Najbezbednija pozicija za bebu u automobilu!

Ako vam se desilo nešto najdivnije u životu, da ste dobili bebu, ili je ona na putu.  jako je važno da odaberete – kupite automobil koji ima ISOFIX priključke na zadnjem sedištu. ISOFIX je standard koji imaju svi moderniji automobili unazad desetak godina, a Volvo, Mercedes, BMW su počeli da ga ugrađuju mnogo ranije. Ekonomska situacija nije nimalo sjajna, podrška države je ako smem da napišem – porodicama sa malo decom mizerna, ili gotovo nikakva, pa je jako teško kupiti, odabrati bezbedan automobil. Svi smo se mi nekada vozili u Jugu, ali on prosto nije bezbedan, i nema čak ni pojaseve pozadi, pa ne možete ugraditi i sedište koje nije ISOFIX ((specijalne metalne kopče za pričvršćivanje auto-sedišta za sedište u kolima). ISOFIX sedišta nisu jeftina, ponuda je slaba, ali ako ikako možete pozajmite se i nabavite ovo sedište, koje prilikom sudara mnogo bolje drži bebu, jer su povezana “metalnom kopčom” a ne pojasevima, koje imaju veći ili manji hod. Jeste jezivo, da odmah mislite na sudar sa bebom u kolima, ali imajući u vidu da je u Srbiji smrtnost na putevima jezivo velika pokušaću da dalje u tekstu, pojasnim i objasnim budućim roditeljima, koje su pozicije dobre za vašu divnu bebu! A bebe su ono najlepše u našim životima!

Priredio: Aleksandar Todorović

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA

Koja pozicija u automobilu je najsigunija za bebu?

Vožnja bebe na prednjem sedištu je ponekad jedina opcija. Mama u tom slučaju može da vidi šta se dešava sa bebom.

Zakon dozvoljava da se na suvozačkom sedištu voze bebe u takozvanom “jaje” sedištu koje se koristi u obrnutom smeru vožnje. Ako se odlučite da tako krenete na put, obavezno morate isključiti vazdušni jastuk ispred suvozača. Kod nekih modela to nije moguće, jedan od njih je Ford Mondeo (prethodne generacije), pa pre kupovine obavezno to proverite.

Međutim, ja vam ne bih preporučio da ono najvrednije što imate vozite na ovaj način.

Suvozačko mesto je najugroženije jer kad dođe do neke opasne situacije svako od nas instinktivno reaguje tako što smota volan u levo ili desno postavljajući prednju desnu stranu automobila najizloženiju koliziji.

To je instinktivna reakcija svakog prosečnog vozača. Zbog toga je moj savet da deca u “jajetu” budu pozadi. Idealno je na sredini zadnje klupe ukoliko imate pozadi tri odvojena sedišta, pošto ISOFIX na srednjem sedištu postoji samo kod takvih modela. Recimo VW Touran ih nema, a Citroen C4 Picasso ih ima, kao i Renault G.Scenic – Pišem o modelima koji se kod nas najviše uvoze – 2013/2014.god.

Foto: Aleksandar Todorović urednik testoviautomobila.rs i najboljiauto.com

Montiranja sedišta koje nema ISOFIX ((specijalne metalne kopče za pričvršćivanje auto-sedišta za sedište u kolima), već ga  pričvršćavate pojasom nije dovoljno bezbedno, a takva sedišta se uglavnom prodaju u Srbiji! .Ovo naglašavam jer stručnjaci koji se bave ovom tematikom u Srbiji, jako malo znaju o kreš testovima i ISOFIX sedištima, ali struka, i profesionalci u svom poslu su u Srbiji gurnuti u zapećak.

Ako ne postoje uslovi za bezbednu montažu sedišta u sredini, onda se može smestiti iza vozača ili suvozača. Svakako je bolje nego da je beba napred. Ja tvrdim da je bolja opcija da beba bude iza vozača. Tako sam ja montirao svoje sedište za moju bebu. Jer ako se vratimo na priču izbegavanja udesa, sve će vam biti jasno.

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Kako se isključuje vazdušni jastuk ispred suvozača?

Deaktiviranje je veoma jednostavno. Većina automobila poseduje “bravu” koja se nalazi u prostoru ispred suvozača sa dva položaja – uključen i isključen. Prebacivanje se vrši kontakt ključem. Noviji modeli imaju ovu on/off opciju i u meniju sistema. Po deaktiviranju, pali se lampica koja jasno ukazuje da taj vazdušni jastuk nije u funkciji.

Ema Olenberger, specijalista za bezbednost dece u saobraćaju iz Severne Kalifornije, skreće pažnju na sedam najčešćih grešaka koje roditelji prave:

Ne čitate uputstvo!

