Skoda Octavije, ali je nedoumica da li 1,6 TDI CR DPF 85 kW/115 ks 5G ili 1,4 TSI 110 kW/150 ks 6G. Intereseuje nas sa stanovišta troškova odrđavanja i troškova imajući u vidu našu godišnju kilometražu). Takodje sta misliste o trendovima u buducnosti: da li ce dizel biti polako potiskivan / izbacivan, pa troskovi odrzavanja i cene goriva mogu postati jos vece. Konačno, kolega mi je spomenuo i model 1,0 TSI 85 kW/115 ks 6G. Šta o njemu mislite? Da li je uporediv sa prethodna dva. Usput, neko mi je pomenuo da je 1,4 TSI 110 kW/150 ks 6G dosta jak i da njega voznja na nasim putevima (brzina 80 – 90 km/h) moze “gušiti”.

Ime i prezime: D. Urosevic

  • Mejl adresa: dragan########@gmail.com
  • Telefon:
  • Kada planirate kupovinu?: Uskoro (nadam se u toku maja)
  • Kakav auto kupujete?: nov
  • Koliko novca želite da potrošite?: 16000 – 17000 (ali bez obzira na to, interesuje nas poredjenje modela koje smo dali u pitanju)
  • Šta trenutno vozite?: Skoda Fabia 1.2, 2005 godiste
  • Između kojih se automobila dvoumite?: Octavia, dizel ili benzinac
  • Gde ste čuli za ovaj sajt?: Na intenetu
  • Koliko kilometara godišnje prelazite? : 10000 – 12000 km.
  • Da li biste platili da vam pronađem auto?: Ne

 

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi g.Uroševiću hvala vam na poverenju, i zanimljivom pitanju. Dilema koju vi imate nameće se sve više prosečnom kupcu. Turbo benzinci koje Škoda i VW naravno nude, su na pola puta između atmosferskih benzinaca i turbo dizelaša, ali su ipak bliži benzincima, po raspoloživoj sili, jer je VW odlučio da u benzinske motore relativno male radne zapremine ugrađuje turbo punjač. Tako da nije korektno porediti motor od 1.6 litara, dizel sa turbinom, sa motorom koji ima samo 1.0 litara i turbo punjač (u ovom slučaju benzinac).

Morate znati da za 17.000 evra možete kupiti daleko kvalitetnije, pouzdanije i bezbednije automobile od Octavije A7. Ako imate decu, moj vam je savet da kupite najbezbedniji auto. Imajući u vidu vaš izbor, a to Škoda Fabija, koja je najnebezbednija u B segmentu dugi niz godina, bojim se da vama bezbednost vaše porodice nikako nije na prvom mestu. Morate informisati i ženu, i vašu decu o činjenici da vam ova Škoda ne nudi najbolju bezbednost.

U bočnom sudaru zaštita grudi je kod Octavije nikakva  http://www.euroncap.com/en/results/skoda/octavia/8890

to je Euroncap.com objavio i tabelerano prikazao

ali očigledno je nemačka propaganda isuviše moćna pa to posebno ne ističu

čak su dodeli neshtvatljivo 5 zvezdica

ali 1 + 1 je 2

Trocilindrični motor od 1.0 litara TSI motor zamenjuje dosadašnji 1.2 litarski benzinac sa 4 cilindra. Novi motor proizvodi 115 ks (85 kW) i 200 Nm maksimalnog obrtnog momenta, u intervalu od 2.000-3.500 o/min.

Imajući u vidu da je VW imao jako mnogo problema sa kvalitetom i većeg 1.2 TSI motora, pa je dolazilo do havarije i pre 70.000 km, ja se ne bih usudio da tvrdim da će manji, a napregnutiji motor sa cilindrom manjka biti pouzdaniji. Najbolje bi bilo da sačekamo par godina, dok se ne pojave relevantne statistike, jer se ja na statistike oslanjam, iako one nemačke jako često prikrivaju pravo stanje svari. Ali i nemačke statistike su zabeležile slabu pouzdanost 1.2 TSI motora, onaj 1.4 TSI je bolji, kada je broj kvarova u pitanju, ali je i mnogo žedniji.

