Šta je po Vama pametnija kupovina: Passat ili Mercedes B klase?

Pitanje: Poštovani g.Todoroviću, interesuje me održavanje ovih automobila (cene malog i velikog servisa i potrošnih delova – zglobova, dizni itd.). Bezbednost automobila mi je izuzetno bitna. Godište Mercedesa2005- 2006 a Pasata 2006 – 2007).Imate li inf. o potrošnji ovih automobila. Treba mi auto za grad i za duže putovanje. Auto ne bih održavao u zvaničnim servisima, ali bi svakako bio kasko osiguran i zato me ne interesuju cene delova za koje ima osiguranje. Šta je po Vama pametnija kupovina. Hvala unapred.

Stroža pravila na tehničkom put do bezbednije vožnje!

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Ime i prezime Mladen Simić
Kada planirate kupovinu? U martu 2014
Kakav auto kupujete? polovan
Koliko novca želite da potrošite? do 7.500 €
Šta trenutno vozite? Vectra 2,0dti 2001 god.
Između kojih se automobila dvoumite? Mercedes B 200 CDI i Passat B6 2,0 TDI
Gde ste čuli za ovaj sajt? slučajno, preko interneta.
Koliko kilometara godišnje prelazite? 10.000 – 15.000 km

Odgovara Aleksandar Todorović: Poštovani g.Simiću, hvala na poverenju, i hvala na jako teškom pitanju. Automobili koje želite da vam uporedim ne pripadaju istoj klasi, čak su po koncepciji veoma različiti. Passat je limuzina D segmenta,  sa ograničavajućim faktorom troprostornog vozila, a Mercedes B klase je monovolumen, sa svim svoj prednostima kada je u pitanju varijabilnost karoserije i prevoz kabastog tereta. Svakako, ni Passat u karavanskoj verziji nije bez svojih aduta, kada je upotrebljivost gepeka u pitanju. Ipak, miniven nudi sa visoko postavljenim sedištem nudi bolju preglednost puta, lakše ulaženje i izlaženje iz vozila, i bolju ergonomiju za osobe krupnije građe. Pošto vi već vozite limuzinu, lakše će vam biti da se naviknete na Passat, ali ako date šansu Mercedesu, kad se jednom naviknete na prednosti monovolumena, teško ćete kasnije kupiti limuzinu. Passat jeste stabilniji, ima niže težište, nudi bolju dinamiku vožnje. Mercedes B klase, poput A klase, ima genijalni dupli takozvani sendvič pod, ali nema sportske karakteristike. Mercedes je “samo” jedan veoma udoban, tih, prostran i kvalitetan automobil.

Cene delova su zaista raznolike, sve zavisi gde ih kupujete, i kojeg ste proizvođača odabrali, cene originala znaju biti paprene za oba modela. Uostalom, navedeni automobili i nisu za one sa tanjim džepom. Računajte da veliki servis košta oko 300 – 400 €, zamena svih dizni, a menjaju se sve četiri. Ovi motori naravno imaju plivajući zamajac. Računajte da modeli koji koštaju 7.500 € ili manje, imaju bar 200,000 km realnih iza sebe, i da ćete uskoro imati velika ulaganja u njih. Turbina u proseku izdrži 150,000 – 200,000 km, remont košta od 500 €, pa naviše. Samo četiri nova pneumatika za ove automobile će vam isprazniti džepove, o ostalom da i ne govorim.

Kada je bezbednost u pitanju, Mercedes B klase i VW Passat B6 su prilično izjednačeni, dobili su 34 poena i maksimalnih 5 zvezdica po tadašnjoj nomenklaturi. Passat nudi za malu nijansu bolju zaštitu za decu, sa osvojenih 38 naspram 37 poena Mercedesa B klase. Takođe Passat je daleko nežniji prema pešacima, pa tako ako sa B klasom udarite pešaka, nećete mu dati velike šanse da ostane u životu (Mercedes je dobio tek 12, a Passat 17 poena za zaštitu pešaka).

Mercedesovi automobili su po prirodi stvari “domaći zadatak” ostalim brendovima. I dok za C i E-klasu postoje dostojni takmaci na tržištu u vidu BMW-ove serije 5 ili još avangardnije Audijeve “šestice” (A6), B-klasa i nema pravog konkurenta. Ova klasa je nadvisila sve ostale jer nudi osetno viši nivo luksuza u monovolumenskom pakovanju. Elitizam u praktičnom smislu jeste suština koncepta B-klase. Ovaj auto je od glave do pete čistokrvni Mercedes, jer je sačinjen od najfinijih materijala uz vrhunsku finalnu obradu. Udobnost je na nivou skuplje C-klase, a cena je sasvim primerena onome što ovaj automobil nudi.  Još ako je ispod haube Mercedesov common-rail agregat CDI od 2,0 litra i 140 KS, onda je to pun pogodak za one koji žele maksimalni kvalitet – ali i briljantne performanse.

B-klasa je koncipirana za one kojima hronično nedostaje prostora, te je zadnje sedište zato moguće opisati jednom jedinom rečju – raskošno. Istina je da, pored ovog Mercedesa, još samo VW Golf Plus nudi tako dobru ergonomiju. Prtljažnik od 544 litra je preklapanjem zadnje klupe moguće povećati na čitavih 1,645 litara, dok se peta vrata otvaraju dovoljno visoko, pa je utovar kabastih stvari znatno olakšan. Problem sa parkiranjem rešen je parking senzorima ali, zbog velike širine vozila i masivnog C stuba, B-klasa traži nešto duži period privikavanja. Svakako – ne na komande, koje su izuzetno mekane (ručica menjača je gotovo idealno precizna), već na visok položaj za volanom i prednji kraj vozila koji se praktično ne vidi sa vozačevog sedišta.

Mercedes B 200 CDI predstavlja idealan izbor za sve one koji mnogo putuju zahvaljujući udobnim sedištima i vrhunskoj zvučnoj izolaciji. Pored toga, prosečna potrošnja na mom testu iznosila je samo 7,6 litara evro dizela, a toliko troši i Passat 2.0 TDI.

POSTAVITE DRAGI ČITAOCI I VI PITANJE (KLIKNITE OVDE).

Plivajući zamajac: problem na Octaviji 1.9 TDI

Golf III 1.9 SDI mi trese?

Da li kupiti Mondeo 1.8 TDCI sa 143.000 km?

Kakva je ova Honda Civic iz oglasa?

Da li vredi kupiti VW Touran 1.9 TDI iz 2007.god?

Kupujem polovan auto: Cruze Vs Fluence

Kakva je ova Corsa iz oglasa? Da li je Golf IV dobra kupovina?

G.Todoroviću preporučite mi karavan za 4.000€

Plivajući zamajac: sve prevare 

Pitali ste A.Todorovića: Grande Punto 1.2 Vs Clio 3 1.2 16V?

Renault Capture ili Škoda Yeti?

Remont plivajućeg zamajca

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA

Kupujem polovan automobil: šta da kupim Peugeot 406 ili Lybru?

Polovni automobili: G.Todoroviću uporedite mi Accord 2.0 i Octaviju II 1.9 TDI

Testoviautomobila-RS-LOGO

Volvo