Mnogim roditeljima je najlakše da na Jutjubu odgledaju uputstvo za montažu auto sedišta, međutim tako propušataju mnoge bitne stvari iz priručnika koji se dobije uz kupljeno sedište – uputstvo za montažu i korišćenje, kojoj težini je namenjeno sedište, kao i do kog uzrasta se sme koristiti.

Ema kaže da je razgovarala sa roditeljima koji nisu čitali uputstva, ali i sa onima koji su ih do detalja pročitali i pratili korak po korak, bez obzira na to da li je uputstvo pogodno za njihovo dete/vozilo.

Postoje i oni preterano zabrinuti roditelji koji, kako bi zaštitili svoje dete, koriste oba načina za montiranje auto-sedišta – pojas od automobila i  ISOFIX  sistem. Proizvođači sedišta savetuju da ako već imate ISOFIX priključak koji je neuporedivo bezbedniji od vezivanje pojasevima, da koristite samo njega.

Ne vezujete decu u buster sedištima

Buster je sedište za decu stariju od tri godine, odnosno za decu od 15 do 36 kg. Deca u ovim sedištima moraju da se vežu pojasem iz automobila, s obzirom da buster sedišta nemaju svoj sigurnosni pojas, već su samo fiksirana za sedište automobila.

Mnogim mališanima se ne sviđa da se voze okrenuti licem unazad, a isto tako mnogi će poželeti da ranije pređu u buster sedište. Moj savet je da roditelji ne bi trebalo da žure sa ovim promenama, ma koliko se deca protivila.

Svako dete je sigurnije ukoliko se vozi okrenuto unazad, a isto tako je obično auto-sedište bezbednije od bustera. U Kanadi je obavezno da se dete do tri godine vozi u sedištu okrenuto nazad.

Shvatite da morate kada vam je beba u kolima da kočite mnogo nežnije, i izbegavajte nagle manevre volanom, ili nagla ubrzavanja. Odaberite onaj najbezbedniji automobil za novac koji imate, a ne onaj koji vam se sviđa na oko. Nemojte da se igrate sa životom vaše bebe. Znam da me nećete poslušati, ali ja apelujem na majke, a manje na očeve koji su večiti dečaci.

Ako ste dobili bebu, urednik Aleksandar Todorović vam čestita od srca! Vama pišem odgovore preko reda i sa popustom!

PROVERENI POLOVNI AUTOMOBILI: NAJBOLJIAUTO.com

Pronalazim za vas polovne automobile

Vaše pravo je da kupite loš auto!

Boris Čabunac: Vozači nisu realni

 

Mogu da rešim i vaše dileme, i glavobolje oko izbora automobila. Vaš Aleksandar Todorovićurednik www.Najboljiauto.com i www.Testoviautomobila.rs

najbolji-_auto_logo_670-

DRAGI ČITAOCI, POŠALJITE I VI VAŠE PITANJE, I DOBIĆETE ODGOVOR KLIKNITE OVDE.

Pročitajte odgovore na neka od zanimljivih pitanja koje ste mi poslali:

Da li da menjam Scenic za Lagunu?

Peugeot 308 sa motorom 1.6 VTi nije za preporuku?

U paklu sam: Koji karavan da kupim za 7000€

Pitanje iz Splita: Volvo XC60 je zaista toliko dobar?

Polovni automobili: Fabia, Yaris, Jazz

Polovan BMW X3 ili Corolla 1.6?

Šta kupiti: Nov Sandero ili polovan auto?

Dopada mi se Zafira i C-Max: Koji je bolji?

Đorđe Živković: Izgleda da je nameštena priča oko VW-a

Sa “konja na magarca”: Astru H menjam za Audi A3

G.Maksimović: Hvala vam g.Todoroviću na odgovorima koji su bili presudni za izbor Forda

G.Branislav Ilkić: G.Todoroviću jako ste mi puno pomogli pri izboru automobila

Iskoristite vredne savete – Pitajte A.Todorovića

Da li moj Peugeot 307 2.0 HDI 90 KS ima plivajući zamajac?

Testoviautomobila.rs: Da li je Ibiza bolja od Punta?

Otkrivamo vam zašto nije mudro ugraditi gas

Plivajući zamajac za Škodu košta 2 100 maraka?

Koji polovan auto odabrati: Scenic ili Accord?

Alfa Romeo 159 nije Best Buy – Scenic možda jeste

Koji auto preporučujete za 3.500€?

Da li preporučujete 406 Coupe sa dizel ili benzinskim motorom?

Šta da kupim: Logan, Fabiju ili Merivu?

Najbolji auto za 10.000€: šta preporučujete?

Kakav je auto Citroen Xsara Picasso?

Šta da kupim: Logan, Fabiju ili Merivu?

Da li je BMW 320d bolja kupovina od Passata?

Volvo