Octavia A7 je mnogo bolja od stare Octavije u svakom smislu te teči, i sa sličnim motorima troši manje, jer je u proseku lakša za čak 102 kilograma u odnosu na stari model. To direktno utiče na stabilnost vozila, dinamiku upravljanja, i naravno na ubrzanja i potrošnju. Sa istom snagom motora, auto ima bolje performanse i manju emisiju štetnih gasova.

Motor 1.4 TSI i menjač su prosto sjajni kada je u pitanju uživanje u vožnji

Octavia 1.4 TSI može trošiti i manje od 6,0 litara u proseku, ali samo ako ste veoma pažljivi sa papučicom gasa. Na kraju testa, putni računar je pokazao prosečnu potrošnju od 6,9 litara, pa iako se iza toga krije i mala laž (ni jedan putni računar nije u potpunosti precizan) to je odličan rezultat. Svakako, prebacivao sam u viši stepen prenosa na niskim obrtajima, i nisam menjao često režim vožnje (izbegavao sam nagla ubrzavanja, i usporavanja, kao i na svakom testu, osim kada je deo testa na planinskim putevima). Kada vozite opušteniji, i pratite režim vožnje ostalih učesnika u saobraćaju, realna je potrošnja preko 8,0 litara, a u gradu preko 10 litara, mada iz malo oštrija ubrzanja ona prelazi 12 litara, ako želite da se zabavite, onda je potrošnja još i veća.

Motor izuzetno lepo i ravnomerno razvija snagu, dobro zvuči i još bolje vuče. Motor je sa menjačem i najbolji deo automobila. Možda zvuk VW-ovog agregata nije sportski, ali su “metalne note” jako prijatne i, zahvaljujući solidnoj izolaciji, ponekad i prigušenije nego što biste to možda voleli. Najbolje stvar je što motor jako brzo reaguje i skoro uvek ima dovoljno obrtnog momenta. Još dok su obrtaji radilice u “podrumu”, on na 1.500 o./min. daje 250 Nm, što je dovoljno za preticanje – prosto izvrsno!

Menjač je možda još i bolji – šestostepena transmisija radi gotovo savršeno, kao da čita vaše misli. Iako Octavia nije baš tako lagana (1.255 kg). Limuzina iz Češke nudi više uživanja za volanom od starog modela zahvaljujući boljoj stabilnosti i dinamici vožnje, kao i činjenici da bolje koči i ima još precizniji upravljač, koji je za dlaku lošiji od onoga na Golfu VII, Civicu i Passatu, ali je neposredniji i direktniji nego kod Citroëna C4 na primer. Škoda ima dovoljno dobar raspored mase, i to se u krivinama itekako oseti.

Kad smo kod Škodinog bestselera, koji sam testirao još krajem prošle godine, opet ću ponoviti – sumnja u motor sa relativno malom radnom zapreminom nestala je u “oblaku dima”, jer 140 KS je zaista puno, a još je bolji obrtni moment od 250 Nm, što se najbolje primeti tek kada poželite da vozite oštro i da postignete maksimalnu brzinu od 215 km/h. Agregat je vrlo uglađen, zvuči sjajno i 250 Nm pruža sve do 4.000 o./min. radilice.

Ovaj 1.4 TSI motor je mnogo tiši i uglađeniji od slabijeg 1.6 TDI agregata, koji je doduše znatno štedljiviji, u gradu troši za oko 3,0 litra manje. Svakako, 1.4 TSI može da pogura Škodu do 215 km/h, 1.6 TDI to ne može. Vaš izbor je sportski motor ili štedljiv 1.6 TDI motor koji ima više nego dovoljno puno obrtnog momenta za bezbedna preticanja.

Problem je što Octavia A7 nije najbezbedniji auto u klasi, i što za sličan novac možete vašoj porodici omogućiti mnogo veće šanse da prežive eventualni udes, a znate dobro da se u Srbiji mnogo gine, zato ja toliko puno ističem da je najbolji auto onaj najbezbedniji, a Škoda to nije!

Pitajte Aleksandra Todorovića

Za korisnike iz Srbije:

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Volvo