Šta kupiti: Astru J ili Golf?

Pitanje: Poštovani g.Aleksandre, potreban nam je pouzdani porodični automobil. Dvoumim se između Astre J i Golfa 6.  Za Astra J sam čuo i procitao da i vi najviše hvalite 1.7 dizel. U obzir dolazi i naravno benzin 1.4 ili 1.6 ali sa vecom konjazom od 100ks jer sam cuo da je bas troma i slicna po osećaju corsi 1.2 80ks koju trenutno vozimo i koja vise neispunjava nase potrebe.(ispravite me ako gresim) Zainteresovan sam i za golf tsi 1.2 jer je mali potrošač i povoljna registracija a i cuo sam da moze dobro da "povuče" takodje u obzir dolazi i 1.4 tsi 1.4 obični sa plinom i 1.6 TDI Brzina i snaga nam nije presudna ali niti zelim da se mučim kao u punoj corsi 1.2 – nadam se da me razumete.

Preferiram benzince ali i dizeli dolaze u obzir. Molim Vas za pomoc i kracu analizu oko modela sa različitim motorima koje vam dostavljanje u nastavku: Astra J 1.7 dizel, 1.4 i 1.6 benzinci od 120ks i 1.4 benzin 140 KS sa ugradjenim fabrickim plinom I golf 6 1.4 benzin sa i bez plina, 1.6 TDI i 1.2 tsi i 1.4tsi. Potrošnja nam nije toliko presudna koliko pouzdanost oko potencijalnih kvarova , servisa i održavanja prvenstveni mislim na turbine i plivajuće kod astre 1.7 i golfa 1.2 1.4tsi i 1.6TDI. Pored Vaseg stručnog mišljenja molim vas za info oko troškova i održavanja navedenih modela s obzirom da kupujem polovni automobil. Pozdrav

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA

RAČUN: 285233504000148510 Sberbank

 

 • Ime i prezime: Saša Kisin
 • Mejl adresa: s###@mail.ru
 • Telefon: 061 22#####
 • Kada planirate kupovinu?: U narednih 2-3 nedelje
 • Kakav auto kupujete?: polovan
 • Koliko novca želite da potrošite?: 7500 eur
 • Šta trenutno vozite?: Opel Corsa 1.2
 • Između kojih se automobila dvoumite?: Astra J i Golf 6
 • Gde ste čuli za ovaj sajt?: Na internetu pri pretrazi najbolji auto
 • Koliko kilometara godišnje prelazite? : Do 25000
 • Da li biste platili da vam pronađem auto?: Ne

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi g.Kisin, hvala vam na poverenju i zanimljivim pitanjima. Vama je definitivno potrebna pomoć, jer imam utisak da idete u pogrešnom pravcu.

Pouzdan polovni automobil nije nimalo lako pronaći. Znajte da pouzdanost jednog polovnog automobila u mnogome yavisi od Vas. Da budem precizniji, od Vašeg načina vožnje, od izbora servisa, delova.

Istina je, da sam hvalio Isuzov motor od 1.7 litara, ali ne zato što je najtiši u klasi, niti zato što pruža najbolje performanse,  već zato što je prilično pouzdan.

Moja preporuka Vam je da ako kupujete Astru J, prednost date Fiatovim motorima. Opel je te motore označio kao 1.3 CDTI i 1.9 CDTI.

Problem je, što je jako teško pronaci dizel motor u dobrom stanju, i sa manjom kilometražom od 300.000 km.Ponuda polovnjaka je relativno slaba, i Vama se samo čini da sami možete pronaći primerak u solidnom stanju. Automobili voženi po Srbiji imaju u proseku nesšto manju kilometražu, ali su loše održavani, jer naši vozači kupuju jeftine rezervne delove, a od ovlašćenih servisa beže kao đavo od krsta. Nema potrebe da ističem da su redom na tim automobilima i gume najgoreg mogućeg kvaliteta, jer Srbi misle da Tigrove pneumatike mogu montirati na Astru J i da su time napravili najbolji mogući izbor, a zapravo su stavili smeće na svoj auto. Možda Vama bezbadnost nije najvažnija, ali meni savest nalaže da Vas upozorim na gume lošeg kvaliteta. Meni je bezbednost Vas i Vaše porodice na prvom mestu.

Motor u Vašoj Corsi 1.2 je sasvim solidan motor. Naravno za tu masu karoserije i tu klasu automobila.Istina mnogo je bolje voziti Corsu 1.3 CDTI, ali je ta Corsa malo skuplja za održavanje i kvarovi tog motora su osetno skuplji nego kad Vas benzinac izda.

OVO JE SAMO UVODNI DEO ODGOVORA. KOMPLETAN ODGOVOR JE POSLAT G.SAŠI NA MEJL. NEMOJTE NA OSNOVU DELIMIČNO OBJAVLJENIH ODGOVORA DONOSITI POGREŠNE ZAKLJUČKE.AUTO SE NE KUPUJE SVAKI DAN, A JA SMATRAM DA DOBRU ODLUKU MOŽETE DONETI SAMO AKO IMATE PRAVE INFORMACIJE.

Broj računa je: 285233504000148510 Sberbank

Pitajte Aleksandra Todorovića

Volvo