Pripremite auto za leto

Veliki broj vozača proverava tehničku ispravnost autobila prvenstveno pred neka duga putovanja, pošto se sada nalazimo u takvom periodu kada se kilometri mogu meriti na hiljade, smatram da je potrebno da ovim tekstom informišem one manje iskusne vlasnike automobila.

Ono što savetujem vozačima je da nikada ne servisiraju vozila neposredno pred put, to bi trebalo da urade 20 ili 30 dana pred putovanja, kako bi – ukoliko se pokaže neka neuspešnost u samom servisiranju, ukoliko zamena dela uzrokuje kvar na trećem delu – mogli imati dovoljno vremena da taj drugi nastali kvar otklone i na taj način smanje rizik i povećaju svoju bezbednost. Kad je auto star, dotrajao – sa mnogo kilometara – po pravilu jedna kvar ide ruku pod ruku sa drugim kvarovima. Samo dolivanje ulja u motor pred put i balansiranje točkova prosto nije dovoljno ako želite da budete mirni.

Piše: urednik Aleksandar Todorović

Dušan Sremčević: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 105000000250737463 AIK Banka Aleksandar Todorović

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!

Kako najbolje održavati automobil?

F.Stojković: Preporučujem Todorovića!

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 105000000250737463
AIK Banka Aleksandar Todorović

Dušan Sremčević: Aleksandar Todorović je profesionalac!

I.Jevtić: Hvala vam g.Todoroviću za odličan auto!

Jorgačević: G.Todoroviću odličan je Picasso koji ste mi našli!

 

Kad ste uradili veliki servis?

 

Pre puta na more ili neko duže putovanje, morate  prvo da utvrdite kad ste uradili veliki servis. Kupili ste auto pre godinu dana? Zamenili ste samo ulje, filtere i sredili ono što je na trapu lupalo. Kupilite ste nove gume? Zamenili akumulator, auto vas služi, motor lepo radi i mislite da je sve u najboljem redu? A da li je vlasnik koji vam je prodao auto, ili auto plac odradio veliki servis pre nego ste vi kupili taj auto? Imate li pouzdan dokaz za to? Servisna knjižica se lako ispečatira, i kupuje se lažna sa naizgled originalnim pečatima za 20 evra. Ovo nikako nije mit nego istina. Zbog toga je mudro da ako želite da budete mirni, posebno ako putujete hiljadu i više kilometara da odradite napokon taj veliki servis. On se radi na 80.000 km ili 4 godine.

 

Na velikom servisu se menja i pumpa za vodu. Motor prilikom svog rada oslobađa veliku količinu toplotne energije. Da bi zadržao normalnu radnu temperaturu, potrebna je rashladna tečnost. Pumpa za vodu služi da protok rashladne tečnosit bude dovoljno efikasan da ne dođe do pregrevanja motora.za hlađenje motora. Kako da znate kada je vreme za zamenu pumpe za vodu, koja je jedan od najvažnijih delova u sistemu hlađenja vozila? Moj vam je savet da je menjate ako je starija od 5 godina, jer toliki je njen radni vek.

Ako pumpa ne radi više efikasno, primetićete porast temperature motora, najčešće na pokazivaču na kontrolnoj tabli ili aktiviranjem crvene lampice za temperaturu motora (Opel, BMW). Ako nakon startovanja motora čujete kloparanje iz prostora za motor, to može biti loš ležaj. Pre nego što dođe do pregrevanja motora, obično se primeti kako pumpa propušta.
Mogući znaci neispravne pumpe za vodu su: vrela pumpa, vidljivo curenje ispod pumpe i lokve antifriza na parkingu, sumpurast miris, piskav zvuk iz motora i potreba za čestim dosipanjem rashladne tečnosti. Drugi znaci kvara su labavi i istrošeni ležajevi. Kako biste proverili njihovu ispravnost, isključite motor i pokušajte da pokrećete ventilator napred i nazad. Pomeranje između ventilatora i pumpe za vodu pokazuje da su ležajevi izlizani i da je pumpu za vodu potrebno zameniti.
Neka vaš auto odstoji preko noći, parkiran na čistom betonu. Postavite komad kartona ispod motora. Imajte na umu da su veće  šanse da rashladna tečnost curi dok motor vozila radi, tako da ovo nije najbolji način za pronalaženje curenja, ali vredi pokušati. Sledećeg jutra proverite karton. Ako se čini da je mokar od rashladne tečnosti, curi verovatno u vašoj pumpi za vodu, ali drugi izvori curenja tečnosti za hlađenje mogu biti cevi radijatora, grejanje cevi, zaptivke ili sam radijator. Da bi otkrili odakle curi, pokušajte da stavite karton direktno ispod same pumpe za vodu. Ako primetite zelenu ili plavu tečnost na kartonu, znači da curi antifriz.
Potražite curenje i oko pumpe za vodu. Ako vidite kapi vode ili mali potok, onda ste saznali u čemu je problem. Mnoge pumpe za vodu imaju rupu ispred pečata, koja omogućava curenje vode ako je pečat loš.
Ako se motor ne hladi na pravilan način može doći do pregrevanja i ozbiljnih i trajnih posledica delova na motoru, a to iziskuje generalnu i više vremena za popravku. Iz tog razloga je bitno pratiti ovaj veoma bitan faktor u sistemu rada motora. Prilikom obavljanja velikog servisa vozila pumpa za vodu je jedan od delova koji se uvek menja – ali neki servisi da bi kupcu napravili nižu cenu servisa – izostavljaju zamenu ovog dela koji je relativno jeftin. 
Zamena pumpe za vodu je posao koji izgleda teži nego što jeste. Sastoji se od skidanja ventilatora, pogonskih remena i vijaka koji pričvršćuju pumpu za motor. Nije mudro da ovaj posao radite sami.

