Najbolji auto: Astra K ili A3?

Poštovani gospodine Todoroviću, Obraćam Vam se jer mi je potreba savet za kupovinu prvog automobila. Potragu sam počeo pre oko dva meseca, ali što se više informišem, to sam više u nedoumici, pa se nadam da će mi Vaš savet pomoći. Čitao sam dosta vaših članaka i zaista mi se sviđa vaša analiza automobila.

Inače sam relativno neiskusan vozač, tj. imam vozačku već 5 godina ali sam tek prošle godine počeo voziti. Shvatio sam da stvarno uživam u vožnji pa sam odlučio i da kupim svoj prvi automobil a odnedavno i živim u inostranstvu, pa mi je automobil potreban da bih putovao do rodnog mesta. Inače, ta ruta je oko 500km u jednom smeru (95% autoput) i planiram da redovno vozim tom rutom bar dva puta mesečno, što znači da planiram da godišnje prelazim bar 24000km.

Broj računa je: 285233504000148510 Sberbank

Pitajte Aleksandra Todorovića

Odlučio sam da kupim nov auto, te da imam neki „mir“ tih 4-5 godina koliko traje garancija, a s obzirom da pored posla nemam mnogo slobodnog vremena, onda ne bih voleo da svakih par meseci vozim auto kod majstora. Planirao sam da potrošim oko 20.000 EUR.

Što se tiče samog auta, bitno mi je da ima dobar motor koji može bez problema podneti put od 5 sati na autoputu, koji ću najčešće voziti, te da nema nekih problema u preticanju. Nisam agresivan vozač ali ne bih voleo ni da imam slab motor sa kojim ću jedva uspeti da preteknem neko vozilo.

S obzirom na kilometražu koju ću prelaziti (bar 24.000km godišnje), i to 95% vremena na autoputu, verujem da mi je bolji izbor dizel. Bitno mi je takođe da je udoban i da ima dobar nivo opreme, s obzirom da ću provoditi dosta vremena u njemu i da verujem da će mi to olakšati putovanje.

Već sam nekoliko puta obilazio auto salone a modeli koje sam gledao su: Renault Megane IV, Peugeot 308, Ford Focus, Citroen C4, Opel Astra K i Audi A3.

Nakon nekoliko ponuda i razmišljanja, bio sam 90% siguran da ću uzeti Opel Astru K, međutim, nedavno sam saznao i za akcijsku ponudu Audija, po kojoj verujem da mogu „povoljno“ kupiti i A3.

Ono što bih vas zamolio jeste da mi date savet koji od ova dva automobila da kupim, ili ako imate neki treći predlog, to mi slobodno recite. Trenutna dva modela koja sam gledao su:

1. Opel Astra K, 1.6 dizel, 100kW/136ks, 320Nm – 18600 EUR
2. Audi A3, 1.6 dizel, 81kW/110ks, 250Nm – 21000 EUR
Detaljne specifickacije oba modela sam postavio ovde: http://imgur.com/a/rHEU3

S jedne strane Astra ima malo više opreme, te je automatik i ima malo jači motor. Nisam siguran kakav je ovaj automatski Easytronic menjač, jer koliko sam shvatio to je neka vrsta polu-automatskog prenosa, ali je bilo jeftino da ga dodam pa sam to i uradio.

S druge strane, Audi ima malo lepšu izradu i dizajn, posebno unutra deluje kvalitetnije, te ima određeni „premium“ osećaj kad se vozi. Takođe verujem da će mu preprodajna cena za nekoliko godina biti bolja od Astre.

Ukoliko budete u mogućnosti da mi odgovorite do kraja sedmice (25. aprila) to bih zaista cenio, ali ne želim da vas požurujem jer bih voleo dobar odgovor. Milan.

