Ovoliko košta gorivo u regionu

One koji svojim automobilom krenu na more, na primer u Bugarsku, mogu da očekuju dobar autoput od Sofije sve do Crnog Mora. Niže cene hrane, sokova, sladolera za tri puta u odnosu na one u Grčkoj ili Crnoj gori, a i cene goriva su u Bugarskoj 1,1 evra što je mnogo niže od 1.6 evra u Grčkoj, na primer. Ovih dana mnogi Srbi planiraju da krenu put Grčke, ali može dočekati novi rat u Kumanovu. Makedonske agencije prognoziraju da sledi albanska odmazda. Da li vam treba takav odmor u put kroz Makediniju? Izgleda će opet profitirati Crna Gora, koja ostaje bez turista iz Rusije, pa će i zbog toga cene morati da budu znatno niže. Uostalom, možete da provedete odmor na Tari, Zlatiboru ili Kopaniku, i da napunite baterije, a bogami stomake, umesto da dobijate opekotine na plažama po moru.

Foto: Aleksandar Todorović

Šta je to oktanska vrednost?

Testoviautomobila-RS-LOGO

 

U Bosni i Hercegovini i za litar bezolovnog benzina i dizel goriva potrebno oko 1,07 evra. Najpovoljnija cena goriva u Evropi je, naravno, u Rusiji, gde je za litar potrebno nešto više od pola evra. U ovoj zemlji za litar bezolovnog benzina treba platiti oko 0,57 evra, a dizela oko 0,55 evra.

Najskuplje je gorivo u najrazvijenijim evropskim zemljama, pa recimo vozači u Holandiji za litar bezolovnog benzina moraju da plate oko 1,73 evra, dok je dizel gorivo najskuplje u Velikoj Britaniji jer litar košta 1,7 evra. Naravno, njihove plate su bar deset puta veće od naših plata, ali koliko nam je uspešna Vlada Srbije, toliko su nam i koverte tanke.

Kad je dizel gorivo u pitanju, najpovoljnija je cena u nestabilnoj Makedoniji jer je litar oko 0, 92 evra. Cena goriva u Srbiji, slobodno se može reći, smestila se u sredinu, kad je region u pitanju, odnosno nije ni najviša ni najniža. Za litar bezolovnog benzina u našoj zemlji je potrebno oko 1,18 evra, a dizel goriva oko 1,24 evra. Mi smo jedina država u regionu gde je dizel skuplji od benzina. Potrošnja benzina u Srbiji iz meseca u mesec drastićno pada.

Kvalitet benzina u Srbiji je jedna od najgorih u regionu. Cene goriva u Mađarskoj gotovo da su identične, jer litar bezolovnog benzina košta oko 1,20 evra, a dizela oko 1,21 evro, ali je tamo gorivo mnogo kvalitetnije. a slično je i u Rumuniji ali je tamo cena viša – litar bezolovnog benzina košta oko 1,30 evra, a dizela oko 1,29 evra.

Dakle, razlike u ceni goriva postoje, ali računica kaže da u vašem novčaniku nikada neće biti para, jer i ako sipate jeftinije gorivo, vozićete brže, pa će vas na kraju vožnja do odredišta koštati isto.

Kako god da okrenete, kriza sve jače lupa na vrata, oni koji imaju novca za more, ne razmišljaju puno o ceni goriva, jer ionako tamo idu da potroše pare.

Šta je to oktanska vrednost?

 

petrol_logo

Volvo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.