Šta da kupim Polo ili Fabiju II?

Pitanje:  Gospodine Todoroviću, pomogli ste mojoj prijateljici pri izboru automobila, pa vam na njen nagovor pišem i ja. Felicia je počela da se kvari i nemam više strpljenja za posete majstoru. Tata je ovaj auto redovno održavao, i dobila sam ga kad je već imao 10 godina, sad već ima 19 godina, i nisam sigurano više za volanom tako starog automobila. Želim noviji automobil koji mora da bude štedljiv, jeftin za održavanje, praktičan, sa petoro vrata. Ali i koji ima mora da ima ABS, vazdušne jastuke, isofix priključak za dečije sedište. Nadam se da za navedeni iznos od 3.500€ mogu dobiti auto sa dobrom opremom u solidnom stanju. Savetuju me kolege na poslu da kupim Polo, ali meni se više dopada Fabia. Da li je VW Polo 1.2 zaista bolji izbor od Škode i šta biste mi vi preporučili da kupim od ova dva modela? Godišnje prelazim 15.000 km, možda će to biti i malo manje u budućnosti. Majstori tvrde da je Škode kvalitetnija, pouzdanija, da li je to zaista tako? Čitala sam mnogo vaših odgovora, i vi tvrdite da je VW ipak kvalitetniji. Dobila sam bebu, pa mi je i sugurnost bitna, vidim da o tome mnogo pišete. Jovana Ilić.

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvažena g.Ilić, hvala vam na zanimljivim pitanjima i poverenju. Kolege  vas relativno dobro savetuju: VW Polo je pouzdan i kvalitetan automobil, koji je sa agregatom od 1,2 litra i 70 KS (verzija sa 12 ventila) i dovoljno štedljiv – u proseku “popije” 6,8 l, ali sve pod uslovom da nađete odlično očuvan primerak, što će vam biti veoma teško imajuću u vidu vaš limit od 3.500€. Što se održavanja Pola tiče, ne bi trebalo da imate problema, jer je VW-ova servisna mreža solidno razgranata, delova ima dovoljno, a majstori su već upoznati sa svim “bubicama” ovog nemačkog automobila.

Koji je Najbolji japanski auto za 7.000e?

Testoviautomobila RS LOGO

Ipak, cena redovnog servisa je primetno veća nego što ste morali da izdvojite za vašu Feliciju. Nova Fabia druge generacije se takođe isporučuje sa gore pomenutim VW-ovim motorom od 1,2 litra, jednako je štedljiva, a cena servisiranja Škode je nešto niža. Pored toga, ovaj brend ima rekordno veliki broj servisno-prodajnih centara u Srbiji, tako da je ovo veliki plus. Problem je što neki Škodini olašćeni servisi rade jako loše, i ugrađuju delove sumnjivog kvaliteta i porekla.

 fabia-a-t-dscn2790

Dvoumite se između dva automobila koji, pored motora, dele i menjače, elektroniku i još mnogo toga. Fabia II  je izrađena na VW-ovoj platformi.  Fabia II je čak za nijansu stabilnija, dinamičnija i upravljivija od VW Pola. Pošto vam je bezbednost bitna, imajte na umu da Škoda ima dovoljno dobre kočnice, koje se i veoma lako doziraju. Kada su kočnice zagrejane, Fabia II pri brzini od 100 km/h potroši oko 38,0 m do zaustavljanja, dok Polu treba gotovo 42,0 m. Pri većim brzinama, i razlika je mnogo izraženija: imajte ovo na umu, jer je mnogo bolje da sudar izbegnete, nego da testirate kako rade vazdušni jastuci, odnosno koliko ovi modeli imaju čvrste karoserije.

Da vas podsetim i da je n EuroNCAP kreš testu Fabia II osvojila 4 zvezdice, ali i 32 poena, što je znatno više od 28 poena VW Pola, koji je za zaštitu pešaka dobio samo 6, a Škoda tačno 17 poena.

