Šikaniranje trudnica u Srbiji

Zdravstvo u Srbiji nikako da mrdne sa mrtve tačke. Ako ste zdravi, nemate uopšte realnu sliku kakvo je zdravstvo u Srbiji. Možete da čitate laži koje se objavljuju, i gledati na televiziji otvaranja novih bolnica. Kada neko nedaj bože od ukućana dobije cancer, ili mora na tešku operaciju, tada niko u porodici nema snage da piše o problelemima u zdravstvu. Korupcija na sve strane, Doktori uzimaju mito. Babice uzimaju mito. Medicinske sestre uzimaju mito. A zašto? Zato što im svi vi nudite, i smatrate da je to normalno. Možda je normalno da 90% medicinskih sestara ima neku vrstu intimnih odnosa sa doktorima (i meni lično to ne smeta, možda smeta njihovim muževima, ali sve je moguće), ali nije normalno da m.sestre uvek, i bahato nastupaju prema trudnicama, nebitno da li je to dom zdravlja ili bolnica.

Po zakonu, trudnica mora da bude primljena na pregled. U praksi to izgleda ovako: javi vam se sestra na telefon, kaže da je nije preterena gužva i da možete doći, da ćete biti primljeni. Kada dođete u dom zdravlja, onda se čude, i tvrde kako to sigurno niko nije rekao, i da se mora zakazati pregled unapred telefonom.  Iako piše na zidu da se trudnice primaju i bez zakazivanja.

Moguće je da med.sestre ne vide poveliki stomak, valjda imaju prava da ga ne vide? Ili možda ne?

Tortura se dalje nastavlja. Insistiranje da se trudnica pregleda normalnim tonom ne daje nikakve rezultata. Ako pokušate normalno da joj objasnite da rezultati krvi nisu dobri, da je potreban pregled specijalista, ni to neće dati rezultate. I to nije tako samo u jednom domu zdravlja, u skoro svim. Ako povisite ton, ugledaćete brzo doktorku u hodniku, koja ima razumevanja, i koja hoće da izađe u susret. Uput je tu u roku od nekoliko minuta.

Dakle, kako postupati? Ponižavati sebe i ostale pacijente dranjem, pretnjama, da bi eventualno neko ko je plaćen za to radio svoj posao?

Meni stvarno nije jasno zašt te medicinske sestre rade taj posao, ako toliko mrze pacijente a posebno trudnice?

U prvoj trudnoći, išli smo na privatnike klinike, plaćali jako puno, potrošili novac koji bi nam bio dovoljan za nekoliko letovanja. Isti ti doktori rade u Kliničkom Centru Srbije na primer….uzmete uput, izgleda mora uz dranje, i lečite se o trošku države.

U Domu Zdravlja od doktorke možete dobiti informaciju da amniocinteza košta 700 evra! Zamislite vi taj podatak! Ako se malo potrudite, dobićete informaciju od bilo koje klinike, privatne…da je to oko 350 evra. I da je obavezna samo za porodilje koje imaju više od 38 godina (ako je druga, treća trudnoća u pitanju) odnosno tek posle 35. godine , ako je prva trudnoća u pitanju.

Moji roditelji jesu bili doktori, lečili su narod, dežurali svaki četvrti dan, nikada nikog nisu vratili, i svakog su pregledali. Mog oca jesu mrzele kolege, jer nije hteo ljudima da uzima novac za operaciju, ja on imao i pet puta više operacija nego svi ostali doktori zajedno tog meseca.

U Srbiji, kad kod radiš nešto pošteno, kad god radite profesionalno kolege vas optužuju, a narod vas nedovoljno ceni.

 

Ja radim posao koji nema nikakve veze sa medicinom, ali radim sa ljudima, istina susrećemo se prilikom mnogo sretnijih okolnosti, kao što je kupovina automobila , a ne zbog bolesti.

Ali trudnoća nije bolest, već je nešto jako lepo, blaženo stanje. Deca su najveća radost, i ja ću gledati da ih imam što više, jer zagrljaj deteta nema cenu.  Bio sam nezadovoljan radom klinike Euromedik, ali morao sam da obrišem tak tekst, jer su mi pretili advokati te kuće, a vi svi proverite ko je pravi vlasnike ove klinike, i zašto sam odustao od informisanja javnosti,  o tome kako se oni odnose prema pacijentima. Ali svakako, da ih nikom neće preporučiti, ni ja jednom forumu.

Pišem o lošem iskustvu u domovima zdravlja u Beogradu, i jednoj bolnici, gde smo se i prvi put poroduli, u želji da informišem mlade mame i tate (i ne tako mlade, ali šta ima veze), ali i da ih možda potstaknem da i oni nešto napišu na ovu temu, jer dok budemo ćutali, medicinske sestre će se na nama iživljavati.

Hvala onima medicinskim sestrama koje profesionalno rade svoj posao, jer i njih itekako ima. One jesu u manjini, ali ih ima, i dobro je da je tako.

Znajte i da kada dobijete uput, čekate preko mesec dana da vas primi doktor specijalista. Tih mesec dana je predugačak period, i sa bebom može svašta da se dogodi, pa i ono najgore. Pa sam naravno, opet morao u privatnu kliniku, i opet sam morao da platim. Samo meni nije problem da platim. A šta sa onima koji imaju male plate? Koji ne mogu da plate pregled koji traje 5 minuta, 5 000 dinara? Ja zbog njih ovo pišem, i zbog svih vas! Što se mene tiče ne moram da uđem u dom zdravlja u Srbiji nikada više u životu. Ali hoću da iskoristim bar neka prava za moju porodicu koja su mi zakonom zagarantovana. A zagarantovana mi je i sloboda govora!

Права трудница из обавезног здравственог осигурања

20.03.2015.Према Закону о здравственом осигурању и Закону о остваривању права на здравствену заштиту деце, трудница и породиља, а у складу са Уставом Републике Србије, труднице су посебно заштићена категорија лица којима се обезбеђује обавезно здравствено осигурање из средстава Републичког фонда за здравствено осигурање. Више на овом линку кликните овде. 

Pročitajte odgovore na neka od zanimljivih pitanja koje ste mi poslali:

Iskoristite vredne savete – Pitajte A.Todorovića

Toyota Yaris ili Mazda 2?

G.Todoroviću: Eko pneumatici vrede ili ne?

Kako izabrati polovni automobil?

Kakav je Roomster u odnosu na Logan MCV?

Poređenje:Honda Jazz 1.4 i Civic 1.4

TESTIRALI SMO: Ford Focus 1.6 TDCi

Testoviautomobila.rs: Da li je Ibiza bolja od Punta?

Otkrivamo vam zašto nije mudro ugraditi gas

Plivajući zamajac za Škodu košta 2 100 maraka?

Koji polovan auto odabrati: Scenic ili Accord?

Alfa Romeo 159 nije Best Buy – Scenic možda jeste

Koji auto preporučujete za 3.500€?

Saveti za kupovinu polovnog automobila

Da li preporučujete 406 Coupe sa dizel ili benzinskim motorom?

Grande Punto ili Ford Focus?

Kupovina polovnog vozila

Testoviautomobila-RS-LOGO

Volvo