Najbolji polovni auto za 6.000 evra

Pošto čitam Vaše odgovore g.Todoroviću na razna pitanja, evo sličnog:
Imam dosta godina a malo vremena za popravku automobila, pa bih da me posavetujete o ovim automobilima da bih suzio izbog nakon cega bismo se dogovorili da mi pronadjete automobil. Auto koristim uglavnom od Zemuna do Grocke i nekoliko puta godisnje po Srbiji na relaciji 300-500 km godisnje. Komfor na zadnjoj klupi mi nije vazan jer uglavnom koristim prednja sedišta. Odgovara mi i benzinac i dizelas, bitno je da nije preveliki potrosač i da može da izadje uz Begaljičko brdo.

To je ono sto otprilike mene interesuje, molim Vas za misljenje o navedenim automobilima, da bih ja odlucio sta da tražite. Moj Mercedes A klase je 2010.godište (A 160) . Često se kvario, iako sam ga redovno održavao. Nadam se da će me Clio, Corsa ili neki drugi auto služiti znatno bolje, i da ću kupiti auto koji je kvalitetnije održavan.

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA (KLIKNITE OVDE)

Ime i prezime: Zoran
Mejl adresa: majst####@gmail.com
Telefon: 064/11###
Kada planirate kupovinu?: 3 do 4 meseca
Kakav auto kupujete?: Polovan
Koliko novca želite da potrošite?: 5500-6500€
Šta trenutno vozite?: Mercedes A160 benzin, 2010
Između kojih se automobila dvoumite?: Corsa, Clio, 207, 208, Citroen C3
Koliko kilometara godišnje prelazite?: Oko 10.000km
Da li biste platili da vam pronađem auto?: Da

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi gospodine, hvala vam na zanimljivim pitanjima. Verujem da ste odabrali jako loš primerak Mercedesa A klase, jer to nije automobil koji se često kvari, i koji treba zaobići. Naravno, da delovi za Mercedes nisu nimalo jeftini, čak i kada se radi o najmanjem Mercedes. A klasa  druge generacije ima relativno slab osnovni motor od 1.5 litara koji se ugrađivao u ovaj Mercedes, koji sa maksimalnim obrtnim momentom od 140 Nm pri 3.500 o/min radilice nije pružao neka ubedljiva ubrzanja, posebno jer je masa automobila oko 1.245 kilograma, što i nije baš tako malo. Opel Corsa 1.2 je teška 1.130 kg primera radi, pa sa slabijim motorom nude slične performanse kao teži i snažniji Mercedes. Naveli ste jako puno automobila, pet modela je u vašem užem izboru, i svi imaju neke svoje prednosti i mane. Ponuda navedenih modela je solidna na tržištu, ali nimalo vam neće biti lako da pronađete dobar primerak, naprotiv.

Nije lako odabrati otimalan motor za svaki auto, a posebno nije lako utvrditi koji je to model, koji ispunjava najviše vaših potreba. Mercedes sa 140 Nm nije mogao sa lakoćom da izađe uz Begaljičko brdo, ali kada prebacite ručicu menjača u stepen niže, i ovakav Mercedes ide. Ako niste bili oduševljeni međuubrzanjima ovog automobila, sumnjame da će neki benzinac manje radne zapremine i sa manje obrtnog momenta moći da ispuni vaša očekivanja. Vas može da zadovolji samo dizel, i po pitanju performansi i po pitanju međuubrzanja, koja su realno bitnija od ubrzanja. Obrtni moment je čak važniji od snage motora, posebno na usponima, i kada ubrzavate.

Obrtni moment je proizvod sile i udaljenosti mesta delovanja sile od ose rotacije. To znači da radilica motora koji ima duži hod klipa ima veći obrtni moment od motora iste radne zapremine koji ima manji hod klipa. Time motor sa kraćim hodom po pravilu postiže više obrtaja od ovog prvog.

Zamislite ključ za skidanje šrafova na točkovima. Što dužu polugu imate to će vam posao odvijanja biti lakši (što duži to bolje) jer ćete istu silu primenjivati na većoj udaljenosti od ose rotacije (šrafa). Ova se udaljenost zove “krak sile”, a ono što pri odvijanju primenjujete na šrafu zove se “moment” (jedinica: Nm).

Snaga motora, bitna je da bismo znali koliko će automobil ići brzo. Obrtni moment nam je potreban da bi znali kada će taj automobil ići brzo, odnosno on nam je bitan za međuubrzanja, i ubrzanja.

Obrtni moment vozaču je najviše bitan kada je preticanje u pitanju – povlačenje vozila. Takođe je i važno da maksimalni moment bude na što manjem broju obrtaja, jer se time izbegavaju visoki obrtaji, veće trenje i veća potrošnja.

 

OVO JE UVODNI DEO ODGOVORA.

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA (KLIKNITE OVDE)

DRAGI ČITAOCI, POŠALJITE I VI VAŠE PITANJE, I DOBIĆETE ODGOVOR KLIKNITE OVDE.

Pročitajte odgovore na neka od zanimljivih pitanja koje ste mi poslali:

Kia ili Volvo, možda Scenic?

Nekim ljudima ne treba prodati automobil!

Najbolji auto za 3.000 evra

Iskoristite vredne savete – Pitajte A.Todorovića

Majstori, majstori: zuji mi nešto u haubi!

Prostran auto za 4.500 evra – šta preporučujete?

Toyota Yaris ili Mazda 2?

G.Todoroviću: Eko pneumatici vrede ili ne?

Kako izabrati polovni automobil?

Kakav je Roomster u odnosu na Logan MCV?

Poređenje:Honda Jazz 1.4 i Civic 1.4

TESTIRALI SMO: Ford Focus 1.6 TDCi

 

Volvo