Ime i prezime: Milan Milić
Mejl adresa: #######@gmail.com
Kada planirate kupovinu?: Sto pre
Kakav auto kupujete?: Nov
Koliko novca želite da potrošite?: Oko 20000 EUR
Šta trenutno vozite?: Nista
Između kojih se automobila dvoumite?: Astra K 1.6 dizel, Audi A3 1.6 dizel
Gde ste čuli za ovaj sajt?: Google
Koliko kilometara godišnje prelazite?: Oko 25000-30000
Da li biste platili da vam pronađem auto?: Da

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi g.Miliću hvala vam na poverenju, i zanimljivim pitanjima. Vama je pomoć definitivno potrebna. Ponuda automobila je zaista velika, motora takođe.

Kao i kod svake druge kupovine treba odrediti koji su vam prioriteti. Svi automobili u vašem užem izboru su jako dobri automobili, ali imaju i veoma različite cene.

Automobili se ipak ne kupuju kao što kupujemo tehniku, ili nameštaj na primer. Velika je razlika između ponuđenih modela, u svakom smislu te reči.

Konastatovao sam da se bavite poređenjem opreme, i to je svakako u redu, i to treba da činite. Realno, to i najbolje možete da uporedite, i sami procenite ko nudi više, i koji model ima tačno onu opremu koja je vama i potrebna. Morate znati da skoro svi, ili bolje reći svi proizvođači zarađuju na opremi koju vam prodaju a ne na samom automobilu, jer zbog surove konkurencije cene su maksimalno snižene. To što nama sa ovim mizernim platama novi automobili jesu nedostupni, to je nešto sasvim drugo.

Oprema ne utiče na udobnost vozila, i iskren da budem, dobar deo te opreme u najskupljim paketima uglavnom nećete ni koristiti, čak i kada saznate čemu sve to služi.

Od viška glava ne boli, pa tako i ne postoji nešto što se zove višak snage, jer snage i obrtnog momenta nikad dosta.

Da ste mi napisali koji auto ste vozili, sa kojim motorom, mogao bih da vam mnogo preciznije odgovorim, koji model da odaberete i sa kojim motorom.

U Srbiji su čak i oni koji imaju mnogo novca odustali od modela koji imaju motore veće radne zapremine od 2.0 litra, što je prava šteta, jer cena registracije nije toliko velika da neko ko ima recimo 30.000 ili 40.000 evra odustane od automobila sa većim motorom od 2.0 litra, jer je ponekad i motor od 2.0 litra nedovoljno snažan za tempo koji nameću najbrži automobili na auto putu.

Hoću da vam kažem, da se možete naći u čudi kada shvatite da ste “nemoćni” sa Audijem A3 i njegovij 110 KS,  i kad konstatujete da će većina automobila da vas “obriše” iz leve trake, kao dete “slinu”.  Kad shvatite da su vaša međuubrzanja smešna za 90% automobila preko leta, mislim da ćete biti razočarani u Audi, i da ćete se pitati što niste kupili polovni Audi A4 ili A6 sa nekim moćnijim motorom. Na primer.

Istina, nov auto je nov auto, i sve što uz to ide. Ja uvek savetujem kupovinu novog automobila. Istina često je pametnij izbor kupovina nekog polovnog automobila u dobrom stanju, kada prelazite godišnje jako malo, recimo manje od 15.000 km.

Ali da biste kupili dobar ili solidan polovan auto morate imati mnogo znanja i vrhunske majstore. Dakle ako to nemate bolje je da kupite nov auto.

Automatski menjač vam treba ili ne? Dodali ste ga tek tako jer je jeftin? A da li znate šta gubite i dobijate sa njim?

Da li znate da možete kupiti Toyotu Auris sa kamatom od 0% za mnogo manje para od Audija A3 i sa boljom opremom? Možete kupiti Nissan Qashqai 1.5 DCi sa 110 KS za 22.900 evra jer je sada na akciji (LF Auto Centar). I možete kupiti još mnogo, mnogo automobila.

OVO ЈЕ SAMO UVODNI DEO ODGOVORA. ONO NAJVAŽNIJE NISAM NAPISAO, ALI SAM POSLAO GOSPODINU-

Broj računa je: 285233504000148510 Sberbank

Pitajte Aleksandra Todorovića

Volvo