Najbolji auto za 3.000 evra

Poštovani g.Todoroviću želeo bih da mi pronadjete porodicni auto jer imam dvoje male dece.Vise bih voleo da je benzinac sa plinom ali to nije imperativ.Moze da bude i benzinac i dizelas,najvaznije je da je auto dobar i da je odrzavanje sto jeftinije jer znam da za 3000e ne mogu da ocekujem da cu kupiti auto koji ce me sluziti bez kvarova.

Moze da bude i karavan mada ga i supruga vozi pa se boji velikih kola zbog parkiranja.Samo vas molim da mi javite koliko novca da uplatim jer mi bas iz gornjeg teksta nije najjasnije koliko kosta usluga pronalazenja automobila.
Unapred zahvalan,i pozdrav…
Drljevic Dejan.

Ime i prezime: Dejan Drljevic
Mejl adresa: dr#####@gmail.com
Telefon: 0603####
Kada planirate kupovinu?: U roku od dve nedelje
Kakav auto kupujete?: Polovan
Koliko novca želite da potrošite?: 3.000e
Šta trenutno vozite?: Fiat Stilo i Fiat Doblo
Između kojih se automobila dvoumite?: Fiat Croma i Ford Mondeo
Gde ste čuli za ovaj sajt?: Na netu
Koliko kilometara godišnje prelazite?: 10-15000
Da li biste platili da vam pronađem auto?: Da

 

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi g.Drljeviću biće mi čast što mogu da vam pomognem, iako je zaista nezahvalan posao tražiti solidan auto za samo 3.000 evra. Pa opet ponuda automobila je velika, samo je potrebno mnogo vremena i znanja da se pronađe makar jedan solidan auto za taja novac, koji je relativno dobro održavan, i auto koji nije havarisan.

FIAT Croma i Ford Mondeo jesu automobili koji koštaju manje nego što vrede, ali znajte da je Mondeo prilično glomozan, i da je duži od mnogih karavana, pogledajte specifikacije tog modela. Croma je klasa za sebe, i nije lako naći primerak za oko 3.000 evra, moj vam je savet da razmislite i o nekim drugim automobilima, jer je bolje kupiti dobar auto za 3.000 evra nego lošu Cromu.

Fiat Croma druge generacije je 2005.  stigla na naše tržište, kao zamena za model prve generacije, koji se proizvodio od 1985. do 1996. Dizajn je pomalo nedefinisan i to je najveća mana, zbog koje nije tržišno uspeo. Delta Auto nije mnogo ni očekivala od ovog modela, pa novinarima nije ustupala čak ni test vozila.  FIAT Croma je model koji nudi dobre performarnse sa dizel motorima i varijabilnu karoseriju.

Zanimljivo paljenje kontaktnim ključem između sedišta pokazuje srodstvo i sa Saabom 9-3, koji takođe koristi istu platformu (iako je SAAB 9-3 daleko zabavniji i bolji za vožnju). Materijali u unutrašnjosti solidnog su kvaliteta, ali tako je bilo i kod prve serije. Italijani su se zaista potrudili da naprave pristojan auto.  Na našim putevima ih ima dosta, uvoze se i dallje, zbog lošeg imidža FIAT-a cene su niske, i ovaj auto košta manje nego što vredi, problem je što dileri prodaju smeće, i većina Croma kod nas su za otpad. One bolje su i dosta skuplje.

 

Croma nikada nije bio auto u vrhu svoje klase (samo još dok utvrdimo precizno a koja je to).  Nudi lošiji kvalitet od nemačkih i japanskih automobla, ali košta i srazmerno manje. Pa ipak retko ko je želi!  Zašto?

Mane:

Osetljivija su mesta zadnji ispušni lonac te prednji amortizeri i diskovi. Bilo je i sporadičnih problema sa senzorima ABS uređaja te brizgaljkama, ne samo kod modela iz prve godine proizvodnje.

Crome su se najčešće kupovale sa 8-ventilskim dizelskim motorom 1.9 JTDm snage 120 KS, koji je jednostavniji i pouzdaniji od 16-ventilskog sa 150 KS, ali ipak nedovoljno dobra motorizacija za ovako težak automobil. Nudi najslabija međuubrzanja u klasi, iako je baš ovaj motor najdugovečniji. Dakle birajte šta je vama važnije.

Preporučljiva su opcija i Opelovi benzinci 1.8 sa 140 KS  i 2.2 sa 147 KS, jer je vrlo solidne konstrukcije i nije jako opterećen, a dobro podnosi plinsku instalaciju. Problem je što su jako žedni, odnosno u gradu troše i preko 13 litara, a motor 2.2 je skup za registraciju.

Enterijer nije baš u italijanskom stilu. Plastika je solidnog kvaliteta, a spojevi su korektno odrađeni.

kokpit-croma

Ogibljenje sa dugim hodom opruga dobro je prilagođeno našim neravnim putevima, ali nemojte očekivati vrhunsku stabilnost u krivinama, tu je Mondeo neuporedivo bolji!  Ako želite dobru FIAT Cromu nećete je naći u Srbiji lako. Italija je najbolji izbor za kupoovinu ovog modela, ali povedite sa sobom i nekom iskusnog mehaničara koji je specijalizovan za ove automobile. (ako povedete majstora za Peugeot, za svaku Cromu će tvrditi kako je kvačilo odviše tvrdo!)

Croma nije loš auto, naprotiv, košta manje nego što vredi. Računajte sa problematičnom daljom prodajom, pa već sada smislite kojem ćete je rođaku uvaliti kroz 5-6 godina, kada počnu da otkazuju vitalni delovi automobili. Slabiji 1.9 JTDm prelazi bez poteškoća i preko 700.000 pre nego li počne troškariti ulje. Da li ga kupiti? Ne, osim ako morate, i naravno ukoliko nađete primerak koji je vozila baka jednom nedeljno u crkvu. (problem je što bake radije voze Pandu)

PROSEČNA VREDNOST (EUR)

2011. ……….   6.500
2010. ……….   5.500
2009. ……….   5.000
2008. ……….   4.500
2007. ……….   4.000
2006. ……….   3.500

Volvo