Majstori, majstori: zuji mi nešto u haubi!

Pitanje: Poštovani gosp.Todoroviću! Kupio sam pre mesec dana Volvo c30 1.6d 2007god, prešao 107 000 km., sve je ok funkcionisalo, čulo se malo zujanje ispod haube, odvezen je auto u servis i rečeno je da nije ništa ozbiljno i da moze da se auto slobodno vozi. Nisam ni presao s autom 1 000 km zvuk se postepeno pojačavao,juce se bas culo,kao neko zveckanje poput rada traktora,kada se auto upali.Znaci kod manjih obrtaja kada se auto upali ili kada se izvrsi prenos u nizi stepen odn stane na semaforu,cuje se bas cudan zvuk.Mozete li mi reci iz sopstvenog iskustva sta bi moglo biti u pitanju?Mozda plivajuci zamajac jer sam nesto citao o tome,nosaci motora ili nesto trece? Izvinjavam se na opširnijem iskazu ali sam mislio da malo priblizim stvari. Unapred hvala! Goran.

Foto: Aleksandar Todorović urednik Najboljiauto.com i www.Testoviautomobila.rs

Testoviautomobila-RS-LOGO

Odgovara Aleksandar Todorović:Poštovani gospodine Gorane, niste mi navelu kom servisu ste bili? Ovlašćenom servisu Grand Motors? Kod “Pere”, “Mike”, “Bože”? Vaš auto već 8 godina, nije u cvetu mladosti i sve je moguće. Skoro sam siguran da nije neki veliki kvar, i verovatno nije problem sa motorom, ili da je famozni plivajući zamajac. I da jeste plivajući zamajaca (a nije 100%), to vas sada košta i manje od 500 evra, ako kupite nov Lukov zamajac (nije original, ali je solidan).

Vaš problem nije smešan, ali nešto slično se svima nama dešavalo. Prežive se svaki problem, čak i kada se ne reši.

Sećate li se serije: Majstorska radionica? Majstor Života je rešavao probleme slične vašim, na razne načine.  A sada ozbiljno:

Moj vam je savet da uživate u letnjem danu, da izvedete ženu, mamu, ćerku, švalerku, komšinicu, ili dečka u šetnju na piće. Pustite neku lepu muziku, i nećete čuti zujanje.

Kad sledeći put odete u servis, recite da vam je doktor zabranio da se nervirate, i da vas jako iritira taj zvuk, i da vam iskreno kažu o čemu se rade, i da li oni to mogu da poprav ili ne, i koliko to košta.

Prosto, možda nisu hteli da vas deru, možda nisu imali vremena, jer ljudi za takve sitnice neće puno da plate. Možda moraju sve živo da skinu, i proveravaju ceo dan, jer “crvrčak” koji pravi taj zvuk može biti bilo gde. A ko će sad da traži “iglu u plastu” sena? Šalim se ja malo, ali poslušajte moj savet. Uvek budite ljubazni sa majstorima, iskreni, i oni su ljudi, iako su majstori!

Ako baš hoćete da se igramo pogađanja, i da me mučite i indistirate da napravim grešku, evo da pokušam. Možda je u pitanju je jedan od onih motorića za usmeravanje vazduha, mom prijatelju se to dešavalo, i oni su zujali. Motorići za nivelaciju farova znaju da krenu da zuje, odnosno da rade i kada ne treba, to sam isto video, čuo. Može da se čuje zbog nedostatka ulja u bočici servo volana, na primer? Ja stvarno nemam Volvo C30, i kad sam ga testirao, imao sam nov, novcat auto na testu.

Imate sjajan auto, bolji nego što vi mislite. Ako vam ne treba veliki prtljažnik, i ukoliko nemate krupnu porodicu, bićete zadovoljno sa ovim automobilom, ali pretohno nađite dobar servis. Koliko je prešao vaš Volo, odnosno koliko mislite da je prešao?

Volvo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.