Zamena zupčastog kaiša

 

Zamena zupčastog kaiša, rolera, španera je izuzetno važna da se odradi u propisano vreme. Važno je da odnos između bregaste ili bregastih osovina i radilice bude prezican i tačan ( odnos između uljne pume, pumpe visokog pritiska, balans tegova ).

Ukoliko dođe do kvara bilo koje komponente u ovom sistemu, najčešće dolazi do velike havarije u motoru.

Svaki proizvođač određuje vremenske intervale u kojima bi trebalo odraditi veliki servis.

Kod zamene zupčastih kaiševa u većini slučajeva je to na svakih 5 godina starosti ili 80-180.000 km koje je vozilo prešlo. Neka vozila imaju zupčasti kaiš koji se okreće u ulju (tzv “wet belt”). Kod ovih vozila je važno da se pored vremenskog intervala i kilometraže sipa i adekvatno ulje u motor sa određenim aditivima koji će da održavaju određenu elastičnost tog zupčastog kaiša. U suprotnom se smanjuje radni vek tog mokrog zupčastog kaiša.

Zamena seta lanca najčešće se radi kada počne da se čuje – ako lanac zveči kada  motor  startujete vreme je za servis! Lanac takođe ima propisani vremenski interval kada se menja i proverava. Najčešći kvar na ovom sistemu  nastaje usled neredovnog menjanja motornog ulja ili sipanja neadekvatnog ulja u motor.

Pripremite klimu za leto

Klima uređaj stvarno nije dobro stalno uključivati. Umesto da stanete, napravite pauzu, popijete limunadu, kafu, protegnete noge, vi žurite, jurite i naravno odvnete klimu jer se znojite,  a znojite se jer ste premoreni, jer niste opušteni, jer imate višak kilograma i naravno jer je toplo. Kako smo nekada živeli bez klima uređaja u kolima? Putovali smo rano ujutru, noću. Sad ljudi putuju po najvećoj vrućini. Ali ako već stalno koristite klima uređaj – onda ga pripremite za leto – i znajte klima nije zdrava za decu i ako imate bebu – nemojte je uključivati!

Smrad iz klime znači da je potreban temeljan tretman čišćenja klima uređaja specijalnim sredstvima. Smrad iz rashladnog uređaja znači da su vam u sistemlju gljivice, buđ, bakterije, i možda čak i virusi, koji će jako loše uticati na zdravlje vaše porodice. Zbog toga, dok ne očistite klimu u proverenom servisu, nemojte koristiti klima uređaj, imaćete više štete nego koristi.

Pravilnom upotrebom klime, možete znatno umanjiti šanse da se u kanalima stvori smrad. Nije preporučljivo uključivati klimu kada motor automobila nije zagrejan, ili kada automobil stoji ili mili u koloni. Ako baš morate da uključite klima-uređaj, podesite strujanje vazduha na minimum. Kod povremenih uključivanja ili vožnji na kratkim rutama, isparivač nema dovoljno vremena da se osuši, a upravo je vlažan isparivač podloga za razvoj bakterija i gljivica koje počnu da zaudaraju kada se namnože, pošto dolazi do raspadanja. Stoga je pametno isključiti klimu par minuta pre prestanka vožnje, čime ćete omogućiti isparivaču dovoljno vremena da se osuši.

 

Tražim za vas najbolje polovne automobile!

 

Tekst: Aleksandar Todorović

Većina vozača startuje klimu tek u maju, pa se često dešava da kompresor nema dovoljno ulja i gasa. Naime, rashladna tečnost je u stvari precizno određena smeša gasa i ulja, tako da se, prilikom curenja smeše iz sistema, pored gasa gubi i ulje, zbog čijeg nedostatka strada najskuplji deo celokupnog sistema – kompresor. Samim stradanjem kompresora on prouzrokuje još oštećenja na sistemu: na filteru, sušaču, te ekspanzivnom ventilu, i zahteva radove na čišćenju celog sistema. Samo ispuštanje rashladne smeše vozač ne može da primeti, zbog čega je preporučljivo proveravati klimu bar jednom godišnje u specijalizovanim servisima za klime.

