Najboljiauto.com: Allianz i BMW su nacistički brendovi?

Uspon Adolfa Hitlera nije došao preko noći. Kao što neki tajkuni u Srbiji finansiraju SNS, tako su velike fabrike podržale Hiltera u svom naumu. Među prvima su bili Porsche i BMW, brendovi koji volite, i čije automobile vozite. Svakako, nacistički cilj da se Jevreji istrebe iz Evrope, je široko bio prihvaćen u Evropi, od Francuske do Poljske, od Holandije do Italije, pa danas prizvuk nacistički brend nema negativan prizvuk, jer mnogi od onih koji poseduju BMW, VW ili Mercedes u Evropi mrzi jevreje. Šta mislite zašto je Lexus tako uspešan u Americi, a nije u Evropi? Teške teme, sa istinom koja pogađa pravo u centar. Svakako, klanjajte se vi BMW-u i Mercedes, ali znajte da su sadašnji vlasnici BMW-a naslednici nacističkih lidera. Nacisti naravno Americ nakon velikog rata nisu smetali, čak su ih štitili. Smetali su Americi Rusi, kao što im i danas smetaju, ometajući njihove imperijalističke planove.

Hrvatski portal Jutarnji.hr je ovoj temi posvetio čitav tekst, pa pročitajte jedan njegov deo na portalu Najboljiauto.com:

SS-ovci u uniformama Huga Bossa u BMW-ima su dolazili do logora sa Siemensovim plinskim komorama za koje je plin proizvodio Bayer, dok je Porsche gradio supertenk. Velike i slavne nemačke kompanije koje vladaju današnjim tržištima decenijama su brižno skrivale svoju neslavnu ulogu u doba nacizma. No, mračna prošlost saradnje sa Hitlerom polako izlazi na videlo.

Verojatno nema osobe u zapadnom svetu koja barem jednom u životu nije popila Aspirin, kao što će se teško pronaći ona koja nije probala Coca-Colu. Mnogi imaju Volkswagenove, Opelove, Fordove ili BMW-ove automobile, neki nose Hugo Boss odela i koriste IBM-ove računate, možda su osigurani kod Allianza, a u pauzi pojedu neki Nestleov proizvod.

Ali tek retki razmišljaju o tome ili uopšte znaju da su te kompanije samo neke od onih koje su lukrativno poslovale sa nacističkim režimom, mnoge i tokom rata, kada su čak kao radnu snagu koristile ratne zarobljenike i prisilne radnike iz okupiranih zemalja. Bez podrške vlasnika pojedinih navedenih kompanija, Adolf Hitler možda nikad ne bi ni zasjeo na vlast.

Među kompanijama i industrijalcima iz Nemačke koji su ostavili najdublji trag u nacističkom režimu jedan od najuticajnijih bio je Ferdinand Porsche. Sastao se s Hitlerom 1934. godine kako bi utanačili detalje razvoja “narodnog automobila”, Volkswagena, za koji je nemački Führer tražio da bude aerodinamičan, kao Buba.

VW, Allianz, Adidas…

Tako je pre Drugoga svetskog rata rođen danas kultni automobil, a tokom rata, kada se Porsche prebacio na dizajniranje i proizvodnju tenkova i dugih vojnih vozila, smatra se da su četiri od pet radnika koji su radili u njegovim fabrikama u Stuttgartu i Wolfsburgu bili prisilni radnici. Ferdinand je navodno imao direktnu liniju prema Heinrichu Himmleru, kad god bi mu zatrebalo još radne snage iz logora.

Direktnu vezu sa koncetracionim i logorima smrti imala je još jedna kompanija – osiguravajući kuća Allianz. Budući da je šef Allianza Kurt Schmitt bio Hitlerov ministar ekonomije, dobili su praktički monopol na osiguranje u državi, a to je išlo tako daleko da su osiguravali sve zgrade i zaposlenike Auschwitza. Nakon Kristalne noći 1938. godine, velikoga koordiniranog pogroma Jevreja širom Reicha, premije za uništenu jevrejsku imovinu Allianz je isplatio Trećem Reichu. Štaviše, Allianz je osiguravao imovinu oduzetu Jevrejima koji su bili slani u logore, ali nakon rata odbijao je isplatiti polise životnog osiguranja za one koji se iz logora nikada nisu vratili. Razlog? Krajnje ciničan i groteskan: nepostojanje smrtovnice, kao da su ih SS-ovci izdavali na ulazu u plinske komore. Pročitaj više na sajtu Najboljiauto.com (klikni ovde).

Pošaljite i VI PITANJE (KLIKNITE OVDE).

G.Todoroviću preporučite mi karavan za 4.000€

Oštetio sam felnu u žešćo

Plivajući zamajac: sve prevare vašeg m

j rupi: sad se čuje tup zvuk

Pitali ste A.Todorovića: Grande Punto 1.2 Vs Clio 3 1.2 16V?

Renault Capture ili Škoda Yeti?

Remont plivajućeg zamajcaajstora

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA

Testoviautomobila-RS-LOGO

Volvo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.