Najpogodniji auto za početnika je?

Pitanje: Poštovani g. Todoroviću, pošto vidim da pišete i pomažete neiskusnim vozačima, nadam se da ćete mi pomoći u izboru modela. Imam dozvolu godinu dana, i smatram da sam dobar vozač. Poštujem ograničenja brzine, i sve ostale propise. Meni se najviše dopada Smart, ali svi mi savetuju da kupim malo veći automobil, na primer VW Polo. Vozio sam i Grande Punto sa dizel motorom, auto ide fantastično, čini se da je to bolji izbor od benzinca. Majstor mi kaže da kupim FIAT sa 1.2 motorom. Koji je auto najpogodniji za početnika poput mene?

Ime i prezime: Milutin Jeremić
Trenutno vozim: povremeno očev Peugeot 307
Godišnje prelazim: 10.000 km
Želim da potrošim: oko 4.000€
Vaši favoriti (modeli koje biste kupili): VW Polo 1.4 16V, Seat Ibiza, Fiat Grande Punto 1.2

Odgovar Aleksandar Todorović: Poštovani g. Jeremiću hvala vam na zanimljivom pitanju i poverenju. Postavaili ste mi jako teško pitanje, i veoma je nezahvalno da vam preporučim samo jedan model, jer nije bitno samo kako je jedan automobil prošao na kreš testu, već je jednako važno koliko je stabilan, upravljiv, koliko dobre kočnice ima. Smart zabravite.

Ukoliko ste savladali tehniku vožnje i ostvarili minimalnu rutinu u vožnji, izborom dobrog automobila bićete još sigurniji na putu. Imajte u vidu da se iskustvo ne stiče preko noći i da je najkritičniji period za novopečene vozače do godinu dana po dobijanju dozvole, jer tada verovatno pomisle da su ovladali vozilom u potpunosti. Dobro je što bar povremeno pozajmljujete automobil od oca, jer time nastavljate da upotpunjujete malo znanja koje ste stekli u auto školi. Budite spremni na greške drugih vozača, kao i na agresivno i bahato ponašanje velikog broja učesnika u saobraćaju.

Modeli koje ste naveli spadaju u grupu pravih vozačkih automobila, a to se posebno odnosi na Fiat Grande Punto i Seat Ibizu. Italijanski automobil je daleko najmoderniji automobil od navedene trojke i ima najčvršću karoseriju. Na uglednom EuroNCAP kreš testu, VW Polo i Seat Ibiza prošli su solidno, sa 28 i 26 poena i četiri zvezdice, ali je Grande Punto daleko bolji sa 33 poena i u odnosu na nemački i španski automobil nudi veće šanse za preživljavanje.

Dinamički testovi pokazuju da Ibiza donekle može da se nosi sa italijanskim besteselerom, dok su kod VW Pola “bore” mnogo vidljivije, jer podupravlja ranije od ovih modela sa sportskim trimom. Fiat ima i direktniji servo upravljač koji je, zahvaljujući čuvenom City režimu, izuzetno pogodan za manevrisanje gradom i uvek dosadno parkiranje. Svi automobili imaju dobre kočnice, koje su dosta dugo rezistentne, pa i nakon desetak oštrih kočenja nude dovoljno kratke zaustavne puteve.

Za oko 4.000€ možete kupiti navedene modele sa solidnom opremom.

Fiata Grande Punto sa slabim agregatom od 1,2 litra i 65 KS (koji ima 8 ventila) ne mogu da preporučim, a benzinac od 1.4 ltiara je mnogo žedan, a nedovoljno elastiačn. Ako kupujete Grande Punto odaberite 1.3 Multijet motor. Dok kod Seata, odnosno Volkswagena može računati na 85, odnosno 80 KS iz proverenog agregata od 1,4 litara sa 16 ventila, koji raspolaže sa pristojnim obrtnim momentom od 132 Nm (Fiatov motor 1.2 raspolaže sa samo 102 Nm, dok je 1.4 zaista redak). Kao rezultat, Ibiza 1.4 16V do brzine od 100 km/h iz mesta mirovanja stigne za 11,9 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 180 km/h. Ubrzanje Grande Punta 1.2 je 14,5, a VW Pola 1.4 16V 12,2 sekunde. Italijanski automobil sa navedenim agregatom ne može brže od 155 km/h, ali sa vašim iskustvom nije ni preporučljivo, ni mudro da bezglavo jurite auto-putem. Grande Punto 1.2 u proseku troši samo 7,0 litara benzina, dok konkurencija popije oko jedan litar više goriva, jer ima i veći motor. Međutim, prilikom preticanja dobro će vam doći elastičniji motor u Seatu, odnosno VW-u. VW-ov motor 1.2 je jednako slab, čak ima i cilindra manjka u odnosu na FIAT-ov motor.