Fabia II jeste stabilnija od Pola, ali je i nešto tvrđa, pa tako nešto nervoznije prenosi neravnine sa kolovoza do putnika. Bolja, udobnija sedišta kod češkog automobila donekle ublažavaju “sportski” trim Škode.

Fabia je i prostranija od nemačkog automobila, što je posebno vidljivo na zadnjem sedištu, a kada podignete peta vrata prtljažnika, lako je konstatovati da Škoda nudi veći korisni prostor (300 l) od VW-ovog bestselera (270 l). Kada se obori zadnja klupa, Fabia raspolaže korisnom zapreminom od 1.163 l naspram 1.030 l Pola. Međutim, veću nosivost ima nemački automobil.

Ipak, Škoda ne odnosi pobedu nad VW-om u svakom segmentu. Teža karoserija češkog automobila za oko 70 kg u proseku znači i da Polo ima za nijansu bolje performanse. Tako Polo 1.2 12V do brzine od 100 km/h iz mesta mirovanja stiže za 14,5 s, a Fabia 1.2 12V za 14,9 s. VW Polo, zahvaljujući boljoj aerodinamici postiže veću maksimalnu brzinu – 167 km/h, dok Fabia 1.2 12V ne može brže od 163 km/h. Ono što je možda važnije od ove razlike jeste činjenica da je u Volkswagenu za 10% tiše nego u Škodi, jer Polo ima i za nijansu bolju zvučnu izolaciju.

Za manje od 4.000€, možete kupiti Fabiju 1.2 12V sa paketom opreme Ambiente, koji sadrži klima uređaj, ABS + MSR, dva vazdušna jastuka, putni računar, maglenke, elektro podizače stakala, retrovizore sa grejačima, kao i sve ono što se podrazumeva u ovoj klasi vozila. Moja vam je preporuka da odaberete snažniji motor sa 4 cilindra od 1.4 litara, koju nudi osetno bolje performanse, istina troši više za 1,0 litar.

Za sličan novac možete kupiti solidno opremljen VW Polo 1.2, koji jeste kvalitetniji i pouzdaniji. Škoda II generacije nudi nešto više bezbednosti za putnike od VW Pola, ali za isti novac možete kupiti daleko bezbedniji auto, na primer Clio 3 koji je dobio maksimalnih 5 zvezdica na Euro NCAP kreš testu, ili Toyotu Yaris II (takođe 5 zvezdica na kreš testu), Mazdu 2 koje su još pouzdanije od navedenih modela.

Ovo je skraćena verzija odgovora. Detaljniji odgovor je poslat g.Ilić na mejl. Ako kupujete automobila, i želite prave savete pošaljite vaša pitanja

ODGOVORE i PITANJE ČITAJTE i NA ovom sajtu TESTOVIAUTOMOBILA.RS (KLIKNITE OVDE)

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA (POŠALJITE PITANJE, KLIKNITE OVDE) Odgovori nisu besplatni.

Mogu da rešim i vaše dileme, i glavobolje oko izbora automobila. Vaš Aleksandar Todorović urednik www.Najboljiauto.com i www.Testoviautomobila.rs

Pitajte Aleksandra Todorovića

Ako ste već pronašli automobil koji želite da kupite, i ne znate da li ste doneli dobru odluku, za vas postoji rubrika HITNA KUPOVINA-BRZI ODGOVORI. Što preciznije napišete pitanje, to će i odgovor biti direktniji, korisniji i za vas, i za sve ostale koji imaju slične nedoumice oko izbora vozila. Ako vam je hitno potreban odgovor, u roku od 24h cena je 2 500 dinara. Za 1 499 dinara dobijate odgovor na kratko pitanje. Ako uplatite 1.899 din, dobijate TEMELJNU ANALIZU jednog modela iz vašeg pitanja. Za 3 000 dinara dobijate analizu svih modela iz vašeg pitanja.

