Najbolji auto za početnika je BMW?

Pitanje: Poštovani gospodine Todoroviću,  želeo bih da mi pomognete oko izbora polovnog automobila. Spadam u kategoriju neiskusnih vozača, iako već dugo godina posedujem vozačku dozvolu, ali ipak imam nešto iskustva. Vozio sam Reno Clio 1.5 dci sa 75 ks i Yarisa 1.3 sa 101 ks, ali nisam bio oduševljen dinamikom vožnje. Raspolažem sa 6000 e, ali sam spreman da izdvojim i malo više ukoliko se pojavi neki kvalitetan primerak.

Naplaćuje prijatelj 20% od cene za pronalaženje automobila

Zanimaju me automobili iz C segmenta poput Audi-a A3, BMW-a 116i, Golfa 6, Honde Civic 1.8 (i limuzina mi se dopada), Toyote Auris 1.6. Najviše mi se dopadaju A3 i Civic pa bih njima dao malu prednost. Pretpostavljam da će te mi reći da BMW nije za neiskusne vozače, ali mi se dopada pa sam jednostavno morao da ga stavim kao opciju. Molim vas i da mi oprostite što poredim premijum brendove sa ostalima. Mlad sam, pritom neoženjen, pa vam je jasno da sam neke naveo jer su mi na srcu, a neke jer su racionalna kupovina. Nisam od onih kojima je potreban veliki gepek i mnogo mesta na zadnjem sedištu. Volim malo bržu vožnju.

Bitno mi je da auto bude bezbedan, pouzdan i pregledan. Čitajući vaše tekstove zaključio sam da mi treba automobil sa atmosferskim benzinskim agregatom, jer ne bih prelazio više od 12000 km godišnje, a uglavnom bi to bile kraće deonice po gradu. Molim vas ako imate neki predlog da ga iznesete jer sam otvoren i za druge marke i modele.

Zanima me koji se sve atmosferski benzinci ugradjuju u A3 i Golf 6, kako su se pokazali u eksploataciji i kakva im je pouzdanost i dugovečnost? Isto to me zanima i za BMW-ov 116i. Za Auris-a i Civic-a mi je to poznato iz vaših tekstova, ali me zanima da li je Civic limuzina, zbog toga što se kod nas uvozila iz Japana, kvalitetnije izrađen auto od Civic hečbeka. Koliko su otprilike procentualno A3 i BMW skuplji za održavanje od ostalih modela koje sam naveo, i koji modeli najbolje drže cenu na tržištu.

Takođe me zanima da li je 14000 dinara ukupna cena potrage automobila i šta sve ona uključuje? Jer bih vas rado angažovao da mi pronađete automobil. Pronašao sam neke modele pa me zanima šta vi mislite o njima i da li su vredni tog novca koji se za njih traži. polovniautomobili  /putnicka-vozila/10657314/audi-a3  olovniautomobili /putnicka-vozila/10824729/audi-a3 Zamolio bih vas da izostavite prezime prilikom objave teksta. Unapred hvala i srdačan pozdrav.

DRAGI ČITAOCI, POŠALJITE I VI VAŠE PITANJE, I DOBIĆETE ODGOVOR KLIKNITE OVDE.

Pročitajte odgovore na neka od zanimljivih pitanja koje ste mi poslali:

Iskoristite vredne savete – Pitajte A.Todorovića

Majstori, majstori: zuji mi nešto u haubi!

Prostran auto za 4.500 evra – šta preporučujete?

Toyota Yaris ili Mazda 2?

G.Todoroviću: Eko pneumatici vrede ili ne?

Kako izabrati polovni automobil?

Kakav je Roomster u odnosu na Logan MCV?

Poređenje:Honda Jazz 1.4 i Civic 1.4

TESTIRALI SMO: Ford Focus 1.6 TDCi

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi gospodine hvala vam na zanimljivim pitanjima. Vaše ime neće biti objavljeno na sajtu. Dragi mi je što ste mi se obratili, jer nemate dovoljno znanja i informacija. Od velike pomoći mi je što ste naveli koje ste automobile vozili, pa mi je mnogo lakše da vam napišem odgovor.

Ako su vam Yaris 1.3 sa 99 KS i Clio 1.5 DCI sa 75 KS ali sa pristojno velikim obrtnim momentom slabi, verujem da će vam bilo koji atmosferski benzinac sa motorom od 1.6 litara biti slab. Istina Civic sa motorom 1.8 i 140 KS je bolji izbor, jer taj motor ima čuvenu V-Tec tehnologiju, motor je klasa za sebe, i nema baš tako mali obrtni moment iako je atmosferas. BMW 116i nema puno snage, ali je BMW iz 1.8 litara dobio koliko toliko dovoljno obrtnog momenta i to u kombinaciji sa odličnim menjačem, koji ima kratke prenosne odnose može koliko toliko zadovoljiti glad sa performansama.

