Mazda predstavila turbo motor u novom CX-9

Mazda je pre par dana na Los Angeles Auto Showu otkrila novi motor i novi model. SKYACTIV-G 2.5T, prvi SKYACTIV-G benzinski pogonski agregat s turbopunjačem, predstavlen je u potpuno novoj Mazdi CX-9, SUV-u srednje veličine koji će krenuti u prodaju u Severnoj Americi u proleće sledeće godine.

TESTIRALI SMO: VW Passat 2.0 TDI

Opel Astra osvojila Zlatni volan 2015!

Testoviautomobila-RS-LOGO

SKYACTIV-G 2.5T trenutno je najmoćniji motor u Mazdinoj ponudi, a u verziji za severnoameričko tržište razvija 184 kW (250 KS) i 420 Nm obrtnog momenta. Baziran na atmosferski punjenom SKYACTIV-G 2.5, koji se ugrađuje u Mazdu CX-5 i Mazdu6, novi turbo agregat s direktnim ubrizgavanjem pruža još snažnije linearno ubrzanje, naročito pri niskim i srednjim brojevima obrtaja, uz vrhunsku odzivnost.

cx-9_2015_still_11_screen

Koristeći se Mazdinim geslom ‘rightsizing’ (prava veličina) poput ostalih SKYACTIV motora, umesto danas popularnog ‘downsizinga’, ovaj motor poništava tipične mane turbo-motora, kao što su slabost pri kretanju (tzv. ‘turbo-rupa’) i često razočaravajuća potrošnja u stvarnim uslovima vožnje.

Od tehničkih posebnosti vredi izdvojiti Mazdin ‘Dynamic Pressure Turbo’, prvi turbopunjač na svetu koji povećava učinak turbine varirajući nivo pulsacija izduvnih gasova prema broju obrtaja motora. Istovremeno hlađeni sistem recirkulacije izduvnih gasova (EGR) pomaže motoru da zadrži idealan odnos smese vazduha i goriva, omogućavajući tačnu količinu kiseonika potrebnog za izgaranje određene količine goriva u širokom rasponu režima rada motora.

Ovaj motor u početku će se ugrađivati u potpuno novu Mazdu CX-9. Razvijen pre svega za tržišta Severne Amerike, ovaj porodični SUV pretenduje na ulazak u višu klasu nudeći maksimalnu udobnost u vrhunski uređenoj i prostranoj unutrašnjosti sa sedam sedišta raspoređenih u tri reda.

Spolja novi CX-9 krasi najnovija interpretacija nagrađivane ‘Kodo – duša pokreta’ filozofije dizajna. Kao i ostali Mazdini modeli, novi SUV je takođe izgrađen na temeljima SKYACTIV tehnologije, kako bi pružio beskompromisnu kombinaciju vrhunskih performansi i efikasnosti, zajedno s karakterističnim Jinba Ittai iskustvom vožnje koje inspiraciju pronalazi u kultnom roadsteru MX-5.

Novi CX-9 će biti opremljen Mazdinim naprednim sigurnosnim sistemima i-ACTIVSENSE, kao i i-ACTIV AWD, kako proizvođač naziva svoj inteligentni sistem pogona na sva četiri točka. Od planirane godišnje proizvodnje od 50.000 komada Mazdi CX-9, prema procenama bi približno 80% trebalo završiti u Severnoj Americi. Ovaj model neće biti dostupan u Evropi.

TESTIRALI SMO: VW Passat 2.0 TDI

TESTIRALI SMO: Mazda 3 G120 Sedan

 

Foto: Branka Todorović

Mazda-3-a-todorovic

Volvo