Presvlake za sedišta sa air bag-ovima opasne ili ne?

Pitanje: Poštovani gospodine Todoroviću, imam jedno jako zanimljivo pitanje. Nadam se da možete da mi rešite ovu nedoumicu. Pokušao sam da pronadjem odgovor na pitanje da li je preporučljivo postaviti presvlake na sedišta u automobilu u koja su ugradjeni airbag-ovi. Interesuje me da li se na taj način ugrožava funkcija samih air bag-ova jer u tom slučaju presvlake sprečavaju njihovo pravilno aktiviranje u slučaju nezgode. Pored toga rekao bih da air bag u može i da povredi putnika ako se pravilno ne otvori. Odgovor na ova pitanja nisam uspeo da pronadjem na internetu pa vas stoga molim da mi pomognete. Automobil koji ja posedujem i za koji zelim da nabavim presvlake je Chevrolet Cruze 2.0D LT+. Srdačan pozdrav Marko Prodanović.

Testoviautomobila-RS-LOGO

 

Odgovara Aleksandar Todorović: Gospodine Prodanoviću, nije preporučljivo da stavaljte presvlake preko vazdušnih jastuka. Vazdušni jastuci za zaštitu od bočnog udara su smešteni u prednjim sedištima i, u slučaju bočnog udara, naduvavaju se radi zaštite putnika. Vazdušne zavese su smeštene iznad prozora radi zaštite putnika na zadnjim sedištima od bočnog udara. Dakle, presvlake ometaju rad vazdušnog jastuka. Inače, air bag uvek povređuje putnika kada se otvori, nekada prođete samo sa modricama, a nekad sa prelomom nosa. Želim vam da to nikada u životu ne doživite. Osim toga od siline praska, ostaće ti gluvi na nekoliko minuta. Svakako, važno je da vam vazdušni jastuk spasi život.

Foto: Aleksandar Todorović

Besplatna pitanja Testoviautomobila RS DSCN0223Vazdušni jastuk vozača je smešten u upravljaču dok je vazdušni jastuk suvozača smešten u instrument tabli i veći je jer je udaljeniji od suvozača. Naduvavaju se uz pomoć eksplozivnog punjenja kada senzori otkriju jači udarac. Namenjeni za upotrebu zajedno sa sigurnosnim pojasevima. Američka institucija za zaštitu u saobraćaju National Highway Traffic Safety Administration je izračunala da u SAD na 1.000 osoba kojima je vazdušni jastuk spasio život, dolazi 57 onih koji bi još živeli da nisu doživeli bliski susret sa njim. Kako je moguće da jedan sistem koji je napravljen sa namerom da spašava ljudske živote, može da bude smrtonosan? Kada dođe do sudara kod koga se aktivira vazdušni jastuk, on se putem kontrolisane eksplozije u deliću sekunde puni sa preko 100 litara vazduha. Samo na taj način on može da probije oplatu kojom je prekriven i pravovremeno da dočeka i zaštiti putnike.

Za putnike koji su vezani sigurnosnim pojasom i nalaze se na pravom rastojanju od vazdušnog jastuka, on pruža efikasnu zaštitu. Ali to isto ne važi za putnike koji u trenutku aktiviranja vazdušnog jastuka ne sede pravilno na svom mestu ili mu se nalaze preblizu. Tada on može da predstavlja i smrtnu opasnost, jer zbog svog eksplozivnog širenja kontakt sa njim liči na udarac maljem, što može da dovede do teških povreda, kao što su fraktura lobanje i prelom vrata. Naročito su ugrožena mala deca koja sede u tzv. Reboard-dečjim sedištima koja se montiraju na suvozačko sedište okrenuta nasuprot smeru kretanja vozila. Neki proizvođači automobila su zato već počeli da ugrađuju mogućnost isključivanja suvozačkog vazdušnog jastuka preko odgovarajućeg tastera, što najčešće ne spada u serijsku opremu vozila.

Da bi se ovakve nezgode ubuduće izbegle, automobilska industrija punom parom radi na inteligentnim sistemima koji će senzorima nadzirati unutrašnjost vozila. U Siemens VDO Automotive-u se mozga oko mehanizma koji pomoću 3D-kamere i senzora za težinu u sedištima treba da prepozna da li i u kom položaju se putnici nalaze na sedištima. Kod krupnih i teških osoba sistem inicira vazdušni jastuk sa punim intenzitetom, a kod lakših osoba slabije. Ukoliko putnik ne sedi u ispravnom položaju, eksplozivno punjenje vazdušnog jastuka se pali sa zadrškom da ne bi ugrozilo putnika.
Što se održavanje sedišta, higijene tiče, danas imate ogroman izbor kozmetike, specijalnih šampona, i raznorazne hemije za pranje, čitajte samo uputstva, i budite umereni sa koriščenjem hemije.

DRAGI ČITAOCI, POŠALJITE I VI VAŠE PITANJE, I DOBIĆETE ODGOVOR KLIKNITE OVDE.

Pročitajte odgovore na neka od zanimljivih pitanja koje ste mi poslali:

Iskoristite vredne savete – Pitajte A.Todorovića

 

Da li moj Peugeot 307 2.0 HDI 90 KS ima plivajući zamajac?

 

Testoviautomobila.rs: Da li je Ibiza bolja od Punta?

Otkrivamo vam zašto nije mudro ugraditi gas

 

Plivajući zamajac za Škodu košta 2 100 maraka?

 

Koji polovan auto odabrati: Scenic ili Accord?

 

Alfa Romeo 159 nije Best Buy – Scenic možda jeste

 

Koji auto preporučujete za 3.500€?

 

Da li preporučujete 406 Coupe sa dizel ili benzinskim motorom?

Šta da kupim: Logan, Fabiju ili Merivu?

Najbolji auto za 10.000€: šta preporučujete?

Kakav je auto Citroen Xsara Picasso?

Šta da kupim: Logan, Fabiju ili Merivu?

Da li je BMW 320d bolja kupovina od Passata?

Volvo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.