VW Golf VI za 6.000 evra ne postoji u iole pristojom stanju. Kod nas dominiraju verzije sa TDI motorima, ali se uvoze i modeli sa TSI motorima, dakle radi se o turbo benzincima, koji imaju mnogo veći obrtni moment, od atmosferskih benzinaca.

Bitno vam je da auto bude bezbedan? Ako pročitate ovo pitanje, nekoliko puta, a potom pogledate rezultate kreš testa, možete zaključiti da BMW serije 1 sigurno nije najbezbedniji automobil koji možete kupiti za 6.000 evra, jer za taj novac možete kupiti mnogo veći, teži i bezbedniji Citroen C5 ili Volvo V50, na primer. Ali opet BMW serije 1 nudi mnogo više pasivne bezbednosti od Alfe 147 koja je prošla katastrofalno na kreš testu, ali koja se ne mokrom putu voze daleko lakše od BMW-a.  U prevodu, ni Alfa 147 ali ni BMW serije 1 nisu automobili koje bi ja preporučio početniku, ali sa Alfom 147 sa 1.9 multijet motorom možete itekako mnogo uživati u fenomalnim ubrzanjima.

Ali ja vas potpuno razumem! I ja obožavam BMW serije 1, i umalo nisam kupio sebi jedan pre nekoliko dana, i to je bio u pitanju ovaj najslabiji 116i, iako znam da za taj novac mogu da kupim mnogo bezbedniji automobil. Ali između vas i mene postoji jedna razlika. Ja sam prešao nekoliko miliona kilometara, učio sam vožnju od naših najboljih vozača, a vi niste to imali prilike. Rado ću vam pronaći solidan BMW 116i, ali morate da kontrolišete sebe i svoje želje u toku vožnje, izuzetno mnogo, i naravno uvek bez alkohola! I preporučujem da prve dve godine ne vozite BMW 116i po snegu i ledu makar imali najbolje zimske gume!

BMW serije 1 je ovako prošao na kreš testu, dobio je 5 zvezdica, ali ne i maksimalni broj poena, pogledaj VIDEO:

Definitivno nemate dovoljno vozačkog uskustva, i bilo koji auto sa snažnim motorom je za vas i sve ostale na putu, kada se vi nađete na putu veoma opasan. Naravno da je BMW mnogo teže ukoriti na mokrom ili zaleđenom putu, jer ima zadnju vuču i sportski podešeno ogibljenje. ESP pomaže puno ali malo više gasa, nedovoljno iskustva i vi slećete sa puta. Novac je samo vaš i ja ću vam BMW bez problema pronaći. Istina je sa modelom 116i nećete biti zadovoljni jer mnogo bolja međuubrzanja ima BMW 116d.

Pogledajte kako je Honda prošla na kreš testu, rezultat je prosečan (4 zvezdice), ali opet mnogo bolji od Alfe 147 (1,5 zvezdica).

Alfa Romeo 147 ima sjajne turbo dizel motore, upravljiva je, stabilna je, pa ima i dopadljiv dizajn ali je bezbednost jako loša, ona pasivna: Dobila je samo 1,5 zvezdicu!

DRAGI ČITAOCI, POŠALJITE I VI VAŠE PITANJE, I DOBIĆETE ODGOVOR KLIKNITE OVDE.

Pročitajte odgovore na neka od zanimljivih pitanja koje ste mi poslali:

Koji je najbolji polovni automobil?

Đorđe Soldo: Treba mi vaša pomoć

Ovlašćenim servisima se ne može verovati?

Naplaćuje prijatelj 20% od cene za pronalaženje automobila

Infiniti ili BMW GT?

Majstori, majstori: zuji mi nešto u haubi!

Prostran auto za 4.500 evra – šta preporučujete?

Toyota Yaris ili Mazda 2?

G.Todoroviću: Eko pneumatici vrede ili ne?

Kako izabrati polovni automobil?

Kakav je Roomster u odnosu na Logan MCV?

Poređenje:Honda Jazz 1.4 i Civic 1.4

TESTIRALI SMO: Ford Focus 1.6 TDCi

Testoviautomobila.rs: Da li je Ibiza bolja od Punta?

Otkrivamo vam zašto nije mudro ugraditi gas

Plivajući zamajac za Škodu košta 2 100 maraka?

Volvo