Za korisnike iz Srbije:

RAČUN: 285 – 0331662360001 – 85
Sberbank

Polovne automobile tražim samo za redovne čitaoce,  Ukoliko insistirate da i vama pomognem u traženju automobila, morate mi prvo poslati detaljno pitanje, uplatiti 3 000 din, i sačekati odgovor.  Kada procenim da su vaši zahtevi realni ja ću vam pronaći i ako sam u mogućnosti i prodati vaš automobil (za onoliko koliko realno vredi, a ne za cenu koja stoji u oglasima, naravno ukoliko vaš auto nema vraćenu kilometražu) u roku od 7 dana. Cena traženja automobila zavisi od mnogo faktora,  ali imajte na umu da ja ne mogu finansirati proveru automobila koji vi kupujete.

Nemojte mi slati pitanja ukoliko niste izvršili uplatu.  Besplatno ne odgovaram na vaša pitanja, jer nemam vremena.

Ne proveravam auto koji ste vi našli, jer 99% automobila koje vi nađete ima vraćenu kilometražu u proseku 300 000 km. Zašto da vam naplatim 40 evra da bi morao da vam kažem da je auto koji ste vi našli loš?

Ako ste iz Crne Gore, Hrvatske, BiH, Austrije, ili Makedonije, cena odgovora je od 25 evra, a plaćate prosto preko WESTERN UNION-a. Ako vam je hitno potreban odgovor za 24h onda 20 evra.
Cena je tri puta veća preko PayPal-a, dakle 45 evra.

western

Koji je Najbolji japanski auto za 7.000e?

Da li su Civic i Auris bolji od Focusa?

Provera automobila: Kakav je ovaj C-Max?

Da li je Megane III za preporuku?

Pitanje iz Nemačke: Koji je najbolji auto za 7.000?

I.Popović: Da li je ceed 1.4 najbolji izbor?

ODGOVORE i PITANJE ČITAJTE NA  SAJTU TESTOVIAUTOMOBILA.RS (KLIKNITE OVDE) i Najboljiauto.COM

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA (POŠALJITE PITANJE, KLIKNITE OVDE)

POSTAVITE DRAGI ČITAOCI I VI PITANJE (KLIKNITE OVDE).

Svi mi kažu beži od Francuza – Zašto?

Honda Accord Vs Volvo S60 Vs CR-V

Koji auto kupiti za 4.500 evra?

Polovni automobili: Šta kupiti za 1.000 evra?

Bojan Vukosavljević: Uporedite mi Lagunu i Megane

Koje ulje da sipam u Focus II?

Polovni automobili za 2.000 evra

Da li je Toyota zaista kvalitetna?

Šta kupiti: Alfu 156 ili Volvo V50?

Da li da kupim Mitsubishi Colt ili Daihatsu Sirion?

G.Todoroviću preporučite mi karavan za 4.000€

Plivajući zamajac: sve prevare 

Pitali ste A.Todorovića: Grande Punto 1.2 Vs Clio 3 1.2 16V?

Renault Capture ili Škoda Yeti?

Remont plivajućeg zamajcaajstora

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA

Kupujem polovan automobil: šta da kupim Peugeot 406 ili Lybru?

Polovni automobili: G.Todoroviću uporedite mi Accord 2.0 i Octaviju II 1.9 TDI

Golf V bolja kupovina od Focusa i Astre H ili ne?

Ford Kuga 1.5 EcoBoost troši 12 litara?

Pitanje iz Travnika: Qashqai 1.2 Vs Qashqai 1.5 DCI

Da li kupiti Mondeo 1.8 TDCI sa 143.000 km?

Kakva je Opel Vectra C?

Polovan automobil: Dodge Caliber 1.8

Šta kupiti: Accord, Avensis, Lacetii ili…

Testoviautomobila RS LOGO

Volvo