Pitajte A.Todorovića: Koje ulje da kupim?

Pitanje: Poštovani g.Todoroviću, ima Golf IV 1.6 benzinac, dobro me služi, sipam u njega ELF EXCILLUIM NF 5W-40, da li je to dobro ulje? Želim da poćnem da kupujem neko domaće ulje, jer želim da podržim neku domaću fabriku. Koje mi sprsko ulje preporučujete? Vladimir Jocić.

Odgovara Aleksandar Todorović: Gospodine Jociću, shvatam ja vaše želje, namere, i shvatam da želite da budete patriota. U Srbiji se proizvode ulje solidnog kvaliteta, ali da li im kvalitet toliko varira koliko se tvrdi, to već ne znam, nemam relevantne podatke. Elf je kompanija, koja je jako moćna, i koja ulaže milione, i milione evra u razvoj novih ulja, i svoj imidž i rejting je gradila decenijama.

Ja podržavam domaće proizvode, ali samo kada su kvalitetni i dobri. Šta ja ili vi imamo od toga da tajkun sa sprskim imenom i prezimenom proizvodi loš proizvod a ja ga preporučujem kupcima? Fiat 500L je automobil koji je napravljen od delova koji se proizvode u Srbiji, osim motora i menjača, pa je odnos javnog mnenja prema ovom modelu jako loš.

Ono što morate da razumete jeste sledeće: kontinuirana proizvodnja kvalitetnih proizvoda u Srbiji je još uvek retkost. Jedna serija je dobra, tri serije su loše, i tako u krug. Ako ulje ima viskozitet 5W-40 onda bi i trebalo da ga ima uvek. Ono što piše na pakovanju često se pokazuje da u praksi nije tačno. Ne znam da li prodajte ulje Fenix, niti mi je poznato da zadovoljava kvalitete koje su propisana ne tržištu EU. Ja lično u svoj automobil sipam najkvalitetnije, i najskuplje ulje koje mogu da pronađem, jer nemam novca da kupim nov auto. Od izbora ulja, i intervala zamene umnogome zavisi koliko će vas vaš motor dobro služiti.

To vam je kao sa mlekom, truju nam decu kancerogenim materijama, i šta sad ja treba da kupujem mleko u Srbiji. Na svu sreću ne kupujem mleko u Srbiji već godinamagu, jer ovo što se kod nas prodaje nije ni hleb, ni mleko, ni gorivo, ni ulje, već nižerazredni kvalitet. Mislim da je veći patriotizam ovo što ja radim, a ne ono što vi želite da radite, jer nije poenta da podržavamo ono što je loše.

Motiv svakog kupca u Srbiji treba da bude da za svoju crkavicu od plate kupi što je moguće kvalitetniji proizvod. Ponajviše zbog toga šta naše inspekcije, naša Vlada, i Minstarstva ne rade svoj posao. Kad budemo imali uređenu pravnu državu, kad inspektori budu radili svoj posao, umesto da na televiziji piju kancerogeno mleko sa osmehom, e onda ćemo imati i provereni kvalitet proizvoda na tržištu. Ni najgorem neprijatelju ne bih preporučio da kupi ulje proizvođača koji nema svetski kvalitet proizvoda. Danas su motori jako sofsticirani, i traže jako efikasno podmazivanje. Gorivo nam je jako loše, pa još ako u automobil sipamo loše ulja šta smo uradili? PETROl nudi kvalitetno gorivo u Srbiji, kao i MOL, ali širenjea MOL-a i PETROL-a ide jako sporo, već znate zašto, ili je potrebno i to da vam razjasnim?

Moj vam je savet, pošto imate Golf u godinama, kupujete najkvalitetnije ulje, mislim da je Castrol bolje, ali je i Elf dovoljno kvalitetno za vaš auto, važno je da kupujete i originalan filter za ulje, to je najvažniji filter na automobilu, a ne košta milijardu. Menjajte ulje na 5 000 km, odnosno na 7 500 km ako auto vozite uglavnom na otvorenom putu, uvek ga menjajte na godinu dana, ili još bolje na 11 meseci, najbolje pre zime, i minusa, jer je tad motoru najpotrebnije ulje dobrog kvaliteta, a ulje gubi svoja svojstva tokom rada motora, jer se “blago” obogaćuje sa gorivom tokom vremena, posebno u uslovima gradske vožnje, kada motor ne radi kako treba, niti ima vreman da se zagreje u hladnim danima, pa je pritisak ulja daleko ispot otimalnog broja.

Testoviautomobila-RS-LOGO

Saveti: Potrošnja ulja u motoru

Najlepše hostese: JEEP BG sajam 2015.

Na sajmu automobila u Beogradu kamata 0%

BG sajam 2015.: Premijera Hyundai i20

Abarth u prodaji u Beogradu: Autokuća Kole

Volvo

4 komentara

  1. Dragoslav

    Pasat 2.0 b3 16v gt, koristim mineralno ulje 15/40 i auto trosi ulje, interesuje me koje je pravo ulje za njega i koje gradacije? Hvala unapred…

  2. ivica

    Zdravo Aleksandre imam bmw 325i e46 2004 godiste hocu da menjam ulje castrol sta ima veze izmedju longlife 01 i 04 hvala unapred pozdrav

  3. @Ivica
    Moj vam je savet, da kad već nemate novca da održavate BW u ovlašćenom servisu, jer su cene takve, da ptpada kosa sa glave, ali to je bmw, onda bar kupute orignalno BMW ulje i originalni filter ulja, jer tako produžavate životni vek motoru. BMW-ovi benzinci posebno traže ulje vrhunskog kvaliteta. I menjajte ulje na 7.500 km.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.