Na kraju, morate imati u vidu da su troškovi održavanja ovih modela prilično izjednačen. Jedina (i velika) razlika postoji pri kasnijoj prodaji. VW Polo je šampion na ovom polju, jer ne samo da odlično drži cenu, već i lako nalazi put do kupaca. Grande Puntu i nije tako lako, ali je kod nas ipak prilično popularan, pa verujem da će i ovaj model brzo menjati vlasnike. Na kraju, Ibiza je model koji nudi najmanje bezbednosti i kasnije ju je najteže prodati, jer naši kupci još uvek nisu spoznali da Španci prave solidne automobile. Lično imam najviše sklonosti ka Ibizi, ali ja imam mnogo kilometara iza sebe. Smatram da je Grande Punto sa 1.3 multijet motorom najbolji izbor. Majstor vas savetuje pre svega sa ekonomske strane, ali sumnjam da shvata koliko je opasno preticati sa tako slabim motorom. Konačna odluka je, naravno, na vama.

Da biste postavili pitanje i pogledali postojeće odgovore, posetite sajt Najboljiauto.com/pitajte

DRAGI ČITAOCI, POŠALJITE I VI VAŠE PITANJE, I DOBIĆETE ODGOVOR KLIKNITE OVDE.

Pročitajte odgovore na neka od zanimljivih pitanja koje ste mi poslali:

Menjam kola na 2 godine

Polovni automobili: Civic ili S60?

Yaris, Jazz ili C3?

Polovni Sandero za preporuku ili ne?

Koji polovnjak za 800€?

Audi A4 3.0 TDI ili 2.0 TFSI?

Uporedite mi Civic i Auris sa Accordom

Šta kupiti za 8.000 evra?

Polovna Škoda Yeti 1.2 TSI dobra kupovina?

Pitanje iz Hrvatske: Astra H Vs Focus II

Pitanje iz Splita: Da li Volvo XC60 vrijedi 39.000 evra?

Focus, Astra H ili Grande Punto?

Peugeot 308 sa motorom 1.6 VTi nije za preporuku?

U paklu sam: Koji karavan da kupim za 7000€

Pitanje iz Splita: Volvo XC60 je zaista toliko dobar?

Polovni automobili: Fabia, Yaris, Jazz

Polovan BMW X3 ili Corolla 1.6?

Šta kupiti: Nov Sandero ili polovan auto?

Dopada mi se Zafira i C-Max: Koji je bolji?

Đorđe Živković: Izgleda da je nameštena priča oko VW-a

Sa “konja na magarca”: Astru H menjam za Audi A3

G.Maksimović: Hvala vam g.Todoroviću na odgovorima koji su bili presudni za izbor Forda

G.Branislav Ilkić: G.Todoroviću jako ste mi puno pomogli pri izboru automobila

Iskoristite vredne savete – Pitajte A.Todorovića

Da li moj Peugeot 307 2.0 HDI 90 KS ima plivajući zamajac?

Testoviautomobila.rs: Da li je Ibiza bolja od Punta?

Otkrivamo vam zašto nije mudro ugraditi gas

Plivajući zamajac za Škodu košta 2 100 maraka?

Koji polovan auto odabrati: Scenic ili Accord?

Alfa Romeo 159 nije Best Buy – Scenic možda jeste

Koji auto preporučujete za 3.500€?

Da li preporučujete 406 Coupe sa dizel ili benzinskim motorom?

Šta da kupim: Logan, Fabiju ili Merivu?

Najbolji auto za 10.000€: šta preporučujete?

Kakav je auto Citroen Xsara Picasso?

Šta da kupim: Logan, Fabiju ili Merivu?

Testoviautomobila-RS-LOGO

Koliko košta g.Todoroviću da mi nađete auto?

Polovni automobili: Šta kupiti za 6.500 evra?

Yaris, Jazz ili C3?

Polovni automobili: Civic ili S60?

Volvo