Polovni automobili: Šta kupiti za 1.000 evra?

Kupovina automobila za 1.000€ je uglavnom prava noćna mora. Izbor je veliki. Trebaće vam jako mnogo vremena da pronađete auto koji nije za generalni remont.

Pitanje: Poštovani g.Todoroviću čitam sve vaše tekstove i vaši saveti su prilikom izbora polovnog ili novog automobila izuzetno korisni. Ja sam naveo moje favorite a vi mi ukažite na pojedine sličnosti i razlike kao i vaš savet šta je najbolje.

Uporedite mi Civic, Mazdu 3 i Auris sa Accordom

autoveb_com_logo

Meni je važno da auto malo troši, jer prelazimo 30.000 km godišnje (auto će voziti i moja devojka). Imam utisak da svi oko mene voze kao ludi i da kod nas vozači veoma slabo poštuju propise, pa bi želeo da kupim što je moguće bezbedniji automobil. Pored toga želim da auto bude maksimalno stabilan i upravljiv i da ima što bolje kočnice. Koji je auto najpogodniji za mene i moju devojku koja je početnik? Prodao sam Jugo 45 nedavno, imao je ugrađeni gas, koji mi je stalno pravio probleme. I ja i devojka radimo na crno, nismo kreditno sposobni. Odvojili smo 1.000 € za auto, i 200 € za servis. Dakle koji mi auto preporučujete?

aca-mazda

Odgovara Aleksandar Todorović: Neki automobile dele po klasama, oni drugi, racionalniji po cenama, ali ima i onih koji upoređuju samo modele sličnih performansi. Clio II po dimenzijama pripada B segmentu, kao i Citroen Saxo, odnosno Peugeot 106, ali je i primetno savremeniji automobil. Kada uporedimo dizel agregate navedenih modela, mnogo je moderniji, snažniji i elastičniji onaj Renaultov. Ali je on skuplji za održavanje.

U Saxo i Peugeot 106, ugrađivao se još tada zastareli, atmosferski dizelaš od 1,5 litara i 55 KS, koji je prilično napregnut. Slabašni motor raspolaže sa samo 95 Nm obrtnog momenta, i to tek na 2.250 o/min, tako da je više nego nužno birati pravi stepen prenosa prilikom preticanja.

Slaba elastičnost agregata ima za posledicu činjenicu da na ubrzanja u petom stepenu prenosa valja zaboraviti, i da je potrebno zaista veliki zalet da bi se dohvatila maksimalna brzina od 157 km/h. Sa ovim motorom, francuzi do brzine od 100 km/h iz mesta mirovanja stižu za 19,0 sekundi, što je jedva malo bolje od Juga 45.

KOMPLETAN ODGOVOR PROČITAJTE NA MOM DRUGOM PORTALU AUTOVEB.COM (KLIKNITE OVDE)

Koji auto za 1.000 evra?

autoveb_com_logo

Volvo