Klima je kao i svaki drugi uređaj, što je više koristiš, bolje radi”. Optimalna klimatizacija može se ostvariti samo ako svi delovi  i sklopovi klime zajedno i usklađeno funkcionišu. Skupe kvarove je moguće izbeći redovnim korišćem klime, potrebno ju je uključivati tokom cele godine jednom nedeljno na 5-10 minuta. Za njega je dopunjavanje klima rizično, pogotovo što to kod nas rade nestručni majstori.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zalg5VyPvjk[/youtube]

Često se vrši dopunjavanje neodgovarajućim uljima, čak i freonima koji nisu predviđeni za auto-klime. Naime, pogrešno je što se u nekim servisima dopunjuje samo gas, a potrebno je da se ispoštuje  propisani odnos ulje-gas, što je različito kod svakog modela klima-uređaja. Takođe, veoma je teško utvrditi koja je količina gasa i ulja u sistemu. Izuzetno je važno u kom je trenutku klima prestala da hladi.

Ako se to dogodilo dok je klima bila uključena, rashladna tečnost je iscurila na strani visokog pritiska i tada nema mogućnosti za dopunjavanje. Ako se smeša izgubila na strani niskog pritiska, tada je moguće dopuniti sistem, ali samo po strogo utvrđenim parametrima. G. Pilipović naveo je i podatak da je najveći problem činjenica da vozači ne obavljaju redovan (dvogodišnji) servis ili na 50.000 pređenih kilometara, na kojima se ispituje čak 17 operacija celokupnog sistema. Potrebno je jednom godišnje raditi i tretman čišćenja isparivača i izduvnih tunela od algi i bakterija. Zamena polenskog filtera se preporučuje na 10.000 pređenih kilometara. Dakle, servisiranje klime zahteva redovno i stručno održavanje. Po pravilu bi klima-uređaj trebalo da traje koliko i automobil, a ako se klima zapusti, onda će vas iznenaditi znatnim  troškovima.

Klima-uređaj je mnogo komplikovaniji i zahtevniji nego što se čini na prvi pogled. Da biste i ovog leta uživali u rashlađenom vazduhu iz vaše klime, na vreme posetite specijalizovan servis i na taj način osigurajte se od znoja – kako zbog visoke temperature, tako i zbog astronomskih cena popravki.

 

Skupe kvarove je moguće izbeći redovnim korišćem klime, potrebno ju je uključivati tokom cele godine jednom nedeljno na 5-10 minuta. Kod kupovine polovnjaka iz uvoza, koji sve češće u opremi imaju i pomenutu klimu, treba obratiti pažnju na funkcionisanje iste, jer su popravke veoma skupe i neretko dosežu  iznose od 1.000 eura.

Po pravilu, klima uređaj bi trebalo da traje koliko i automobil. Ali, na to može da se računa samo ako se redovno servisira kod ovlašćenog majstora.

Rak-rana naših servisa je nekvalifikovani kadar. U srednjim školama specijalizovanim za obuku na sistemima za grejanje i hlađenje ne uče se auto-klime kao poseban predmet, a one to svojom kompleksnošću svakako zaslužuju. G. Pilipović napominje da se kod nas u poslednje 2-3 godine pojavio veći broj “majstora” za servisiranje i popravku auto-klima, ali je notorna činjenica da većina njih nemaju čak ni osnovno znanje iz ove oblasti. Najveći broj ovih majstora regrutuje se iz tzv. “frižiderdžija” koji su uglavnom električari, dok rad na auto-klimama takođe podrazumeva dobro poznavanje automobila. – Problematika klima-uređaja zahteva redovno praćenje strane literature i Interneta, a naši majstori su u tom pogledu veoma hendikepirani zbog nepoznavanja engleskog jezika.

 

Dodatna pitanja možete i postavjati i preko mojih Facebook stranica, Testovi Automobila Srbija ili Najboljiauto

Za 6 000 dinara dobijate analizu automobila iz vašeg pitanja (do tri automobila – rok za odgovr mi je minimum 7 radnih dana, često je to puno više). Osim u banci, možete uplatu izvršiti preko Postneta u bilo kojoj pošti u Srbiji. Info na 011/3022 – 014 ili na www.posta.rs.  odgovor od 6.000 dinara. Ako želite da vam usmeno odgovaram 8.000 din (u roku od 24h od kada vidim uplatu radnim danima – osim kada sam na odmoru). Ako vam i tražim auto, onda uplaćujete i moj honorar – ponudu dobijete kada vidim vaše pitanje i uplatu od 6.000 dinara (za troškove goriva i mojih majstora) i sken lične karte (potrebno je vlasniku automobla koji vam prodaje auto). Ako vam tražim auto, onda ću vam razumljivo napisati i detaljnije odgovore i preko reda. PISMENE ODGOVORE pišem preko reda ako vam i tražim automobil! Zašto?

Usmeni odgovor je mnogo detaljniji i direktniji. Ukupna cena za traženje automobila zavisi od vašeg izbora modela. Ako zahtevate da vam tražim auto koji je redak na tržištu moj honorar je srazmerno veći.  – Cenu honorara formiram i u odnosu na cenu vozila koju vam tražim, nije isto za auto od 3.000 e i vozilo od 10.000 evra, to je takođe sasvim razumljivo. Stalno mi se javljaju čitaoci, koji misle da ja za 100 e mogu da vam nađem auto. Minimalna provera jednog automobila, ona osnovna je 20 evra,  ako proverim bar 10 automobila koliko to košta? Ja znam da vi kupujete automobile preko sajtova napamet, ali ozbiljan čovek proveri auto pre kupovine, zar ne?  Ukoliko nemate maksimalno poverenje u moj način rada, moje majstore i mene, nemojte me molim vas kontaktirati! Angažujte svoje majstore, tako je bolje i za vas, i za mene. Hvala na razumevanju! 

 

 

Šta sve spada u obaveznu opremu automobila tamo gde putujem?

 

Pored opreme koja je obavezna i na putevima u Srbiji (reflektujući prsluk, sigurnosni trougao, prva pomoć, rezervni točak ili neko drugo sredstvo za privremenu popravku probušene gume, sajla ili poluga za vuču vozila, Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi), neke od zemalja kroz koje putujete do mora imaju i svoje specifične zahteve u pogledu obavezne opreme u automobilu.

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!

 

Protivpožarni aparat je neophodan u Makedoniji, Bugarskoj, Grčkoj, a nije obavezan u Crnoj Gori i Hrvatskoj. Ipak, zbog sopstvene bezbednosti, vozači bi trebalo da razmisle o nabavci PP aparata, biki da li putuju u zemlju u kojoj je on obavezan ili da nije obavezan.

Čak i ako vozite nov automobil, on se može zapaliti. Posebno su osetljivi novi električni automobili. Cene PP aparata su od oko hiljadu pa do dve hiljade dinara, u zavisnosti od proizvođača i vrste.

Kada je reč o reflektujućem prsluku, treba napomenuti da on, za razliku od ostale obavezne opreme, treba da vam bude na dohvat ruke kako biste ga odmah navukli na sebe u slučaju da vam se usput vozilo pokvari i da morate da izađete napolje. Zato je najbolje da ga držite u pregradi u vratima ili u kaseti ispred suvozača.

 

 

ODGOVORE i PITANJE ČITAJTE NA  SAJTU TESTOVIAUTOMOBILA.RS (KLIKNITE OVDE) i Najboljiauto.COM

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA (POŠALJITE PITANJE, KLIKNITE OVDE)

POSTAVITE DRAGI ČITAOCI I VI PITANJE (KLIKNITE OVDE).

Svi mi kažu beži od Francuza – Zašto?

Honda Accord Vs Volvo S60 Vs CR-V

Koji auto kupiti za 4.500 evra?

Polovni automobili: Šta kupiti za 1.000 evra?

Bojan Vukosavljević: Uporedite mi Lagunu i Megane

Koje ulje da sipam u Focus II?

Polovni automobili za 2.000 evra

Da li je Toyota zaista kvalitetna?

Šta kupiti: Alfu 156 ili Volvo V50?

Da li da kupim Mitsubishi Colt ili Daihatsu Sirion?

G.Todoroviću preporučite mi karavan za 4.000€

Plivajući zamajac: sve prevare 

Pitali ste A.Todorovića: Grande Punto 1.2 Vs Clio 3 1.2 16V?

Renault Capture ili Škoda Yeti?

Remont plivajućeg zamajcaajstora

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA

Kupujem polovan automobil: šta da kupim Peugeot 406 ili Lybru?

Polovni automobili: G.Todoroviću uporedite mi Accord 2.0 i Octaviju II 1.9 TDI

Golf V bolja kupovina od Focusa i Astre H ili ne?

Ford Kuga 1.5 EcoBoost troši 12 litara?

Pitanje iz Travnika: Qashqai 1.2 Vs Qashqai 1.5 DCI

Da li kupiti Mondeo 1.8 TDCI sa 143.000 km?

Kakva je Opel Vectra C?

Polovan automobil: Dodge Caliber 1.8

Šta kupiti: Accord, Avensis, Lacetii ili…

 

Volvo